Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Két ünnep között

"Arra gondoltam, ilyesmit is jelenthet a fogalom: két ünnep között. Hogy szilveszter előtt kicsivel megérkezik az ember."
Karácsony után, szilveszter előtt, vagyis a két ünnep között – ez minálunk fogalom. De mit jelent?

A magyarok túlnyomó többsége jelölte meg egy közvélemény-kutatási lapon azt a rubrikát, hogy egyáltalán nem dolgozik, azaz nyugdíjas, munkanélküli, gyesen van stb. Ők háromszor annyian vannak, mint akik amúgy dolgoznak, csak ilyenkor, a két ünnep között nem. Mert nem éri meg. Kivették a szabadságukat. Kényszerszabadságra küldték őket. Csak. A legkevesebben azok vannak, akik ilyenkor is dolgoznak. Minden újságban lehet róluk olvasni, ők a mentősök, a tűzoltók, a rendőrök, a villamosvezetők, a telefonos segélyszolgálatosok, a pékek. A szállodások, vendéglátósok. És akik írnak róluk, a sajtómunkások.

Ez utóbbiak a bénultságban, azaz a hírhiányban olyasmikről is beszámolnak, hogy az idén a szerencsemalacot kiütötte a négylevelű lóhere divatja. Hogy ki hova utazik, vagy utazna. Mit eszik, hogyan böjtöl. És vigyázat, mert a karácsonyi zabálás után közvetlenül a drasztikus fogyókúra nem ajánlott, hiszen pötyögős lesz tőle a bőr. És akkor kilátszik majd a báli ruhából és pötyög és juj, juj. De ne essünk kétségbe, mert létezik villám arc- és testrenoválás. Megírják, hogy nyakörveket a kutyákra, de ne kössük ki őket, és az állatorvos írjon föl neki nyugtatót, mert bár petárda nincs, de a tűzijáték is brutális a szegény állatjának.

Állítólag ilyenkor égnek a randi- és a lelkisegélyvonalak. Egyesek szerint a kettő egál, hát nem tudom, bár a horoszkópom szerint becsöppenhet az én életembe is, akit régóta várok, nem is tudtam róla, de lehet – legyen az ember engedékeny így a két ünnep között, mielőtt táncolnánk a kihunyt év fölött.

Ha a Föld történetét összesűríthetnénk egy évbe, akkor kiszámolhatnánk, hogy úgy április elején jelent meg az élet, Szilveszter előtt kicsivel pedig megérkezett – az ember. Íme: Mi jutott eszedbe, Kristóf? – hajolt érdeklődéssel az apja a beszélni még nem képes gyermekhez. Kristófnak valami miatt hirtelen megváltozott az arckifejezése, ezt vette észre az apja, s minden jel szerint érdekelte az ok. Szép jelenet volt. Arra gondoltam, ilyesmit is jelenthet a fogalom: két ünnep között. Hogy szilveszter előtt kicsivel megérkezik az ember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévé előtt

"A gyorshajtásról és a dohányzásról szóló társadalmi célú reklámfilmekhez hasonló erős hangütésű… Tovább olvasom