Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 7°C | 14°C

Függőség

JEGYZET - "Az, aki a minimálbér körül keres, sosem tud kievickélni a rezsi csapdájából."
Orbán Viktor júliusban tett először célzást arra, hogy a kormány új gazdasági modellt akar felépíteni, amelynek része lenne az is, hogy a közszolgáltató cégek működését nonprofit alapra helyezik. Hiszen nem igazság, hogy míg a közműszámlák kiegyenlítése az embereknek mindennapi gondokat okoz, addig a közszolgáltató cégeknek óriási a profitjuk. A részletekről azóta csak annyi derült ki, hogy a legnehezebb körülmények között élők állítólag olcsóbban kapnák a gázt, az áramot, és a piramisban legalább három szintet állítanának fel.

A kormányfő – még nem tudni, hogyan megvalósítható – ötletének nyilván az az alapja, hogy különböző mérések szerint a magyar családok átlagjövedelmének egyharmada megy el rezsire, amiben a legnagyobb tétel a fűtés. Az, aki a minimálbér körül keres, sosem tud kievickélni a rezsi csapdájából: a 65-70, legfeljebb 80 ezer forintos nettó keresetekből télen-nyáron egyaránt 30-40 ezer forintot visz el a távfűtés. Groteszk helyzet, hogy nálunk a legdrágábban fenntartható lakótelepi lakásokban nem a gazdagok, hanem a szegényebbek élnek. S míg a tehetősek rég megszabadultak földgázzal fűtött, energiafaló, többemeletes házaiktól, és építettek takarékos, egyszintes passzívházakat, vagy legalább egy korszerű téglalakásig eljutottak, amit évi 100 ezerből ki lehet fűteni, addig a kiskeresetűek a nyári hónapokban fizetnek ugyanennyit.

Mostani rezsifüggőségünket korábbi politikai döntések okozták: az olcsó és hihetetlenül kényelmes földgázra hivatkozva a 70-es évektől kezdve folyamatosan ásták fel az ország valamennyi településének összes utcáját. Majd lebetonozták és leaszfaltozták az árkokat, bebetonozva földgáztól való függőségünket is – más alternatíva nem jött szóba. Ha akkor gondoltak is a földgáz drágulására, arra végképp nem, hogy az árát fizikai munkával nem lehet előteremteni.

Most újabb politikai döntés várható energiaügyben: ha bekövetkezik, nulla lesz a profit az energiacégeknél, nem lesz miből új vezetéketeket építeni, a régieket kicserélni vagy fejleszteni. Csak évtizedek múlva derül ki, érdemes volt-e kísérletezni.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2012. augusztus 26. 11:01
    „T. Fekete Klára! Az nem jut eszébe senkinek hogy hogyan is jutottak hozzá e pofátlan multik pl az én (és más) által napi áron létesített gázvezetékhez? Megmondom,elvették mint komcsik a földet,mikor én(mi) akkor nem kevés ősszeget fizettünk érte. Mint pl az áramszolgáltatók.mindent kifizettetnek létesíteni mit hol mikor? Ez a tarifa egyébként jól szolgálja a jelenlegi "cövekerős" 112/3-ot-hallgass szavazz ne dumálj mert az a kevés is ugrik.”
  • 1. macs 2012. augusztus 25. 17:25
    „Számomra érthetetlen, amíg én pl. egy 35 m2-es lakás fűtéséért éves szinten 50 eFt körül fizetek, a szomszédom a 60 m2-ért 160 eFt körül, a többieket még nem kérdeztem, de vannak ismerőseim, akik hasonló összegekről számolnak be, hogy van az, hogy nagyon sokan horribilis számlákról beszélnek? Itt valami nagyon nem stimmel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tánchoz a zene

"A korábban hozzánk hasonló fejlettségű Finnország akkor lett naggyá, amikor nemzetstratégiai üggyé tette az oktatást, a tudást." Tovább olvasom