Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Nem bocsánatos bűn

JEGYZET - "A magyar híresen ügyeskedő. Leleményes a kiskapuk megtalálásában."

A ingyenes parkolásra jogosító rokkantigazolványokkal való visszaélések ügye legutóbb akkor került reflektorfénybe, amikor Liptai Claudia kocsijában bukkant fel egy. Egy jót akarva-akaratlanul mindenképpen tett a színésznő: az esetet követő felháborodás nyomán szigorúbbá vált az ellenőrzés.

A magyar híresen ügyeskedő. Leleményes a kiskapuk megtalálásában, amit csak lehet, „okosan" old meg. Próbál kibújni az adózás alól, nem kér számlát, a kassza előtt igyekszik előre kerülni. Ezt teszi a kisember éppúgy, mint a nagy – legfeljebb a kisember kicsiben, a nagy meg nagyban. Ez persze nincsen jól így, de nyilván így fog maradni mindaddig, amíg például a sokak kedvencének számító művésznőre is anélkül vetül a gyanú árnyéka, hogy úgy érezné, többet kell tennie, mint előállni egy átlátszó magyarázattal.

A mostani ellenőrzés tanúsága szerint pofátlanul nagy tételben folyó visszaélés ráadásul nem olyan bocsánatos bűn, mint egy szál virágot lopni más kertjéből. Egy dolog, hogy ily módon komoly összeggel károsítják meg a parkolási társaságot – ez sem szép. De még erkölcstelenebbnek tűnik annak fényében, hogy a mozgáskorlátozottak iránti szolidaritással élnek vissza azok, akiknél ilyen kártya van.

Helyes, hogy a hamis rokkantigazolványokra immár komolyan odafigyelnek, jogos a kemény büntetés – az átlagember ráadásként legfeljebb azt reméli, a luxusterepjárók sofőrjéhez is odalép majd az ellenőr. Kérdés azonban, hat-e ez a szigor? Nekem az a fajta elrettentés volt a legszimpatikusabb, amit egy külföldi tévéstábtól láttam. Csapatuk forgalmas parkolóhelyen vadászott a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen parkoló vagy az igazolványt szemmel láthatóan jogosulatlanul használó sofőrökre, és amint kiszálltak, kerekes széket kínáltak nekik. Ők legalább – úgy tűnt – szégyellték magukat.

Olvasóink írták

 • 5. kgb696 2011. május 14. 06:55
  „Magyarbűnözés!!!!”
 • 4. macs 2011. május 13. 23:58
  „Csak kérdezem, miért csak bizonyos érték alatti kocsikkal foglalkoznak a rendőrök? A drágább autókat akkor se veszik észre, ha keresztül esnek rajta.”
 • 3. balihoho 2011. május 13. 19:51
  „Ezt nálunk is ki kellene próbálni! odagurítani a kerekes széket, a mozgáskorlátozottaknak fönt tartott helyre be álló autóhoz, és amikor ki száll a sofőr, fel kínálni a széket! látni kellene azt a pofát amit vágnának!!”
 • 2. klj_54 2011. május 13. 15:14
  „Bárki bármit ír és mond, nem egyszerű megszerezni az igazolványt!
  Az én háziorvosom konzultált a reumatológusommal és az ő (szakorvos) javaslatára kaptam meg a kártyát.
  Ez így korrekt is, hisz tényleg egyfajta anyagi támogatásként fogható fel!”
 • 1. kismocsok 2011. május 13. 13:47
  „Na végre valaki ír erről, elég hosszú idő óta ez egy nagy dilemma, ha elmegyünk egy bevásárló helyre rengeteg márkás autó áll a rokkant parkolóba és egyiknek sincs (vagy ha van akkor lopott vagy hamis) rokkant igazolványa és higgyétek el nem sok rokkant jön ki a bevásárló központból:( Már hamarabb kellett volna intézkedni megbüntetni azokat akik vissza élnek ezzel:) Köszi a cikket,remélem sokan tanulnak ebből, ha nem akkor azok az emberiség szégyenei!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven százalék

"A feljelentések száma nem azonos a lopásokéval. Vagyis csalóka a statisztika." Tovább olvasom