Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Ki a bűnös?

Jegyzet - "Csak remélni lehet, hogy a törvényalkotó nem hiszi, hogy ezzel a korhatármódosítással most a gyökerénél ragadta meg a problémát."
Aki nem teljesen tájékozatlan a témában, vagy látott már akár messziről is pedagógiai témájú könyvet, annak egyértelmű, amit az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye is kimond, és amit az UNICEF Magyar Bizottság is hangsúlyoz a 12 éves korúak büntethetőségével kapcsolatban: a büntetőjogi felelősségre vonás célja a segítés, a nevelés, a társadalomba való beilleszkedés támogatása kell, hogy legyen.

Ezek vitathatatlan általános elvek, de az esetek meg mindig egyediek.
Ki lakna szívesen például Joshua Phillips közelében, akinek a szobájában 1999-ben az anyja megtalálta a szomszédos család napok óta keresett, 8 éves kislányának holttestét? Nem kell senkinek mellette lakni, Joshua – igaz, ő már 14 éves volt – életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Megnyugtató, nem igaz?

Az erdélyi cigány fiú, akivel nem bírtak a pesti hatóságok, és akiről az Index is készített videót, azért érdekes, mert kiderült, hogy honnan jött. Egy középkori viszonyok között élő közösségből, ahol a riportert a bekapcsolt kamera előtt körbefogták, lökdösték, kifosztották. A stáb rendőrt hívott, és az egyenruhások előtt az emberek szégyenkezés nélkül, inkább duzzogva, felháborodva adogattak vissza valamennyit az elvett pénzből. És nem egy vagy két ember viselkedett így közülük, hanem az egész közösség, öreg és kisgyerek egyformán. Nem valószínű, hogy a gyilkosságot máshogyan ítélnék meg egymás között, mint a lopást és a rablást. Ha elkapnak, nem voltál elég ügyes, ha leültetnek, leülöd, amit kiróttak rád, de azzal teljesítetted is a kötelességedet, szabad vagy, folytathatod ott, ahol abbahagytad, nem tartozol többé pénzzel, se felelősséggel a tetteidért.

Csak remélni lehet, hogy a törvényalkotó nem hiszi, hogy ezzel a korhatármódosítással most „a gyökerénél ragadta meg a problémát".
Biztosan van komoly visszatartó ereje, közbiztonság-érzetet javító hatása annak, ha egy ilyen bűnöző gyereket megbüntetnek, elviszik onnan, ahol gond volt vele, de a kérdés nemcsak az, mi lesz ezután a gyerekkel, hanem az is: mi lesz az ilyen közösségekkel.

Mi lesz azokkal, ahol már így is a büntethetőség alsó korhatárát figyelembe véve küldik lopni a kicsiket, és vitetik el azzal a balhét, aki a legkisebb büntetést kaphatja. Jönnek a 11 éves bérgyilkosok?

Olvasóink írták

 • 8. v.imre 2012. május 19. 15:33
  „7.macs 2012.05.19. 12:27

  Nézd, nem vagyok se jogász, se ügyész, se bíró, de példád, hogy ilyen, egy összetűzésen alapuló perben ilyen arányú ellentétes ítélet született volna bármikor is, életszerűtlen. A dolog lényege, amihez a 6. alatt hozzászóltam arra vonatkozik, hogy az áldozat előre nem tudhatja, mi lesz az utólagos végeredmény, hogy aszerint, annak súlya arányában védekezhessék a cselekmény közben. A bíró dolga, hogy utólag mérlegeljen és döntsön. A BTK nem a "ha" esetek felsorolására való jogszabály. Előre felmérhető abszolút igazság nincs a védekezésre kényszerült kezében.”
 • 7. macs 2012. május 19. 12:27
  „6. v.imre,
  arról mi a véleményed, ha egy férfi puszta kézzel megver egy nőt, akinek súlyos belsővérzése, többszörös koponya- és bordatörése, stb. lesz, kap mondjuk 1 évet, ha a nő a verekedés közben felkap egy palacsintasütőt és visszaüt, ezért a férfinek súlyos belsővérzése, többszörös koponya- és bordatörése, stb. lesz, kap 3 évet, mert eszközt használt.”
 • 6. v.imre 2012. május 19. 08:44
  „"...Csak remélni lehet, hogy a törvényalkotó nem hiszi, hogy ezzel a korhatármódosítással most ,,a gyökerénél ragadta meg a problémát". ..."

