Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Nem mind arany?

"Hogy az előre megtervezett díjazási rendszerbe miképp lehet utólag belenyúlni, eleve felvet bizonyos problémákat, a teljesség igényét nélkülöző szemlélet viszont több mint érthetetlen."
Sokan már a pekingi olimpia előtt rávilágítottak az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium által az érmesek, helyezettek jutalmazására kiírt premizálási rendszer buktatóira, az első két hét gyengébb szereplése azonban egy ideig háttérbe szorította az össznépi matematikaórát. Melyik sportoló, milyen eredménnyel, mekkora összeget vághat zsebre? A végére három arany mégis bekerült a közösbe, és az addigi kiábrándultságot feledtető sikerek bódító pillanataiban felsőbb körökből néhány ígéret is elhangzott.

A jutalmak kozmetikázásakor a vízilabda-válogatott tagjainak prémiumát tizenkettőről húszmillióra, a Kovács Katalin, Janics Natasa kajakpáros juttatását tizenhatról tizennyolcmillió forintra emelték, egyetlen egyéni olimpiai bajnokunk, Vajda Attila azonban valahogy kimaradt a sorból.
Hogy az előre megtervezett díjazási rendszerbe miképp lehet utólag belenyúlni, eleve felvet bizonyos problémákat, a teljesség igényét nélkülöző szemlélet viszont több mint érthetetlen.

Persze nem ez az egyetlen kérdőjel. Sokan kétségbe vonják például, hogy a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajak kettős által elért negyedik és ötödik hely joggal ér-e ugyanúgy tizenhatmilliót, mint Janicsék olimpiai bajnoki címe, és ha már itt tartunk, az is szembetűnő, hogy a Kovács-Janics duó aranyérme tízmilliót hozott a konyhára annak a Fábiánné Rozsnyói Katalinnak, aki hónapokon keresztül tűzzel-vassal harcolt a páros létezése ellen.

Vajda Attila úgy érzi, leértékelték a teljesítményét: míg a honfitársak dicsősége az olimpia befejeztével az előzetesen kalkulált összegnél többet ér, az övé ugyanannyit.

A történet ettől a ponttól akár a kilátástalanság útvesztőibe is süllyedhetne, ám úgy tűnik, a „legkisebb fiú" a mesebeli hősök mintájára ezúttal is elnyerheti méltó jutalmát. A Magyar Kajak-kenu Szövetség vezérkara ígéretet tett arra, a sportágat támogató cégekkel megállapodva – akár a jövő évi szponzoráció terhére is – igyekszik megoldást találni az egyensúly helyreállítására.

Az igazán szép mesék csattanójából sohasem hiányozhat a tanulság.
Vigyázó szemetek Londonra vessétek!

Olvasóink írták

 • 2. cyt 2008. szeptember 19. 12:41
  „Tragédia -- szvsz -- az, ahogyan a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a helyzetet "orvosolni" akarja. Tragédia az is, ahogyan a kormány "kegyeskedett" utólag átírni a premizálási "szabályokat", amelyeket saját maga fektetett le néhány hónappal korábban. Tragédia, amit a magyar kormány csinál az élet bármely szegmensében, az év bármely pillanatában.”
 • 1. grenadle 2008. szeptember 19. 09:39
  „Jó az írás, a kicsengése elkeserítő. Szerintem a háttér ez:
  grenadle 2008.09.19. 09:21
  A szocialisták mindig is értettek a megosztáshoz, az sem érdekli őket, hogy ezzel még a sikerek ízét is megrontják, másutt a munkahelyi légkört mérgezik, mindezt valamiféle igazságossági elvből teszik. 21-essel abban (és jószerével csak abban) egyetértek, hogy az előzetesen megállapított jutalmakon (díjazáson) utólag nem lett volna szabad változtatni! (Ha például a női kézilabdások is aranyat nyertek volna, akkor a vízilabdások nem kaptak volna emelést?) Felháborító. Mindenben így tartják a szavukat! Ez is a hiteltelenség egyik megnyilvánulása, és nehogy azt higgyük, hogy önzetlen! A fenét!! Egyrészt nem a saját pénzüket adják, másrészt olcsó népszerűségre törekednek. A kenus srác semmi mást nem tett, csak beleköpött a levesükbe.

  Azaz olcsó kormányzati népszerűséghajhászat adófizetői pénzből az igéretek felrúgásával, egy látszat igazságosság jegyében, felemás intézkedéssel, amely egyaránt megosztja a közvéleményt és az eset közvetlen szereplőit. És ez megy mindenütt, minden szinten, minden áron.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tudás anyja

"Furcsa ez az egész. Nekem legalábbis az az érzésem, az M5-ös autópálya-ásatás kapcsán mindenképpen… Tovább olvasom