Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Narancsos hamburger

JEGYZET - "Megnyugtatott a kormány döntése, visszaadta az egészséges szalonnába, kolbászba, füstölt sonkába, tepertőbe, meg a zsíros kenyérbe vetett hitemet."

Úgy vagyunk ezzel a hamburgeradóval, mint Bástya elvtárs A tanú című filmben a magyar naranccsal. Kicsi is, meg savanyú is, de a mienk. Egyébként meg citrom. A magas só-, cukor- és koffeintartalmú élelmiszereknek hadat üzenő hamburgeradó is ilyen, csak négy termékcsoportra nem vonatkozik: a sóra, a cukorra, a kávéra meg a hamburgerre. De a mienk.

Az iróniát félretéve természetesen csak üdvözölni lehet minden olyan kezdeményezést, amely az egészségesebb életre, táplálkozásra buzdítja az embert. Kérdés csak a hogyanon és a válasz őszinteségén van. Az az érdekes, hogy a népegészségügyi termékdíj alá eső élelmiszerek mindegyike megfelel a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, vagyis nyugodtan fogyaszthatjuk őket. Persze lehet azt mondani, hogy a magyar igenis legyen egészségesebb más nemzet fiainál, lányainál, és akkor szigorítsunk a paramétereken. De nem. Maradjon minden előírás úgy, ahogy van, de pluszadót vetünk ki azokra – legalábbis egy részükre –, akik egyébként betartják azokat. Nem mintha különösebben sajnálnám az üdítő-, chips-, édesség- meg levesporgyártó multikat, de magunkat igen, hiszen, ne legyenek kétségeink, a pluszadók jó részét a magasabb árakban megint mi, vásárlók fizetjük meg. Kivéve persze, ha gyerekeink ezután kóla helyett tejet fognak kortyolni, a chips helyett meg búzacsírát majszolni. A végeken élőknek meg kifejezetten jó hír, hogy megint lesz mit csempészni a határ túloldaláról.

Tényleg jó lenne tisztázni, valóban az élelmiszerekkel, vagy az egészségtelen táplálkozással van-e nagyobb bajunk. Ha az élelmiszerkönyv betartásával minden rendben van, akkor az utóbbival lehet a nagyobb probléma. De akkor arccal a felvilágosítás, az egészséges életre való nevelés felé! – amit természetesen már az általános iskolában, vagy még korábban kell kezdeni. Csak az szépítene valamit a helyzeten, ha a népegészségügyi termékdíjnak keresztelt újabb különadóból befolyó összeget a kormány tényleg az egészséges táplálkozás népszerűsítésére fordítaná.

Egyébként pedig, hogy önző módon kicsit haza is beszéljek, engem személy szerint rendkívül megnyugtatott a kormány döntése, visszaadta az egészséges szalonnába, kolbászba, füstölt sonkába, tepertőbe, meg a zsíros kenyérbe vetett hitemet. Egyik sem szerepel az egészségtelen élelmiszerek büntetőlistáján. A fülkeforradalmi kormány pedig tudja, mit beszél. Egyébként sejtik-e, mi védte meg a McDonald'sot és a Burger Kinget a hamburgeradótól? A tokaszalonna. Elég nehéz lenne ugyanis megmagyarázni, miért zsírosabb egy adag multinacionális húspogácsa, mint egy darab magyar kenyérszalonna. Bár Szijjártó Péternek semmi sem lehetetlen...

Mindenesetre most hazamegyek, leemelek egy fél tábla szalonnát a kampóról, nyisszantok belőle egy nagyot, lehúzok pár kupica páleszt hozzá (hiszen családonként 60 literig ez is adómentes), és közben jóleső szuszogással hajtogatom: hajrá, magyar népegészségügy!

Olvasóink írták

  • 2. Zember 2011. június 24. 08:05
    „Szellemes, pontos jegyzet. Meg kéne osztani valamennyi fülkehonatya fészbukján.”
  • 1. vadruca 2011. június 24. 07:08
    „Igaza van. Jó cikk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műkörmös őstermelő

"Jelentős adókedvezmények birtokában csak az árulhasson zöldséget, aki valóban a saját portékáját viszi ki a piacra." Tovább olvasom