Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Minek lett vége?

JEGYZET - "Különös, a világ legdemokratikusabb fórumán arról beszélnek, hogy vége van a magyar demokráciának."
„Most már egész családok állnak sorba gyermekekkel egy tál ételért" – olvasom a pesti ebédosztásról készült fénykép alatt a Facebookon. Alatta egymást osztja két ismerősöm. A kormánypárti arról ír, mindig voltak elszegényedő emberek, ezért most kár cseszegetni a kormányt, ezzel a korábbiak sem tudtak mit kezdeni. A másik, inkább ellenzéki azt írja, hogy ő ilyen képet eddig csak történelemkönyvben látott.

Ezt az oldalt eredetileg arra találták fel, hogy megkereshessék, számon tarthassák egymást az ismerősök, de úgy is működik, mint az ókori görögök agórája. Mindenki beszélhet, de nincs hangzavar; meg lehet tárgyalni bármit, idő, terjedelem és távolság nem számít. Most pedig, hogy ez a hely is szép lassan megtelt politikával, mint árvíz idején menekültekkel a tornaterem, mintha egyre kevesebb lenne a föntihez hasonló nyílt vita. Más ez a hely, mint az újság honlapjának fórumain, ahol álnéven folyik a gondolatháború. Itt mindenkinek van neve, arca. A kormányt gyűlölő barátaim közzéteszik a tüntetések felhívásait, a bátor újságcikkeket, a másik oldalon inkább hallgatnak. Viszont mindenki figyeli, ki mit rak föl, milyen megjegyzést fűz hozzá. Én sem akarok mást, mint figyelni, megismerni embereket, mentalitásokat, jelenségeket – aztán mindent a lehető legpontosabban bemutatni, értelmezni. Ez a szakmám, és nagyon szeretem. Jó érezni, hogy mintha fejlődne bennem a tárgyilagos szemlélődés képessége. De tényleg írjam le, amit látok? Például azt, hogy nem tetszik a hatalom arroganciája, bűn szimultán sakkjátszmaként művelni a politikát?

Vagy azt, hogy közben a jelenlegi kínálatból egyik pártot sem látnám szívesen kormányon a maiak helyett? Aggaszt, hogy az ismerőseim azon fognak filózni, milyen ember ez, a politikáról beszél, de nem áll egyértelműen valahova. Aggódom azért, hogy megbántom valamelyiket a meggyőződésében. Szerintem mások is éreznek így. Különös, a világ legdemokratikusabb fórumán arról beszélnek, hogy vége van a magyar demokráciának.

A HVG Bibó István írását közölte az év vége alkalmából. „Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni" – ezerszer idézték már, de ez csak a mondat eleje. A folytatás az utóbbi időben nyert igazán értelmet: „nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól, az összeesküvésektől, az ellenség ismeretlen gonosz szándékaitól, az ellenséges propagandától, a lekicsinyléstől és egyáltalán mindazoktól az imaginárius veszedelmektől, melyek azáltal válnak valódi veszedelmekké, hogy félünk tőlük." Nem tudom, igaza van-e Bibónak. Ha igen, szépen, tárgyilagosan megállapíthatom, hogy én már nem vagyok demokrata.

Olvasóink írták

 • 5. pistike27 2012. január 02. 14:07
  „Nyomorúságot, hogy mi és kik idéztek elő - gondolom tudjuk - ha akarjuk. Nem az Orbán kormány az Ő kötelességük valahogyan elviselhető helyzetet létre hozni, ezt segíteni fogja az új Alkotmány is.
  Bizony nincs olyan igaz ember a földön aki csak jót cselekedne és nem vétkezne ( A prédikátor könyve 7. 20. vers
  Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak,mert nincs hatalom mástól mint Istentől, ami hatalom pedig van, az az Istentől rendeltetett. Aki tehát ellene szegül a hatalomnak az az Isten rendelésének áll ellen akik pedig ellenállnak, azok ítéletet vonnak magukra. (Pál levele a rómaiakhoz 13. 1. és 2. vers .
  Nem vagyok annak híve, hogy 1 vagy 2 verset kiragadjunk a Bibliából és azzal igyekezzünk alátámasztani állításunkat az egész fejezetet kell idézni, hogy érthető legyen az egész gondolat. üdvözlettel”
 • 4. mazsolaszolo 2012. január 01. 20:19
  „"Vállalhatsz-e közösséget
  a romlottság ítélőszékével,
  mely a törvényesség látszatával
  nyomorúságot idéz elő?"

