Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Második felvonás

JEGYZET - "A válság első hulláma idején ha nem is mindenki,de a többség megtanulta: nem árt óvatosnak lenni."
Nem kell ahhoz a gazdasági híreket figyelni, a tőzsdei indexeket böngészni, hogy az ember rájöjjön: közeleg a gazdasági válság második felvonása. Elég beszélni néhány ismerőssel, mondjuk iparossal, kereskedővel, vendéglőssel vagy akár egy autósiskola vezetőjével – valamennyien arról panaszkodnak, hogy nincs forgalmuk, bevételük. És attól tartanak, ez még jó ideig így marad. A tapasztalat pedig sajnos az, hogy az ő megérzéseik jók. Egy mondás szerint a szolgáltatói szféra olyan, mint a hajó árbocának csúcsa: bár a hajótest még épphogy csak imbolyog egy kicsit, az árboc csúcsa a mozgásával már jelzi, hogy baj van.

A válság első hulláma idején ha nem is mindenki, de a többség megtanulta: nem árt óvatosnak lenni. Az emberek bizalmatlanok, aggódnak, félnek a jövőtől, nem mernek kockáztatni, beruházni. Pláne hitelből – sokan épp a korábbit nyögik, álmukban sem gondolt összegű részletek kínkeserves törlesztésével. Ugyanakkor a válság nem világvége. Írtunk már olyan vállalkozóról, akinek a terméke iránt – energiatakarékos, olcsó fával fűthető kandalló – épp az hozta meg a sikert, hogy az emberek elkezdtek takarékosabban élni. Bemutattunk olyan nugátszeletet is, amely márkanévként épp a válság szót használva jutott el az országos bulvármédiáig. Hiszen nincs még egy olyan szó, amit többször hallott, olvasott volna az elmúlt néhány évben az ember, és ez a hozzá kapcsolódó minden negatív tapasztalattal együtt is komoly piaci reklámérték.

Most ott tartunk, hogy az árboc hegye már rezeg, de a hajó még csak ring a vízen. Hamarosan kiderül, mekkora a baj, és az is, kik tudnak megkapaszkodni a hullámverésben. S talán lesznek olyanok is, akik a szükségből kovácsolnak erényt – mondjuk pont azért, mert figyelték az árboc csúcsát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükséges szigor

"A látványos eredmény kezdete egybeesik a nulltolerancia bevezetésével." Tovább olvasom