Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Hatalmas üzlet

JEGYZET - "Kiderült: ha nem panelprogramban keresnek kivitelezőt, 10 millióval olcsóbb a teljes korszerűsítés."
900 ezer lakás. Becslések szerint ennyi épült hazánkban paneltechnológiával, és minden negyediket-ötödiket újították fel valamilyen módon. A hőszigetelést végezték el, vagy az ablakokat, ajtókat is kicserélték. A tapasztalatok szerint az egész felújítósdinak csak akkor van értelme, ha a fűtéskorszerűsítést, szigetelést és a nyílászárók cseréjét is magában foglalja.

Ez pedig pénzbe kerül, sok-sok pénzbe. És közben hatalmas üzlet, sőt iparág lett. Az egyik szegedi ötemeletes társasház lakói például lelkesen álltak a kérdéshez, amíg meg nem látták az árajánlatot. 3–4 évvel ezelőtt körülbelül 40 millió forintba került volna az összesen 30 lakásos épület korszerűsítése. Akiknek a legkisebb önrésszel, egyharmaddal kellett volna „csak" beszállniuk, azok is közel félmilliót költöttek volna az építkezésre – özvegy, gyerektelen nyugdíjasok számára ez valószínűleg megfizethetetlen. Éppen ezért a többi lakó sem erőszakoskodott, az meg végképp elvette a kedvüket a felújítástól, amikor kiderült: ha nem panelprogramban keresnek kivitelezőt, 10 millióval olcsóbb, 30 millióba kerül a teljes korszerűsítés. Akinek pedig van félmilliója, a lakása összes ablakát, erkély- és bejárati ajtaját kicseréltetheti belőle – hosszú távon ezzel is megtakarít valamennyit, az esztétikai szempontokról nem is beszélve.

Mindettől függetlenül panelprogramra – természetesen – szükség van. A szakembereknek munkahelyet, a lakóknak komoly támogatást, összességében pedig rengeteg energia megtakarítását jelenti. Csak érdemes jobban figyelni a részletekre, mielőtt az állami önrész egy az egyben a kivitelező zsebében köt ki.

Olvasóink írták

 • 4. tupac 2011. április 14. 21:05
  „Az biztos hogy nem a munkás kapja a nagy pénzt aki ténylegesen végzi a munkát,hanem a megfelelő kapcsolat rendszerrel rendelkező "fővállalkozó"”
 • 3. kiokushyn 2011. április 14. 12:11
  „Aki gondolkodásra is használja az eszét,az már ezt a kezdetek óta tudja.”
 • 2. MrRobertos 2011. április 12. 19:18
  „ráadásul a fűtés nem lesz olcsóbb sem a fűtőművek ellenállása miatt... szóval semmi értelme nincs...”
 • 1. Nórikám 2011. április 12. 10:28
  „Ezt én régen mondom, itt valakik nagyon jól járnak, de nem a lakók! Igen van energia megtakarítás, csak azt nem a mi zsebünk érzi! Érdekes módon minden radiátor el van zárva egész télen, a fútés számla még sem csökken. Egyébként nem tudom más házaknál milyen volt a felújítás, de nálunk egy rémálom! Szakszerültlen fejetlen rohangálás, oktalan -sok esetben szándékos- károkozás, lopás, szóval ha ezt előre tudom én pártoltam volna. De lényeg, hogy egyesek jól megszedték magukat. Kiváncsi vagyok 10 év múlva milyenek lesznek ezek az épületek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajnali részegség

"A lerészegedést a tinédzserek olyan hőstettnek fogják fel, amellyel azt próbálják bizonyítani, ők már felnőttek." Tovább olvasom