Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Fraditender

"Parádés gólok, bajnoki címek, kupagyőzelmek, aranylabdás csatár. Az idősebbeknek mi más is juthat eszébe, mint az imént felsoroltak, ha az ország legnépszerűbb klubja, a Ferencváros kerül szóba."
Parádés gólok, bajnoki címek, kupagyőzelmek, aranylabdás csatár. Az idősebbeknek mi más is juthat eszébe, mint az imént felsoroltak, ha az ország legnépszerűbb klubja, a Ferencváros kerül szóba. Igaz ez akkor is, ha úgy tíz éve, sokkal inkább válság, adóssághalmaz, pénztelenség, eltűnt milliók, perek fojtogatják a Fradikát.

No, meg itt az új, immár naponta ismételgetett fogalom, amiről a lelátón ülők többsége, gyanítom, pár éve még nem is hallott – ezt pedig tendernek szólítják. Nevezhetjük pályázati kiírásnak is, ami arra hivatott, hogy megmentse, egyben szép Üllői úti stadionnal, átépített, megújuló környezettel örvendeztetné meg mindazokat, akik a Fradiért aggódnak. És persze azokat, akik a szentély ma még lepusztult környékén szebb Budapestről álmodoznak.

Igen ám, csak éppen ez a tender nem akar sehogy sem sikerülni. Érvénytelen, alaki hibás, formai hibás, nagyon hibás, érvényes, de eredménytelen – halljuk, immár ki tudja mióta, ha döntés születik, a Ferencváros pedig már nem látszik ki az adósságból.

Hihetnénk: ennyi sikertelenség láttán még a legbőszebb szurkolók is elfordulnak a sokak által nemzeti kincsként emlegetett egyesülettől. Ám erről szó sincs. Szombaton délelőtt még a határon túlról is érkeztek szimpatizánsok, hogy a Pénzügyminisztérium előtt kétezer társukkal együtt, dühvel, szép szóval, zászlót lobogtatva tüntessenek, ha nem is megváltásban, de legalább egy sikeres pályázatban reménykedve. Nem állami pénzt kunyeráltak, egy angol befektetőt éltettek, Kevin McCabe urat, aki hazájában már bizonyított, majd jött, látott, de eddig még nem győzött.

A gondos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ugyanis az elmúlt héten úgy látta: szükséges, amit az angol üzletember ígért a Fradiért, a hat plusz két hektár területért, de nem elégséges. Ha jól értem: az elbírálók plusz egy milliárdot hiányolnak az Üllői útért harcoló, magánvagyonából áldozó úr pályázatából. Ugyanakkor, ha jól látom: mások könnyedén elszórnak ötven, százmilliárdot is a közpénzből, ha egy gigantikus beruházás megépítése a cél.

Jó, tudom, almát a körtével nem lehet összehasonlítani. De ettől még aggódhatok a Fradiért. Mint ahogy teszik százezrek ebben az országban. Mert azt érezzük: a Fradi megmentése reményt kínálhat arra is, hogy mindaz megmenthető, ami még a magyar labdarúgásból megmaradt. Új sikerekre vágyunk, Fradira, s persze a futball vidéki fellegváraira, gondozott stadionokra, példamutató befektetőkre (mint a Bp. Honvédnál George F. Hemingway, aki egyébként levélben fejezte ki együttérzését a Fradi mellett!), s mint amilyen McCabe úr is lehetne.

Éppen ezért kedvező, a segítő szándékot tükröző döntésre vár a fociszerelemtől bódultak tömege. Méghozzá gyorsan, mielőtt még megkövesedne bennük a gyanakvás: a Fradi-pálya immáron nem szentély, hanem egy olyan terep, amin háttérben megbújó telekspekulánsok gyakorlatoznak.

Olvasóink írták

  • 1. csapodár 2008. január 23. 09:38
    „Bátyikám!miről cikkezel a magyar foci már rég lejárt lemez.Vagy 25 éve!!Nem a fradival kellene Neked is foglalkoznod,hanem fontos helyi vagy országos társadalmi problémákról,amelyek ezt a kis országot és a benne élő többséget jövőképnélkülivé vagy földönfutová teszi.Még sorolhatnám a témát,de tik is az állásotokat fétitek és nem arról irtok ami biztatást jelentenének az embereknek és végre felnyilna a szemük,hogy így nem mehet tovább.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óra(t)rend: diákverés

"A rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság miatt nyomoz. Az áldozat azt állítja, támadói… Tovább olvasom