Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Függőség

JEGYZET - "Az, aki a minimálbér körül keres, sosem tud kievickélni a rezsi csapdájából."
Orbán Viktor júliusban tett először célzást arra, hogy a kormány új gazdasági modellt akar felépíteni, amelynek része lenne az is, hogy a közszolgáltató cégek működését nonprofit alapra helyezik. Hiszen nem igazság, hogy míg a közműszámlák kiegyenlítése az embereknek mindennapi gondokat okoz, addig a közszolgáltató cégeknek óriási a profitjuk. A részletekről azóta csak annyi derült ki, hogy a legnehezebb körülmények között élők állítólag olcsóbban kapnák a gázt, az áramot, és a piramisban legalább három szintet állítanának fel.

A kormányfő – még nem tudni, hogyan megvalósítható – ötletének nyilván az az alapja, hogy különböző mérések szerint a magyar családok átlagjövedelmének egyharmada megy el rezsire, amiben a legnagyobb tétel a fűtés. Az, aki a minimálbér körül keres, sosem tud kievickélni a rezsi csapdájából: a 65-70, legfeljebb 80 ezer forintos nettó keresetekből télen-nyáron egyaránt 30-40 ezer forintot visz el a távfűtés. Groteszk helyzet, hogy nálunk a legdrágábban fenntartható lakótelepi lakásokban nem a gazdagok, hanem a szegényebbek élnek. S míg a tehetősek rég megszabadultak földgázzal fűtött, energiafaló, többemeletes házaiktól, és építettek takarékos, egyszintes passzívházakat, vagy legalább egy korszerű téglalakásig eljutottak, amit évi 100 ezerből ki lehet fűteni, addig a kiskeresetűek a nyári hónapokban fizetnek ugyanennyit.

Mostani rezsifüggőségünket korábbi politikai döntések okozták: az olcsó és hihetetlenül kényelmes földgázra hivatkozva a 70-es évektől kezdve folyamatosan ásták fel az ország valamennyi településének összes utcáját. Majd lebetonozták és leaszfaltozták az árkokat, bebetonozva földgáztól való függőségünket is – más alternatíva nem jött szóba. Ha akkor gondoltak is a földgáz drágulására, arra végképp nem, hogy az árát fizikai munkával nem lehet előteremteni.

Most újabb politikai döntés várható energiaügyben: ha bekövetkezik, nulla lesz a profit az energiacégeknél, nem lesz miből új vezetéketeket építeni, a régieket kicserélni vagy fejleszteni. Csak évtizedek múlva derül ki, érdemes volt-e kísérletezni.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2012. augusztus 26. 11:01
    „T. Fekete Klára! Az nem jut eszébe senkinek hogy hogyan is jutottak hozzá e pofátlan multik pl az én (és más) által napi áron létesített gázvezetékhez? Megmondom,elvették mint komcsik a földet,mikor én(mi) akkor nem kevés ősszeget fizettünk érte. Mint pl az áramszolgáltatók.mindent kifizettetnek létesíteni mit hol mikor? Ez a tarifa egyébként jól szolgálja a jelenlegi "cövekerős" 112/3-ot-hallgass szavazz ne dumálj mert az a kevés is ugrik.”
  • 1. macs 2012. augusztus 25. 17:25
    „Számomra érthetetlen, amíg én pl. egy 35 m2-es lakás fűtéséért éves szinten 50 eFt körül fizetek, a szomszédom a 60 m2-ért 160 eFt körül, a többieket még nem kérdeztem, de vannak ismerőseim, akik hasonló összegekről számolnak be, hogy van az, hogy nagyon sokan horribilis számlákról beszélnek? Itt valami nagyon nem stimmel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tánchoz a zene

"A korábban hozzánk hasonló fejlettségű Finnország akkor lett naggyá, amikor nemzetstratégiai üggyé tette az oktatást, a tudást." Tovább olvasom