Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Mit várunk?

JEGYZET - "Az állandó változások éve utáni január elején kevés a bizonyosság."
Mit várunk 2012-től? A maják nem sokat: ősi naptáruk szerint 2012-ben véget ér a világ. Ijesztő? Ha a jóslatot kissé újrafogalmazzuk, inkább inspiráló az üzenet: idén december 21-én a jelen időszámítás ér véget, és egy új ciklus kezdődik.

Az ősi amerikai civilizáció naptártervezői a vég kezdetének meghatározásakor nyilván nem arra gondoltak, hogy új szakasz kezdődik minden egyes évfordulóval. Elég a határidőnaplónkba lapozni, és összeáll az új ciklus egyéni programterve: a felnőttek munkafeladatainak sorával; az egyik gyerek érettségis, a másik államvizsgás időpontjával; a keresztlány házasságkötésének napjával; a mama szűrővizsgálatainak dátumaival… Az állandó változások éve utáni január elején kevés a bizonyosság. Legfeljebb annyi, hogy ha az áfa mértéke vagy a benzin ára változik, akkor az végighullámzik minden más szolgáltatás díján és áruhoz kapcsolt cédulán is.

Nem ilyen szimpla számítás lehet a kulcsa a matematikai és asztronómiai ismereteiről nevezetes maja tudomány mának szóló üzenetének. Ezért az új ciklus kezdetét a többség hajlamos történelmi léptékkel mérni. Vizionálták már fordulatként a szkeptikusok az Európai Unió szétrobbanását vagy az iszlám térhódítását ugyanúgy, mint a kínai gyarmatosítást. A globalizált világ azonban betüremkedett az otthonokba az internettel, és láthatóvá lett a nagyhatalmak természete. Az épp agonizáló kontinensnyi birodalomé is, amely a demokrácia álarca mögé bújva keres újabb és újabb casus bellit, hogy határain túli újabb és újabb háborút kirobbantva éltesse saját gazdaságát. Azt a gazdaságot, amely tátongó fekete lyukként nyeli el a világ erőforrásait. Igen, a miénket is: a kicsinek mondott Magyarországét is, és a tengerben csak csöppnek számító családi költségvetésekét is. E globális erőnek ellenállni képes lokalitások azok, amelyek egy új ciklus kezdetét jelzik. E lokalitás lehet egy hatalmaskodó kioktató levélre adott karakán válasz ugyanúgy, mint a helyi erők feltérképezése és egybekapcsolása.

Ez utóbbi történik a cseh, lengyel, magyar és szlovák tudományos akadémia vezetőinek találkozóin. A tudománydiplomáciai esemény középpontjában most a kutatás lokális támogatása állt. A Magyar Tudományos Akadémia a versenyben, az utánpótlásban, az infrastruktúrában, a publikációs trendekben lemaradást érzékelve újrafazonírozta önmagát. Így a 38 kutatóintézetből és 2 kutatóközpontból 5 kutatóintézetet és 10 kutatóközpontot csinált – a kiváló Szegedi Biológiai Kutatóközpontot érintetlenül hagyva. Az eddiginél nem sokkal több pénzt pedig koncentrálta: helyzetbe hozta a multidiszciplináris kutatásokat végző, kimagasló teljesítményt nyújtó, iskolateremtő tudósok köré szerveződő csoportokat – közte minden ötödik szegedi. Ezek összehangolt pályázati menedzsmentjével jelenik meg az uniós K+F projektjeiben és a világban a magyar tudomány – példát szolgáltatva és egy új fejlődési ciklus indításának reményével.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2012. január 03. 15:50
    „Nem szívesen hagynám hozzászólás nélkül ezt a ragyogó írást, öröm volt olvasni. Köszönöm.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minek lett vége?

"Különös, a világ legdemokratikusabb fórumán arról beszélnek, hogy vége van a magyar demokráciának." Tovább olvasom