Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Kereskedővédelem

JEGYZET - ˝Attól még, hogy valaki kiszolgál, nem lesz a kutyánk.˝
Teljes gőzzel dübörög a nyár, így a szokásos fogyasztóvédelmi ellenőrzések is elkezdődtek. Tavaly a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság összesen 1683 egységet ellenőrzött, legtöbbjük vendéglátóhely volt – ezek 33 százaléka volt szabálytalan –, de akadt köztük fesztiválra kitelepült árus és taxi is.

Mindenkinek van legalább egy története arról, hogyan verték át, de ha más nem, biztosan ismer valakit, akit egyszer már nagyon csúnyán megtévesztettek. Az apró bosszúságok szinte fel sem tűnnek: a hétvégén az egyik nagyáruház mérlege 0,12-ról indult, a darált hús pedig tele volt porccal. Egy másikban a leakciózott libacombot számolta a gép tripla áron. A Csörög rovatban nemrégiben egy hölgy arról panaszkodott, hogy német barátnője német rendszámú autóját már kétszer is megbüntették, holott érvényes jeggyel parkolt. Először maga is azt gondolta, véletlen hiba történt. Másodszor már nem, szomorúan vonta le a következtetést: utaznak az idegenekre.

Persze a másik felet is érdemes meghallgatni, és nem árt végiggondolni, hogy vajon a saját viselkedésünk feljogosít-e a felháborodásra. A kereskedők is „szép" történeteket tudnak mesélni a kulturált vásárlókról, akik azt hiszik, nekik mindent szabad, akik tele vannak jogokkal, de az alapvető emberi normákról megfeledkeznek. Attól még, hogy valaki kiszolgál, nem lesz a kutyánk.

Bár, normális ember a kutyát is tiszteli. Nehéz eldönteni, mi volt előbb, de jó volna változtatni ezen a fura eladó-vevő viszonyon. Mindkét oldal a másikra mutogat: az eladó szerint minden vevő hülye, a vevő szerint minden kereskedő csaló. Pedig nem: a tavaly nyári eredmények szerint is csak minden harmadik, szóval a kivételt sem nagyítóval kell keresni. De azért kíváncsi lennék egy „kereskedővédelmi" felmérésre is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állóháború

˝Úgy tűnik, a rezsiháboróban egyelőre nem állunk győzelemre.˝ Tovább olvasom