  (Zsolt., 94-20.)”
 • 3. pistike27 2012. január 01. 14:58
  „Vége van a magyar demokráciának - mindenkinek kell, hogy legyen saját véleménye illetve kellene, hogy legyen, de sajnos sokan ilyen vagy olyan befolyás alatt állunk lehet, hogy én is és akaratunk ellenére is befolyásolhatók vagyunk. Bátorkodom feltenni a kérdést a magát demokratikusnak tartó M SZ P vezetése alatt volt- e demokrácia kellett e félni annak akinek ellenvéleménye volt talán lehet, hogy nem de az uralkodó volt elvtársaktól dicséretet vagy elismerést soha nem kapott de mellőzést igen, minden helyen ez nem vonatkozik a fizikai munkásokra ők fizetést csak egy keveset kaptak, bár a volt kormány az ő kormányuk volt - ezért jöttek létre az új milliomosok munkájuk következtében.
  Mi a helyzet ma , az árak emelkednek az egész föld golyón a bérek is de az életszínvonal csökken mindenhol ezért lehet a kormányt támadni - sokszor sikeresen de ez nem a demokrácia hiánya ! Ha azt nézzük kell -e félni igen de nem a belső ellenzéktől, az országhatáron kívüliektől, azok érzik " akik támadnak " hogy igazságtalanul jutottak valamihez amit sajátjuknak tartanak és ezért ütni kell a magyarokon és rombolni tekintélyünket ezt nagyban segítik azok akik így szeretnének egy szelet kenyeret munka nélkül kapni ezért becsmérlik vezetőinket is , hogy vajacska is jusson a kenyérkére. Most a kérdés van e demokrácia az országban a felelet VAN bizonyítsa a szabadon működő az ország tekintélyét romboló ellenzék . A nehézségeket legyőzni csak határozott az ország érdekét megvédő állásfoglalással lehet erre akkor is szükség van ha az kevésbé szimpatikus az E U nak és alapul szolgál az ellenzék támadásainak A demokrácia lassú és állandó munka eredménye nem pillanatnyi szalmaláng sikere. üdvözlettel.”
 • 2. Örvájn 2012. január 01. 12:33
  „Volt idő mikor komoly következménye volt annak, ha valakinek határozott, a hivatalostól eltérő, véleménye volt közéleti kérdésekben. Igen ezen időszakban sokaknak kellett félnie demokrataként. A diktatúrák sajátja ez az érzés. Ez tény! Napjainkban is ilyen, ehhez hasonló szorongás töltsön el valakit? Érdekes felvetés. Magyarországon 2011-ben vagy akár 2012-ben bárkinek is félnie kellene, mert nem ért egyet a kormányzó oldallal? Ezzel a kijelentéssel nem tudok egyet érteni. Bármi megjelenhet a sajtóban baloldali ellenzéki orgánumok tömkelege látható, halható, olvasható, amelyek érthető és el nem ítélhető módon sportot űznek a végrehajtó hatalom ciklusbéli képviselőinek (sokszor már elvtelen) ostorozásából. Igaz a napokban elfogadott törvény (lex biszku) lehetővé tesz bizonyos politikai bűnök elkövetőinek számonkérését, de hiszem ez is a demokrácia része. A törvényhozásban, megyei közigazgatásokban, önkormányzatokban létre jövő többség demokratikus módón meghatározott időszakra kapta megbízását. Élnek vele ezért kaptak bizalmat, nagyon el volnék szomorodva, ha ugyanazt tennék, mint kihívóik. Nem beszélve arról az idáig váltó párt (MSZP) az állampárti utódként olyan mély beágyazottsággal rendelkezett az elmúlt két évtizedben, hogy ha időlegesen a gazdasági és kulturális hatalom folyamatos birtoklása mellet elveszette a kormányzatit (egy - egy ciklusra) különös megrázkódtatás nélkül kiheverte. Úgy látszik változnak a dolgok, de bízom benne hasznunkra.”
 • 1. cruiser 2011. december 31. 17:28
  „Egyetértek.
  Remélem sikerült törölnöm a Facebook profilomat.
  Nem normális dolog kiadni magadat.
  BÚÉK”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belügy

"Jobb is elfelejteni, hogy a forint megint akkorát zuhant, mint ha karácsonyra ejtőernyős tandemugrást kapott volna." Tovább olvasom