Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Meccsek

"Az egy dolog, hogy Szegednek nincs ipari célra használható területe, és ha lenne is, az olyan drága lenne, hogy inkább megérné a befektetőnek a határ túloldalára menni. Ráadásul a magyarországi munkaerő költsége is magas. Azt a fajta iparfejlődést, amit Temesvár átélt, Szeged már nem fogja megtapasztalni."
Hiába hisszük, hogy a régióközponti címre hajtanak, Temesvár igazából nem is Szegeddel, hanem Bukaresttel versenyez. Romániának ugyanis egy keleti és egy nyugati fővárosa is van.

A bánáti város gazdasága nagyon „elhúzott". Éppen úgy és éppen annyi külföldi befektető érkezett, mint amennyiről Szegeden most is sokan álmodnak. Nálunk azonban már valószínűleg soha nem lesz elektronikai összeszerelő üzem, vagy kábelgyár. Az egy dolog, hogy Szegednek nincs ipari célra használható területe, és ha lenne is, az olyan drága lenne, hogy inkább megérné a befektetőnek a határ túloldalára menni. Ráadásul a magyarországi munkaerő költsége is magas. Azt a fajta iparfejlődést, amit Temesvár átélt, Szeged már nem fogja megtapasztalni. Csak tudásigényes ágazatok, szolgáltató cégek Szegedre településében bízhatunk.

Egy belvárosi és egy lakótelepi séta azonban mutatja: Szeged szépítése, korszerűsítése jóval előbbre jár; Temesváron erre még nagyon sokat kell költeni. Az is igaz viszont, hogy óriási hitelből ott már csinálják a villamossíneket. Mindkét városban dolgoznak az utakon; itt is-ott is uniós forrásból csatornáznak; itt központi támogatásból, ott német pénzen szépül a belváros.

Szegednek megváltást – a nagy várakozások ellenére – az autópálya megépítése sem hoz: az csak egyetlen tényező, amely szerepet játszhat a befektetők csalogatásában. Temesvár környékén sem az autópálya biztosította a sikert – lévén, hogy arra ők is csak Kiskunfélegyházán hajthatnak föl. Annak Szeged felé közeledése a bánáti befektetéseket is ösztönzi. Ha pedig közlekedésről van szó: repülőterüket, jó vasúti kapcsolataikat irigyelhetjük.

Hasonlítgathatjuk a két várost, de az igazi verseny nem ilyen kispályás. A szomszédos országban nagy meccs zajlik. Temesvár alpolgármestere szerint azt az eredményt, amit gazdasági, kulturális téren a város már elért, a sportban is szeretnék látni. Azaz ideje, hogy a focibajnokságot ne mindig bukaresti csapat nyerje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reváns

"A hőség elől a strandra menekültünk. A medence mellett roma asszonyok ették a dinnyét, gyerekeik… Tovább olvasom