  Idézem az írásból. Persze, hogy nem hiszi, de a BTK minden esetben a bűnhődés fenyegetettségről szól, ha bárki is vétene a közösségi elvárt rend, az együttélés erkölcsi szabályai ellen. Számomra érthetetlen néhány sztárügyvéd véleménye, nyilatkozata az új, de bármely korábbi BTK "szigora" ellen mondván: "A szükséges és törvényesnek minősíthető egyéni védekezés szintje az előre nem, de csak a végrehajtott elkövetés befejezése után alkalmazható." Röviden: Ha éjjel valaki behatol a lakásomba, akkor nem tudhatom, mivel védekezhetek? Egyszerűen csak meg akarnak fosztani értékeimtől, vagy éppen gyilkosság áldozata is leszek? Azt gondolom, hogy a BTK esetében nincs helye a liberális előfeltételek hangoztatásának.”
 • 5. blatth 2012. május 18. 18:02
  „A törvényalkotó akár hiszi, akár nem, hogy "a gyökerénél ragadta-e meg a problámát", de valamit tennie kell. A törvényeket az élethez kell igazítani. Különben a hires film címével válaszolhatunk: Mégis, kinek a törvénye?”
 • 4. alfoldi 2012. május 18. 13:37
  „Nem a szokásos libsi, "jogvédős" fanyalgást kellene még mindig előadni, hanem a mai pokoli helyzetben örülni a legkisebb változásnak is, amely segít a bűn, a bűnözés megelőzésében.”
 • 3. macs 2012. május 18. 11:28
  „Korábban hoztak egy olyan törvényt, miszerint, akit bolti lopáson kapnak, azt a rendőrség letartóztatja és előzetesbe kerül.
  Nos, óriási sikert aratott az intézkedés, mert megkockáztatom, nagyon sokan egy bizonyos kisebbségre gondoltak, amikor olvasták. Aztán becsapott a mennykő! Jócsaládból való középiskolás lányokat kaptak lopáson egy üzletben, és a törvény betűje szerint zárkába kerültek. Ezt követően megszólalt a kórus, na ezt azért még se kéne, ostoba diákcsíny miatt nem kéne őket megbélyegezni.
  Ne értse félre senki, nem védem a gyermekkorú bünelkövetőket, de nagyon végig kéne gondolni a dolgot, illetve ha már hozunk egy ilyen törvényt, akkor az egyformán vonatkozzon a cikkben szereplőkre és a jócsaládból származókra is. Bár, az utóbbiaknak biztos lesz egy nagyon profi ügyvédje. :-(”
 • 2. Aranea 2012. május 18. 10:29
  „1. macusnéni: Éppen az ilyen bűnismétlő magatartás elkerülésére lenne kiválóan alkalmas a halálbüntetés visszaállítása.”
 • 1. macusnéni 2012. május 18. 09:55
  „Tényleg akkor jönnek a tizenéves gyílkosok.Felvállalják majd jó pénzért s az érte kapott minimális büntetést röhögve leülik.Amikor letelt,akkor kinn várja a zsozsó,s lehet menni a diszkóba.A pénz elfogy jöhet a következő gyilok,s az ember élet semmibe vész.Akik ilyeneket kitalálnak,nem gondolják végig,hogy mi is lesz a következmény.Gratula nekik,hajrá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyezni és együttműködni

"Mintha megint csak a politikai elit nem értene semmit ebből a világból." Tovább olvasom