Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Gáz van

JEGYZET - "Érzékenyebben reagálunk, ha a tél közeledtével szembesülünk a problémával, hogy gáz van, mert nincs gáz."
Fűtünk, főzünk, fürdünk a segítségével – egész évben kell a gáz. Nyáron nem is különösebben érdekes, ha kikapcsolják néhány napra, hiszen főzéshez, fürdéshez pótoljuk villannyal. Annál érzékenyebben reagálunk, ha a tél közeledtével szembesülünk a problémával, hogy gáz van, mert nincs gáz. A szolgáltató minden ügyet egyedi esetként kezel, bizonyos javításokra tavaszig még haladékot is ad, ez kiderül a nyilatkozatokból. Egy dologból viszont nem enged: a biztonságból. Ahhoz a gáz túlságosan veszélyes üzem.

Mégis ég és föld a különbség az utóbbi hetek gázos esetei között. Egy belvárosi társasház belátó lakóinak a szándéka találkozott a közműcég jóindulatával. Annak ellenére sikerült nekik három hét alatt visszakapcsoltatni a gázszolgáltatást, hogy a házban található lakások nagy része önkormányzati tulajdon, és a közös képviseletet is a város ingatlankezelője látja el. A lakók kiszámolták, két hétre fékezte le az ügymenetet, hogy az IKV pályáztatta a kilyukadt cső javításához a tervezőt, a kivitelezőt, összehívta a lakógyűlést, hogy azokat elfogadja, majd újabb hétbe telt, hogy ellenőrizzék a gázórákat. Az viszont lényegesen felgyorsította az eseményeket, hogy a lakásokon belüli készülékeket nem most, télvíz idején ellenőrzik. Erre az időrabló és pénzigényes felmérésre az ingatlankezelő haladékot harcolt ki a háznak, és vele persze magának.

Ellenpélda az a felsővárosi háztömb, ahol a lakók nem tudtak zöldágra vergődni sem a gázszolgáltatóval, sem pedig a közös képviselőjükkel. Előbbivel a hibás vezeték tulajdonjoga, utóbbival az ügyintézés sebessége miatt rúgták össze a port. A küzdelmük nemhogy felgyorsította volna, inkább gátolta a megoldást. Nekik egy hónap alatt sikerült kijavíttatniuk a hibát, a gázt mégsem kapták vissza. Ahhoz előbb minden egyes lakónak meg kell csináltatnia szabvány szerint az összes készülékét. Ők nem kapnak haladékot. A családok hetek óta vívják a külön csatáikat tervezőkkel, szerelőkkel, kéményseprőkkel és a szolgáltatóval. A lényeg, hogy a többség másfél hónapja vacog, hiába költött már el százezreket a szükséges dokumentációra, javításokra, készülékekre. Itt van november közepe. Éjszaka dühöngenek a mínuszok, nappal sincs több 8 foknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fele Kun, fele Béla

"Már megszokhattuk az így legyen, és így is lesz, slussz-passz attitűdöt a hatalmon lévőktől." Tovább olvasom