Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Hanna ölelése

JEGYZET - "Hanna már ovis, és a fővárosi korai fejlesztő központba nincs pénzük rendszeresen elutazni."
Versenyfutás ez az idővel! Minden perc késlekedés növeli Hanna lemaradását! A kislányról 3 évesen derült ki, hogy autista.

„Az emberi agy, alapvető képességei nagy része 5 éves korig
fejleszthető. Ezért döntő a következő két év: Hanna sorsát alapvetően befolyásolja, hogy képességfejlesztő játékokat használhasson. A gyesből és a családi pótlékból nem tudom neki megvenni, ezért kérem az alapítvány segítségét" – írta meg lapunk karácsony előtt az anya kétségbeesését. Sorra érkeztek akkor az adományok. Amikor ezeket a vízipólós sztárok segítségével átadtuk, megtörtént a csoda: a tartós figyelemre és kommunikációra képtelen autista Hanna elmosolyodott, és átölelte a csapatkapitányt... Fordulatot hozott a fejlesztő játék és a szokatlan közösség.

Tanítsuk a kisbabát! Dr. Genevieve Painter könyvéből szülők generációi tanultak bébit tanítani. Színes kendőket aggatni a rácsos ágyra, énekelni, labdát gurítani, és így tovább. Persze az anya könyv nélkül is tudja, hogy jó az irány, ha szeme láttára fejlődik a gyermeke, mint ahogy már a kezdet kezdetén is megsejti, ha lemarad a többiektől. Mert mondjuk a baba nem jól tartja a fejét, képtelen szopni, nem fordul át és nem ül föl, pedig már kéne... Az anyai megérzésen túl azonban a szakember ítélete kell: minél előbb felismerik a gyerek fejlődési rendellenességét, annál messzebbre lehet őt juttatni az ötéves korig megtanulható alaptudományokban.

Formabedobó, zenélő csiga, hangos mesekönyv, kockafaló zsiráf, gimnasztikai labda. Ezekkel és az ezekhez hasonló játékokkal fejleszti Hanna képességeit az édesanyja. Mert versenyt fut az idővel: Hanna már ovis, és a fővárosi korai fejlesztő központba nincs pénzük rendszeresen elutazni. Mint Hanna hatszáz sérült bölcsis sorstársa többségének sem. És most már a bölcsis szakemberek segítségében sem reménykedhetnek.

Félő ugyanis, hogy az eddig a Hannáknak szánt évenkénti és személyenkénti 240 ezer forintot nem adja oda az állam. Ezzel kétségbeesésbe taszít hatszáz családot, visszatart a fejlődésben jobb sorsra érdemes gyerekeket.

Olvasóink írták

 • 1. klj-54 2012. július 20. 12:53
  „Megy a süket szövegelés a rászorulókat segítésről de a valóság maga a nagy nihil!
  Szegeden 32 évnyi óvodapedagógus diplomával és gyakorlattal, autizmus tünetegyüttesre szakvizsgákkal NEM LEHET ELHELYEZKEDNI!
  Szöveg van, pénz lenyúlás van, érdemi akarat az nincs!
  Minden betűmet dokumentálni tudom:(
  Sajnos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üres házak reményei

"Vitathatatlan, hogy a most zajló építkezéseket kíséri egyfajta szerény gazdasági pezsgés." Tovább olvasom