Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Kutyára dér

JEGYZET - "Felelős állattartásra való ösztönzésről beszélnek, mégis csak az állatkínzások szaporodnak..."
Új sarcra ébredt a magyar január elsején, amely a kutyatartókat érinti. Ha nincs chip a házi kedvencben, akár 45 ezer forintra is büntethetik. A rizsszem nagyságú kapszula beültetésének ára vizsgálattal együtt közel 10 ezer forintra rúg, de az adók országában szocializálódott pesszimisták már látják a jövőt is: a központi regisztráció kiváló alkalmat adhat majd újabb fizetnivalók kivetésére.

Hogy mit vár a kormány a rendelettől és annak betartatásától, egyelőre még elképzelhetetlen. Hogy amikor a falu bolhásan, loncsosan rohangáló házőrzőit ellenőrzik, vajon hányan fognak értetlenül visszakérdezni: miért adnának chipset Blökinek, hiszen jó neki a maradék leves is. Ja, hogy regisztráció? Azt meg ugyan minek, amikor mindenki ismeri?

Egy nagy baj van ezzel a rendelettel. Az, hogy a legnagyobb vesztesei nem is a gazdák. Nekik ugyanis van választási lehetőségük. Hozhatnak olyan döntést, hogy nem költenek a kutyára. Az utóbbi években amúgy is egyre többen megtették ezt – nem a chipeztetés, csupán az etetés miatt. Ha a házőrző kosztjára már nem jutott pénz, mert maguknak is alig akadt valami, jobb esetben kidobták, rosszabb esetben agyonverték, lelőtték, elásták az állatot. Az újabb anyagi teher pedig csak szaporítja ezeket az eseteket.

Na de mi a helyzet a kutyákkal? Azok mit tehetnek arról, hogy gazdájuknak nincs pénze rájuk – azokra a házi kedvencekre, amelyek eddig vigyázták a házat és amelyek odadugták a fejüket, ha azt látták, hogy az az ember, aki eteti őket, szomorú. Ezek az állatok most egyszer csak az utcán találhatják magukat. Nem tehetnek semmiről, még sincs választásuk.

A mai társadalomban, ahol az állatvédelem talán már kicsit túlzásokba is esik, felettébb különös egy ilyen intézkedés. Felelős állattartásra való ösztönzésről beszélnek, mégis csak az állatkínzások szaporodnak ezáltal. Aki most szeretne kutyát, valószínűleg már jobban átgondolja döntését. A tanulópénzt azonban nem a gazdák fizetik meg, hanem azok az ebek, amelyek lesoványodva a fagyos hajnalokon kénytelenek abban bízni, hogy valaki egyszer még leterít számukra egy pokrócot egy meleg sarokban.

Olvasóink írták

 • 5. mediashreck 2013. január 08. 20:40
  „Kriszta:
  "A mai tarsadalomban, ahol az allatvadelem talan mar tulzasokba is esik..."
  ?
  Ezt nem ertem.

  Irok Neked egy idezetet, erdemes megjegyezned, megjegyeznünk:

  "Die Größe und den moralischen Fortschritt einer Nation kann man daran messen,
  wie sie ihre Tiere behandeln."
  ("Egy nemzet nagysagat, es erkölcsi fejlettseget azon merhetjük meg,
  hogy banik allataival.")

  Mahatma Gandhi

  Különben puszi!
  :)”
 • 4. szemala 2013. január 08. 19:04
  „Ez az Orbán-féle chip ebadó jellemzően több kárt okoz, mint hasznot! A néha nem kívánt szaporulat nagy anyagi gondot jelenthet. Lehet okoskodni, hogy nem alakult még ki a "szocialista tudat", de ettől a probléma nem oldódik meg. Az idős, 18 év feletti életkorú kutyák esetén a chip csak üzlet (üzenem dr Rengeinek) és további teher a tulajdonosnak. 12 éve utcáról befogadott kutyánkat családtagként tartjuk, szerintem ez a felelős tartás, de most tényleg nem tudom mi lenne a helyes, hiszen lehet, hogy csak hetei vannak hátra az életéből.”
 • 3. czindi 2013. január 08. 17:13
  „Jó cikk, de bátortalan.”
 • 2. deszkás 2013. január 08. 16:14
  „Sőt "felelős" állat tartó mondta: jóez a cipp esztán mégtalálják. (4 ! kutya,magyarországi német gazda)”
 • 1. csonakos 2013. január 08. 10:56
  „"A mai társadalomban, ahol az állatvédelem talán már kicsit túlzásokba is esik, "
  Nagyon jó cikk, csak ez az idézet nem helytálló! Nagy túlzásokba esnek! Ez inkább helyénvaló! Már az ember kevesebbet ér sokak számára mint az állatok! Értékrendi hiba!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pirulhatunk

"Megszavaznak valamit, majd rövid időn belül annak gyökeresen az ellenkezőjét." Tovább olvasom