Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Ködpiszkálók

JEGYZET - ˝Áltudományos ˝sikertörténetek˝ özönölnek a neten.˝
Rák. A diagnózis majdnem azonos a halálos ítélettel. Mert hiába, hogy már időszámításunk előtt 3000-ből is találtak leírást a kóros sejtburjánzású betegségről, máig nincs meg az egyetlen hatásos ellenszere. A kutatók erőfeszítéseinek eredményeként egyre több fajta rosszindulatú daganatot ismernek, és az orvosok egyre több páciensükről állapítják meg, hogy rákos. Ez a növekedés is félelmet kelt.

Az irtózatos kór képét Hippokratész látta hasonlatosnak az ízeltlábú állathoz. Ő nevezte el a rákról azt a betegséget, amely a burjánzásnak induló sejtből kiinduló, lábhoz hasonló „nyúlványokkal" falja föl az életet. E „kórtörténeti" adatra az interneten bukkantam. Manapság a paciens és a beteget féltőn szerető rokon is az információs szupersztrádán indul el, nem az Orvos a családban könyvet veszi le a polcról, hogy választ kapjon kérdéseire.

A rákterápia hogyanjának kérdőjele után áltudományos „sikertörténetek" özönölnek a neten. A rák ellenszereként tüntetik föl a gyógygombát ugyanúgy, mint a megnevezhetetlen csodanövényt, vagy a mindenre jó szódabikarbónát. Ezekhez a ködös elképzelésekhez képest a tudós kétségeit, a kutatómunka zsákutcáit és eredményeit egyaránt bemutató publikációk visszhang nélküliek. Így a különböző értékű és irdatlan mennyiségű információs hírhalmokon bukdácsoló könnyen eltévedhet.

Iránytűt a tudományos ismeretterjesztés netes bajnokai adnak. Álság és valóság közt segítenek eligazodni a szegedi egyetem kutatói közül például Boldogkői Zsolt vagy a Csendes Tibor-féle TudósBlog és a Csupor Dezső által alapított kodpiszkalo.blog.hu bloggerei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beteges valóságshow

˝Úgy érezzük, közünk van mindenhez.˝ Tovább olvasom