Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Kínaiak a spájzban

"Aki manapság kínaiul tanul, már nem az egzotikuma, hanem a praktikuma miatt vág bele."
Pár éve a megyeházán találkoztam egy középkorú férfival, aki rendkívül izgatottan járkált föl-alá az egyik ajtó előtt. A magyar állampolgársági vizsga szóbelijére érkezett. Bár akkor már 15 éve élt nálunk, és a konyhanyelvet elég jól törte, a latin betűs írással és olvasással még mindig igencsak hadilábon állt. Elsőre nem is jött neki össze a vizsga.

Remélem, a radnótis diákok, akik jövőre kezdik a kínait, magabiztosan elsajátítják majd ezt a miénktől teljesen különböző nyelvet, gondolkodást és kultúrát, mert úgy tűnik, hamarosan hatalmas előnyt jelent majd ez a tudás. Aki ugyanis manapság kínaiul tanul, már nem az egzotikuma, hanem a praktikuma miatt vág bele.

Akár tetszik, akár nem, szembe kell nézni vele, hogy a polcokon sorakozó, korábban tartós fogyasztási cikknek nevezett termékek kilencven százaléka Kínában készül. Ha paranoiásabb lennék az átlag nyugatinál, azt is mondhatnám: ez a szám jól mutatja, hogy a kínai gazdasági gyarmatosítás már jó ideje folyik a világban. Ez is a globalizációval jár.

Mint ugyanis mindenki tudja, a világon ott a legolcsóbb a munkaerő, ezért a márkás futball-labdától a papucson át a tévéig minden gyártó ott dolgoztat. Emiatt hihetetlenül gyorsan növekszik a kínai gazdaság. Az ország pedig – a maga közel másfél milliárdos fogyasztói bázisával – a világ legnagyobb felvevőpiaca. Azt hiszem, nem kell hosszasan ecsetelgetni, hogy ez a gazdasági világhatalom mennyi munkát adhat azoknak a nyugatiaknak is, akik jól ismerik a kínai nyelvet, a kultúrát és a gondolkodást. Ezért is nagyon hasznos a szegedi elitgimnázium kezdeményezése, amire – a számokból kitűnik – a diákok jelentős része is nyitott.

Már csak az érdekelne, a kínai nyelvórákon szó esik-e majd olyan kényes témákról is, mint a szólás- és vallásszabadság, az emberi jogok, a környezetszennyezés vagy éppen Tibet helyzete – amelyeket a piacra áhítozó üzletemberek és politikusok szemlesütve kerülgetnek kínai tárgyalásaikon. Ugyanis ezek a témák is a kínai kultúra részei. Sajnos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kényelem sokba kerül

"Szinte ingyen van a víz, gondolja az ember, és nem érti, miért fizet mégis horribilis összegeket." Tovább olvasom