Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Füstölgés a dohányzásról

"...a dohányzásellenes törvény csak nagyon kevés embert tántorít el szenvedélyétől, és ez pláne igaz lesz a dohányzók számát tekintve dobogós helyet elfoglaló Magyarországon."
A kormány betiltaná a dohányzást a nyilvános zárt helyeken – jelentette be néhány napja az egészségügyi miniszter. Horváth Ágnes közölte, ez az Európai Bizottságnak is a célja.

Másnap, a dohányzás ellenes világnapon sokkoló adatok jelentek meg. Magyarországon minden harmadik ember dohányzik, a nők 25, a férfiak 42 százaléka rendszeresen, háromnegyedük már 18 évesen vagy még fiatalabb korában kezdte. Az Európai Unióban évente 79 ezren, Magyarországon pedig több mint 2300-an halnak meg a passzív dohányzás következtében, és tízszer ennyien az aktív dohányosok közül.

A passzív dohányzásnak leggyakrabban a vendéglátóhelyeken, a bárokban és diszkókban vannak kitéve az emberek, köztük az alkalmazottak. Vizsgálatok szerint aki egy füstös diszkóban négy órát tölt el, akkora dohányfüstterhelést szenved el, mintha egy hónapig együtt élne egy dohányossal.
Meggyőző érvek. De csak látszólag.

Írország, Norvégia, Málta, később Olaszország és Svédország, majd Belgium, Skócia, Litvánia, az Egyesült Királyság, Észak-Írország és Wales hiába tiltotta meg a dohányzást a munkahelyeken, a zárt helyeken és a közterületeken, gyakorlatilag semmi hatása nem lett a dohányzók számának alakulásában és a dohánytermékek fogyasztásában. Viszont a vendéglátóhelyek forgalma jelentősen visszaesett. Az emberek ugyanis nem mentek éttermekbe, hanem boltokban megvásárolták a füstölni valót, ugyanott vettek alkohol tartalmú italokat is, amit azután otthon szívtak el és ittak meg.

Írországban például a pubok 10-20 százalékos forgalomcsökkenést regisztráltak, Magyarországon ennek legalább dupláját prognosztizálják a vendéglátósok, akik szerint az ír példához hasonlóan éttermek, kocsmák, sörözők, kávézók fognak bezárni, és a forgalomcsökkenés miatt muszáj lesz alkalmazottakat elbocsátani.

A fentiek szerint a dohányzásellenes törvény csak nagyon kevés embert tántorít el szenvedélyétől, és ez pláne igaz lesz a dohányzók számát tekintve dobogós helyet elfoglaló Magyarországon. Hiába füstölög a dohányosok fele, hogy leszokna, addig nem teszi, amíg valamilyen, a meglebegtetett törvénynél hatásosabb eszköz nem kényszeríti rá. Például a dohányféleségek árának, adójának további emelése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rólatok szól

"Jó néhány fajta lagzira voltam hivatalos eddig, és bizton állíthatom: egyáltalán nem az számít,… Tovább olvasom