Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Kenyérindex

JEGYZET - "Ha megkarcoljuk a fényesen csillogó zománcot, rögtön előtűnik alóla a rozsda."
Orbán Viktor nemrég a hanyatló Japánból világosan megüzente: hasítunk! Ennek egyértelmű bizonyítéka a hazai bruttó minimálbér páratlan szárnyalása is: a 2010-es kormányváltáskor még 73 ezer 500 forint volt, jövőre már 101 ezer 500 lesz.

Olyan ez, mint mostanában a legtöbb tündérmesébe illő magyar sikersztori: ha megkarcoljuk a fényesen csillogó zománcot, rögtön előtűnik alóla a rozsda. Persze csak a folyton a nemzetére rontó bukott baloldal képes arra, hogy lepattintsa az ápoló-eltakaró festéket. Ahelyett, hogy illedelmesen beállna a Nemzeti Együttműködés Rendszerének dicsőségét zengők hosszú sorába, most is csak kellemetlenkedik. Kicsinyes számolgatásokba kezd, azzal cukkolja a hasítást kevéssé érzékelő milliókat, hogy a minimálbér nettó összege a 2010-es kormányváltáskor 60 ezer 200 forint volt, és jövőre is csak 66 ezer 500 forint lesz. Ez persze sokkal több, mint az a nevezetes 47 ezer, amelyből – legalábbis a havi egymillióból tengődő szociálisan érzékeny fideszes képviselők szerint – meg lehet manapság élni Magyarországon. Azt is mondja a bukott baloldal: a minimálbér összegének vásárlóértéke alacsonyabb, mint 2010-ben volt. Akkor 230 eurót válthatott volna belőle a magyar dolgozó, a hasítás hatására manapság 218-at. Ha pedig igazuk lenne azoknak, akik az Orbán-kormány sikerét fényesen igazoló eredmények ellenére sem hisznek az unortodox magyar gazdaságpolitika csodatételében, és a 304 forintos eurót látva most egyenesen 320-as árfolyamot vizionálnak, akkor jó, ha kijön majd belőle 200.

Mondhatja erre a kormánypárt hibátlan mosolyával bűvölő szőke csodafegyvere: a magyar minimálbéresek nem a bécsi Rathausplatzra járnak 4 eurós adventi narancsos puncsot és zamatos muskateller forralt bort kortyolgatni, így nemigen hatja meg őket az árfolyam. Csakhogy van egy másik mutató is. Erről az egyszerű „kenyérindexről" nemigen hallani a tökéletesen kiegyensúlyozott közszolgálati média szakadatlan sikerjelentéseiben: 2010-ben még 320 kiló kenyérre futotta volna a havi minimálbérből, ma már csak 250-re. A házi sütemények, kiflivégek közismert szakértőjének erre is lehet egy adekvát válasza: Ugyan kérem, ki költi a teljes fizetését kenyérre?

Az igazi kérdés persze inkább az, amit a kormányzati megrendelésekből hasító Századvég Gazdaságkutató Zrt. két elemzője nemrégiben kimutatott és óvatlanul nyilvánosságra hozott. Tanulmányuk szerint az Orbán-kormány reformja következtében az ország legszegényebb hetven százaléka – ide tartozik a másfél millió minimálbéres is – 134 milliárddal több, a leggazdagabb tíz százaléka viszont 501 milliárddal kevesebb jövedelemadót fizetett. Ezek a száraz tények – és ez az igazi botrány. Nem csoda, hogy munkatársai objektív elemzésétől a cég sietett elhatárolódni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilatkozat

"Akkor senki sem kérte a hozzájárulásunkat." Tovább olvasom