Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Nehézfémevő növények

"Ehhez képest szinte eltörpül a borsodiak bánata, az özönvíz, majd az azt követő magyar átok."
A segíteni akarás újra olyan erőket mozgósít az országban, mint a júniusi borsodi árvíz idején. Akkor a döbbenetes fotók, videók után sokan hitték azt, annál nagyobb katasztrófa nem következhet be, mint amikor egy élet munkáját másodpercek alatt viszi el az árvíz. A koszos, büdös, fertőzéseket terjesztő sárga lé.

Ezen a héten kiderült, van az árvíznél is rosszabb. A magyarországi vörösiszap-katasztrófa a világ vezető hírei közé verekedte magát: eddig ilyet még nem, legfeljebb ehhez hasonlót láthatott az emberiség. Ehhez képest szinte eltörpül a borsodiak bánata, az özönvíz, majd az azt követő magyar átok: a szervezetlenség, a széthúzás, a nehezen induló újjáépítés.

Az első döbbenet után most azt látjuk: újra a segíteni akarás győzedelmeskedik a napi viszályokon. Az önkormányzati választások másnapján már mindenki azzal foglalkozott, hogy küldjön pénzt, ruhát, élelmiszert. Szerkesztőségünket is azért hívják az olvasók, hogy megtudják a karitatív szervezetek elérhetőségét. Kisnyugdíjasok válnak meg takaróiktól, lábasaiktól, hívogatják a 200–250 forintot érő segélyvonalat. Mai cikkünkben írjuk: a vagyonos szegedi üzletember családi házakat építene a szerencsétlen családoknak – és várja, hogy a jómódúak csatlakozzanak a kezdeményezéséhez.

De segítség az is, ha egy tudós azt üzenheti a Veszprém megyei kistérségnek: van remény a természet újjászületésére. Elképzelhető, hogy szegedi kutatók évtizedes munkája érik be, ha a „nehézfémevő" növényeknek, a napraforgónak és a repcének köszönhetően – hosszú évek alatt persze – visszaállhat az eredeti állapot. Eközben pécsi tudósok azt jelentették be, tudják, mivel lehet semlegesíteni a mérgező anyagokat, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola kutatói pedig lézerrel mérik fel a felszín mikrodomborzatát, hogy következtethessenek a vörösiszap mennyiségére.

Összefogásból egyelőre jól vizsgáztunk. Az igazi azonban az lenne, ha nehézfémevő növények egy év alatt tennének csodát, és leradíroznák a vörös színt a tájról. Sajnos ilyen csak a filmekben történik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszani is engedd!

"Ha tudja a nyelvet, akkor ha itthon nem is, külföldön biztosan boldogul." Tovább olvasom