Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Könnyebb élet

"Napjaink reklámok uralta fogyasztói társadalmában a mi gyerekeink számára azonban már a feszes testű hipernő meg a férfiasan izmos sportember a szép."
„De jól nézel ki!" Ha nagymamám kiáltott föl így, mikor találkoztunk, biztos lehettem abban, hogy duci vagyok. Vagyis legalább öt kilóval többet mutat a mérleg, mint amit én magam ideálisnak tartok. Hiába, mindig is nemzedékfüggő volt a szépségideál. A két világégést, sok nélkülözést megélt nagymamám és kortársai számára a töltöttgalamb-formájú asszony és a jól megtermett férfi volt a szép.

A második világháború után Amerikából importálta Európa a vékony derekú, formás csípőjű, telt keblű, hosszú lábú nő Monroe-szerű ideálját, férfiban pedig a Brando-izmú férfiét. Aztán a hippikorszakból hozzánk is megérkezett a hosszú hajú és nyeszlett csajok és srácok kultusza, amit felváltott a hetvenes-nyolcvanas évek felszabadultan öntudatos nője, aki egyenrangú a hozzá hasonlatos férfival. Aztán az ezredfordulón a természetesség, az egészség, az egyéniség lett a meghatározó. Napjaink reklámok uralta fogyasztói társadalmában a mi gyerekeink számára azonban már a feszes testű hipernő meg a férfiasan izmos sportember a szép. Meg a soványság, mindenek felett. Az ehhez igazodni igyekvő sokaság igényeit meglovagolva külön iparággá nőtte ki magát a fitnesz és a fogyókúra is. Meglett nők is újabb és újabb fogyókúramódszerekkel kísérleteznek – sokan esztétikai, kevesen egészségi okokból. Az eredménnyel azonban maguk sem lehetnek mindig elégedettek, hiszen a tükörbe pillantva megállapíthatják, igaz, amit utánuk kiáltottak a strandon: hiába, hogy hátulról gimnázium, ha elölről múzeum.

Könnyebb életet ígér a legújabb (LighterLife) diéta. Angliában már halálos áldozata is van a 8 hónap alatt 70 kiló ledobásával kecsegtető módszernek. Szívritmuszavart és kettős látást okozhat, de anorexiás is lehet az, aki elhiszi, hogy napi háromszori, vízben oldott granulátum és némi gyümölcssaláta, vagyis mindössze 500 kalória elég az élethez. Ennél több, legalább napi 800 kalória és okos fokozatosság kell ahhoz, hogy néhány kilónak búcsút intve jól érezzük magunkat a bőrünkben. Jó ezt észben tartani, mikor amúgy egyre nehezebb az élet – úgy is mondhatnánk: a fél világ kénytelen diétába fogni. A ránk törő gazdasági válságban muszáj lesz a fogyasztást visszafogni – például fogyókúrázni.

Olvasóink írták

  • 3. gyarmati_nő 2008. november 20. 10:58
    „Szerintem nem rossz írás, bár a "csattanó" a végén nem igazán releváns, figyelembe véve, hogy egészen addig teljesen más volt a hangsúly. Fogyasztói társadalom, szépségideál és gazdasági válság összehozása nem szerencsés egy ekkora szösszenetben.”
  • 2. smalltown 2008. november 19. 01:42
    „hat ez egy nagyon ostoba iras.....:(((”
  • 1. susezo 2008. november 18. 18:12
    „nem kéne már nyugdijba menni?csak kérdezem”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem partner

"Nincs, aki ne látná már: a magyarországi szélsőségesek akciói nélkül lényegesen könnyebb lenne a… Tovább olvasom