Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Létminimum

Vélemény - ˝Ez aztán az ösztönzés!˝
Két dologgal van problémám mindig, ha megélhetésről vagy foglalkoztatásról hallok: az egyik, hogy a minimálbér nettó értéke soha nem érte el a létminimum összegét, a másik, hogy átlag 1 évig tart állást találni Magyarországon, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás viszont csak 3 hónapig jár. Az elsőre nincs magyarázat, hacsak az nem, hogy „meg lehet élni 47 ezer forintból", de ezt tegyük vicc kategóriába.

A másikra a papagájkommandó azonnal rávágná, hogy „ösztönzés" és „közmunka". Pedig a számlák, az éhes, ruháit kinövő gyerek, az iskoláztatás nem politizálnak. Hosszasan tudnának beszélni erről, és beszélnek is olykor olvasóink. Egy 50 fölötti hölgy 6 évig keresett állást ápolóként, mire sikerült elhelyezkednie. Egy másik olvasónk egy esztendő alatt 4000 álláshirdetésre jelentkezett, de szinte csak olyan helyen alkalmaznák, ahol 12 órás munkarendben kell dolgozni, amit gyerekek mellett nem tud vállalni. A vasárnapi munkavégzés tilalmára keresztelt nettó butaság is ront a helyzeten: az üzletek többsége ugyanis 10-12 órás műszakot vezet be, ami sokaknak megnehezíti a munkavállalást.

Egy korábbi munkahelyem megszűnését követően ellátogattam a munkaügyi központba, ahol miután közöltem, hogy rendelkezem egy nagyjából havi 30-35 ezer forintot hozó megbízási szerződéssel, az ügyintéző tájékoztatott: csak úgy lehetek jogosult az esetemben havi mintegy 70-80 ezer forintos álláskeresési járadékra, ha felbontom a szerződést, és teljesen munkanélkülivé válok. Értik, ugye? Passzoljam le a megmaradt munkát, hogy támogatást kaphassak. Ez aztán az ösztönzés! Van egy álmom, ebben a rendszer valóban ösztönöz: kiegészíti az állampolgár meglévő bevételeit egy elfogadható szintre, míg nem talál állást, illetve figyelembe veszi a szociális szakma által közölt számokat, és azok alapján születnek a döntések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszett ügy

˝Szakácsnak tanul, negyvenévesen.˝ Tovább olvasom