Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Kibuc

"A bizalmatlanságból még mindig sokkal könnyebb politikai tőkét kovácsolni, mint a bizalomból."
A kibuc olyan kollektív település Izraelben, ahol a vagyon egy jelentős része közös, és a lakók vagy földet művelnek, vagy valamilyen vállalkozást működtetnek helyben, együtt. Az Algyőre elképzelt lakópark ehhez kicsit sem hasonlít: itt nincs közös munka, mobil házaknak hirdetnek helyet, és az az ígéret, hogy a közművek mellett gyógyszertár, étterem, orvosi rendelő épül, pihenőpark is, és őrzik a házakat. Mint kiderült, az ingatlanos cégek úgy hirdették meg a lakóparki házhelyeket, hogy nem is az övék a terület. Mi több, meg se keresték a föld gazdáját, az önkormányzatot. Ha megkeresnék, se lenne az üzletből semmi, mert a képviselő-testület nem akarja eladni a területet, főleg ilyen célra, s aligha valószínű, hogy az október 3-i választás után fölálló csapat mást gondolna erről.

A lakóparkterv tehát porhintés, parasztvakítás. Bár fizetni nem kell a jelentkezőknek, a cégek nyilván mégis anyagi hasznot remélnek az ügyletből. Ahogyan a hirdetést kipécéző jobbikos újság meg a politikai haszon reményében rémisztgeti a helybelieket „hazátlan emberek" betelepülésével, bádogvárossal, kibuccal.

Tiszta sor, mindenki a piacról próbál élni.

Csak az a szomorú, hogy a jelek szerint sokan tényleg megijedtek. Tizenhárom éve ez a település népszavazással elszakadt Szegedtől, önálló önkormányzatot hozott létre, amely többször bizonyította, hogy lehet rá számítani. A képviselő-testület nem hagyja magát bevezetni az erdőbe, olykor a polgármestert is leszavazza, és ez sohasem politikai döntés. A falu fejlődik, nemcsak épületeiben, javaiban, hanem úgy is, mint közösség. Egyesületek alakultak, amelyek feladatokat vállaltak, a közös holminak tényleg van becsülete, a közéleti szereplőknek hitele. A jelek szerint mindez hiába: elég, ha a polgármester bejelenti, hogy nem indul újra, és jön egy ilyen lakóparkügy, máris megrendül a közbizalom.
A képviselők elhűlve hallgatják, mi mindent beszélnek össze a falubeliek.

A Jobbik végül is nem tett semmi különöset, csak megmutatta, hogy a bizalmatlanságból még mindig sokkal könnyebb politikai tőkét kovácsolni, mint a bizalomból; hogy öklöt rázni könnyebb és kényelmesebb, mint utánajárni annak, mi is történt. Azt mondja, gyanakodjunk együtt, mert az olyan jó, családias érzés. Nem igaz.

Olvasóink írták

 • 9. bakosandras 2010. augusztus 28. 14:26
  „Blatth, igazad van, tényleg nem firtattam, miből fizeti Botka László az itteni hirdetését, eszembe se jutott - mint ahogy az sem, hogy azt firtassam, a szegedma.hu-n megjelenő hirdetéseket kik adják föl milyen pénzből.”
 • 8. blatth 2010. augusztus 28. 08:26
  „A Jobbiknak nem kellett feltalálni a spanyolviaszt, az MSZP évtizedes gyakorlatából a formát könnyü volt átemelni -- "porhintés, pánikkeltés". Nem a témához tartozik, de az is érdemelne pár szót, hogy itt az online-délmagyarban Botka lászló csodareklámja kinek a pénzéből fut? Csak nem saját maga fizeti? Bakos András figyelmét az ilyenek rendre elkerülik.”
 • 7. cselac 2010. augusztus 27. 17:16
  „Porhintés, ökölrázás, értelmetlen pánikkeltés. Számomra az a fura, hogy vannak, akik még be is dőlnek ennek a faluban -bocsánat, Nagyközségben. Kérdés: mi szükség van erre? Normális esetben és a józan észre hagyatkozva ez szavazatvesztés...mi értelme hát? Nem tudom elhinni, hogy az algyői belterjesség ilyen kihatással van a hétköznapi gondolkodásra is.

  A két érintett fél -vállalkozó és "pánikkeltő" kézen foghatják egymást.”
 • 6. madártej 2010. augusztus 27. 16:49
  „Na, majd kimögy hozzád tuskóhopkins a Zagyva úr a kancsikájával, mint egri Hegedűs hadnagy és besoroz üstöllést a Betyárseregébe!”
 • 5. tuskóhopkins 2010. augusztus 27. 16:11
  „madártej, ha azok vónának, nem írtam vóna esztet. A cikk melletti FanyarDárda szívemből szólt, hogy aszongya:

  Kibuc-dal

  Gyökértelen mobilházak
  nőnek mint a gomba
  gyevi Jobbik kibucot sejt
  mindenik bokorba.

  Magyar embör házalapja
  ágyazódik mélyen
  hunvér áztatta talajba,
  s mered föl kevélyen

  Ezeréves vaskos fala,
  csíkos árpádsávtul,
  a gazdának mellénkéjén
  cica hever hátul.

  Na, ezt se teszi ki a jobbik az ablakba...”
 • 4. madártej 2010. augusztus 27. 14:54
  „Ki a Piszkos Fred ottan, tuskóhopkins? Csak nem a jobbikussok?”
 • 3. tuskóhopkins 2010. augusztus 27. 11:32
  „Nem értem, ki és mit nem ért itten? Az olvasó számára eddig is egyértelmű volt.”
 • 2. bakosandras 2010. augusztus 27. 10:53
  „Tisztelt Fórumozók!
  A jegyzet egy cikk is tartozik, Kibuc címmel. Ezt most nem azért írom, hogy reklámozzam, csupán le szeretném szögezni: ami abban a cikkben szerepel Piri József polgármester nyilatkozatáig, az az én szerkesztői szándékom szerint került bele, a jegyzet pedig a magánvéleményem, ahhoz a polgármesternek nincs köze.
  Ezt a polgármester úr kérésére szögezem itt le, és az esetleges félreértések elkerülése érdekében.
  Bakos András”
 • 1. tuskóhopkins 2010. augusztus 27. 08:36
  „Kedves András,
  köszönöm a pontos, józan, elemző és a szokásos remek stílusban megírt jegyzetet. És a hasonló minőségű cikket a témáról.
  (u.i.: Senki Alfonznak és Csülöknek is tetszett!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plakátpotencia

"Nem ez a szabad véleménynyilvánítás – ez csupán rongálás." Tovább olvasom