Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Nagy mínusz

JEGYZET - "Korábban csak mosolyogtunk azon, hogy egy-egy önkormányzat ilyen – most az ország működik így."
Szerettem volna megtudni, mitől lett piros a Gyálai Holt-Tisza vize. Valamilyen szennyeződés lehet – okoskodtam a telefonban az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség titkárnőjének. Azt válaszolta, hogy emlékszik a nevemre, máskor is hívtam már őket, tudnom kell, mi a rend. Igen, mondtam lelombozódva, tudom. Tehát leírtam a kérdést, elküldtem nekik e-mailben, és azóta, május 31-e óta várom a választ. Most ez a szokásos ügymenet: amikor arról érdeklődtem a zöldhatóságtól, igaz-e, hogy nem adtak engedélyt a Makói-árokban lévő gázkincs további kutatására, április 5-étől 29-éig kellett várni a válaszra. Ehhez képest a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. három munkanap alatt megszülte az ötmondatos feleletet, amelynek legfontosabb része: a zrt. mindent megtesz azért, hogy az M43-ast építő alvállalkozók két év után végre megkapják a pénzüket. Előfordul, hogy megérkezik a válasz, és nincs benne sok köszönet. Kolléganőm az iskolák működtetéséért felelős Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól kérdezte, milyen arányban választották a gyerekek szülei a hittant és az erkölcstant. A válasz: többen választották az erkölcstant. Arra a kérdésre, hogy van-e olyan iskola, ahol egy-két gyerek miatt kell valamilyen felekezettel fölvenni a kapcsolatot, szó szerint ezt kaptuk: „Válasz: –". Nincs ilyen iskola? Vagy erre nem akar válaszolni a központ? Ki tudja.

Ez a nagy mínusz tökéletesen jellemzi egyes állami szervek és a sajtó mostani kapcsolatát. Csoda, hogy vannak még gyors és korrekt válaszadók. Persze előfordul, hogy mi hibázunk, vagy olyat írunk, amiért haragudni lehet ránk. De érezni lehet „hivatalos részről" azt az öntudatos meggyőződést, hogy nehogy már azzal foglalkozzon a sajtó, amivel akar. Majd az állam közli a polgáraival, amit fontosnak tart, a többivel meg várjanak a sorukra az újságírók. Az se baj, ha közben elmegy a kedvük a kérdezgetéstől. Korábban csak mosolyogtunk azon, hogy egy-egy önkormányzat ilyen – most az ország működik így.

Persze, mondhatja a kedves olvasó, ez nem rá tartozik, szakmai ügy, mi csak gondoskodjunk a minél sokoldalúbb tájékoztatásról; ezzel az erővel a lakatos is panaszkodhatna a pattanó cunderre, vagy a Pick szalámimestere az apró szemű sóra. Ami miatt megíródott ez a jegyzet, az az a tapasztalat, hogy velünk együtt azok sem kapnak információt, akiket közvetlenül érintenek az átalakítások, és úgy fest, tudomásul kell venniük, hogy ez természetes. Régóta publikáló pedagógus ismerősöm mesélte a buszon, hogy elment a kedve az írástól. Az átszervezés után ugyanis hiába kért engedélyt egy szakmai tanulmányának közlésére – merthogy erre is engedély kell –, választ nem kapott. „Most már nem érdekel, nekem mindegy" – mondta keserűen. Rossz érzés ezt hallani egy tanár szájából. Csak nehogy túl sokszor mondja. Még megtanulják tőle a gyerekek.

Olvasóink írták

 • 3. Zember 2013. június 10. 09:18
  „,,Most már nem érdekel, nekem mindegy" Éppen erre megy ki a játék. Kifárasztás, lepattintás. Erőből.
  Jegyzetíró jól látja a lényeget: félelmetes, hogy mindez állami, kormányzati, hivatali működésmechanizmussá válhatott. A kérdések címzettjei pedig hamar rákaptak a lehetőség ízére (!): sokkal kényelmesebb így, homlokon lökni a sajtót, "állami polgárt" (Benedek Tibor ötvenes évekbeli konferanszából). tanulja meg, hol a helye.
  (Tudok polgármesteri hivatalról, ahol tilos leültetni az ügyfelet, hadd érezze az alávetettségét.)
  Az apátia pedig az erőszakos hatalmat szolgálja, akaratlanul is.”
 • 2. szatocs 2013. június 08. 20:17
  „Talán érdemes lett volna inkább azt írni,hogy nem mi hibázunk,hanem " én Bakos András hibázok és nem ritkán". Nem a sajtó foglalkozik azzal amivel akar, hanem akik képviselik a "sajtót".”
 • 1. csonakos 2013. június 08. 10:08
  „Kedves András!
  "Alkalmazkodni kell és meghajolni! Írni, kérdezni a sikerekről, tömjénezni a Vezetőt. Az ilyen irányú kérdésekre biztos hamarabb jön válasz!"
  Persze ezt most nagy ironiával írom. Ide jutottunk! Az országgyűlési képviselőnek nincs fogadóórája mert minek az ebadta néppel foglakozni! Majd ha jön a választás akkor megetetik őket, hogy ismét rájuk szavazzanak. Sajnos, ez egy ilyen világ lett ahol a köz érdeke titkosítva van! Most, ezt nevezik demokráciának. Szomorú és ezt nagyon sokan még mindig nem látják!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi berlini falunk

"A pozsonyiak a Duna alatt sétálgatnak, és egy méterrel a tulajdonképpeni vízszint alatt isszák ebéd utáni Kozeljüket." Tovább olvasom