Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 28°C Még több cikk.

Medencés nosztalgia

"Szegeden márpedig legyen uszoda – adták ki az utasítást 75 évvel ezelőtt, s lőn uszoda. De még milyen! Olimpiai bajnok, Hajós Alfréd tervezte, Szeged híres támogatója, gróf Klebelsberg Kunó lobbizott a beruházás mellett. A mérnökök és munkások pedig néhány hónap alatt eljuttatták az ötletet a megvalósulásig."
Szegeden márpedig legyen uszoda – adták ki az utasítást 75 évvel ezelőtt, s lőn uszoda. De még milyen! Olimpiai bajnok, Hajós Alfréd tervezte, Szeged híres támogatója, gróf Klebelsberg Kunó lobbizott a beruházás mellett. A mérnökök és munkások pedig néhány hónap alatt eljuttatták az ötletet a megvalósulásig.

Igazán szép, nemes történet ez. Mint ahogy a SZUE – mert hogy csak így szólítják azóta is a szegediek a híd tövében megbújó fürdőt – több mint hét évtizedes története is az. Aki ebben a medencében tanult meg úszni az átadás utáni tavaszon, s akkoriban még elemi iskolásként bámult a világra, az megérhette akár azt is, hogy dédunokájának kartempóit figyelve gondolkodjon el a világ szépségein.

És persze a sportolók! Az öregebbek még emlékezhetnek arra, amikor e medence vizébe olyan csapatok pólósai ugrottak, mint az SZVSE, a SZEAC, netán a Móravárosi Kinizsi. És látták persze azt is, mecsoda nagy pofont tudott adni Csapó Dódi a küzdelem hevében, miközben lábujját a medence alja karistolta.

A SZUE-ba egész generációk szerelmesedtek bele, mert hogy egész generációk ismerték meg medencéjének partján a szerelmet. És éppen ezért örülnek ifjabbak, öregebbek annak, hogy a korszerűsítés is elérte végre a szeretett, de kicsit megfáradt, több mint másfél évtizede átépített medencét. Vízforgatós lesz, modern, meg juj, de jó.

Ám a szögedi már csak olyan polgár, hogy örökké telhetetlen, s uszodaépítkezés kapcsán elgondolkodik. Például azon, hogy ebbe a városba újra eljöhetne egy nagyhatalmú támogató, aki arra ösztökéli Szeged vezetését: ugyan, építsetek még legalább egyet! Uszodát! Merthogy e városban ma is divat az úszás, ráadásul messze földön híres fürdővárossá szeretnétek lenni. Meg aztán az európai kupában vitézkedő vízipólósok is megérdemelnék talán, hogy olyan fedett uszodában tapossák a vizet, amelyet még lelátók is kereteznek.

Hogy egy efféle sportberuházás milliárdnál is több forintot követelne? Meglehet. De a regionális központi rang kötelezettségekkel is jár. Reméljük, eljön az idő... Addig meg nosztalgiázzunk a SZUE-ban és bízzunk abban, hogy a mester urak megmutatják: legalább olyan jó és gyors munkával örvendeztetik meg ők is Szeged polgárait, mint elődeik 75 évvel ezelőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intő jelek, autósoknak

"Nem szégyellem, én is sírtam, ahogy az asszonyt hallgattam. A négy gyermeket szülő nőből… Tovább olvasom