Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Játékpénz

JEGYZET - "Ahol nem baj, ha koszos lesz a ruha, hiszen itt mindent lehet – ahol önfeledten gyerek lehet a gyerek."
Uniós szabvány, biztonsági előírás, pénz, pénz és pénz – nagyjából ez jut eszébe egy tisztviselőnek, ha azt a szót hallja: játszótér. Barátok, közösség, kikapcsolódás, mozgás – ez meg a kisgyerekes szülőknek. A csúszdával, hintával, mászókával felszerelt terek, parkok és házszögletek problémája nem egyformán fontos mindenkinek – ami csak azért elkeserítő, mert régen vagy még régebben, de mindannyiunk életének szerves része volt.

Kinek ne fűződnének szép emlékei ahhoz az időszakhoz, amikor nyáron a hinta segítségével repült az égig, hercegként bevette a mászókavárat, vagy épp szende királylányként várta benne a megmentőt, illetve amikor nevetve huppant le a földre a csúszda alján. S hogy a nadrágot, harisnyát kiszakította a beton, amin ülve leszánkázott? Hogy kicsit rozsdás lett a keze, amivel a vasépítményeken kapaszkodott? És még mindig hallja azt a fülsiketítő nyikorgást, amit a hinta kiadott magából? Valószínűleg ez sem zavar ma már senkit. Ez is hozzátartozott az életérzéshez.

Aztán felnövünk, és még mindig azt vesszük észre, hogy mindennap a játszótéren vagyunk – csak már nem lapátolni megyünk oda a homokozóba. Tiniként bandázni, megbeszélni a haverokkal a napi eseményeket, vagy csak egyszerűen lógni – mert manapság azt sem lehet máshol. Újabb pár év múlva pedig a gyerekünket kísérjük oda, hiszen tudjuk: ez a legjobb hely, ahová vihetjük. Ahol nem baj, ha koszos lesz a ruha, hiszen itt mindent lehet – ahol önfeledten gyerek lehet a gyerek.

A játszótér tehát évtizedeken át biztos pont. Báját pedig nem az adja, hogy gumitéglára telepített, méregdrága játékkiállítássá teszik, hanem egyszerűen csak az: van. Talán ezt kellene figyelembe venni, mielőtt pénzhiányra hivatkozva egy településrészen élőket megfosztanak attól a helytől, ahol életre szóló élményeket szerezhetnek – még akkor is, ha a bürokratikus szabályok miatt ma már valóban sokba kerül ennek az életérzésnek a felépítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fényévek

"Az az állástalanokat mentő politika, amely szórja a pénzt a látszatmunkára, felháborítja az adófizetőket." Tovább olvasom