Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Gazdátlanul

"A nekünk kiszolgáltatott állatokkal így bánni ugyanis szégyenletes."
Divatos lett mostanában felénk is az állatvédelem – és most nem a Négy Mancsra gondolok –, egyre hangosabbak az állatvédők. Joggal. Igaz, korábban is történtek állatkínzások, de az annyira mindennapos és hallgatólagosan elfogadott volt, hogy nem volt hírértéke a médiában.

Azóta viszont sokunk retinájába égett bele azoknak a csont és bőr, saját ürülékükben fetrengő teheneknek, lovaknak, kutyáknak a híradókból ismert képe, amelyek – gazdáiknak „köszönhetően" – már felállni sem képesek, annyira alultápláltak. És ismerünk jó néhány olyan sztorit is, amelyben unatkozó gyerekek kismacskákkal, kölyökkutyákkal olyan brutálisan bántak el, hogy tetemeiket bemutatni sem merték a tévénézőknek.

Olyan embert viszont még sosem láttunk Magyarországon, akit börtönbüntetésre ítéltek volna ilyen gyalázatért. A nekünk kiszolgáltatott állatokkal így bánni ugyanis – akármi is az oka – szégyenletes. Évek óta lehetne börtönbüntetést kiszabni itthon állatkínzásért, valahogy mégsem történt ilyen. Az asszonyveréshez hasonlóan nem tartják elég súlyosnak az illetékesek, hogy szigorúan járjanak el az efféle ügyekben.

Vannak aztán olyanok is, akik akkor sem adják el haszonállataikat, ha anyagi okokból képtelenek etetni őket. Érthetetlen módon inkább végignézik – ha egyáltalán ránéznek a jószágra –, ahogy keserves kínok között éhen halnak.

Magam felelős állat-nem-tartó vagyok: tudom, hogy a munkám miatt nincs időm háziállattal bíbelődni. Így aztán nem kell kocsiból kidobnom, vagy egy tanyán takarmány nélkül magára hagynom egyetlen állatot sem. Számomra egyébként az volt a felelőtlenség csúcsa, amikor egy félegyházi állatorvos tanyáján felpuffadt, oszló állattetemek mellett csontsovány teheneket találtak, mire a „szakember" azzal védekezett: újféle takarmányra – talán fényre? – akarta szoktatni őket, de nem sikerült.

Lehet, hogy valami hasonló miatt múltak ki a lovak és vegetálnak a kutyák a lapunkban bemutatott deszki tanyán is. Ami a tulajdonos szerint egyébként turistalátványosság. Valószínűleg katasztrófaturizmusra gondolt.

Olvasóink írták

  • 2. misserika 2009. június 12. 10:46
    „"Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik." Mahatma Gandhi Ezt nem kellene elfelejtenünk!!!!!!!!!!!!!!!!”
  • 1. demeterkornel 2009. június 12. 07:43
    „Elképesztő! Ilyenkor elgondolkodik az ember, hogy ki is az igazi állat! Büntetni kellene, vagy legalább kezelésre vinni, mert aki egy védtelen állatot képes megkínozni, vagy hagyja éhenhalni, az szerintem nem normális, és a társadalomra is veszélyes lehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hívószavak

"Fontossá tudnak válni a szavak, hívószóvá válva képesek túlnőni önmagukon." Tovább olvasom