Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Nyelvbe zárva

JEGYZET - "Úgy tűnik, van még mit tennie a nemzeti kormány propagandistáinak."
Nyugati autó fékez le két járőröző rendőr mellett, lesiklik az ablak, egy fickó három világnyelven kérdezi meg az egyenruhásokat: beszélnek-e angolul, németül, franciául. A rendőrök tanácstalanul néznek az autósra, aki bosszúsan elhajt. – Főnök! Jó lenne beszélni valamilyen idegen nyelvet, nem? – kérdezi az egyik, mire a másik: – Minek? Látod, ez is milyen sok nyelvet tud, és mire ment vele?

Mindig ez a kabaréjelenet ugrik be, amikor a magyarok nyelvtudása kerül szóba. Vagyis inkább az, mennyire nem tudunk idegen nyelveket, és hogy ettől nincs is igazán hiányérzetünk. Az átkosban még lehetett azzal magyarázni a kötelező orosz nyelvoktatás általános szellemi bojkottját, hogy nem tanuljuk meg a megszállók nyelvét, de manapság nehéz lenne valamiféle nemzeti elkötelezettségre hivatkozva távol tartani magunkat a nyelvtanulástól.

Megdöbbentő, hogy a magyarok harmadát egyáltalán nem érdekli a nyelvtanulás, holott hetven százalékunk tisztában van vele: idegennyelv-ismerettel külföldön is sokkal könnyebben kapna munkát. Mellesleg eközben nem is vernék át könnyen.

Az adatokat összevetve voltaképp úgy tűnik, a magyarok harmada szerint nem kell nyelvet tanulnia, hogy külföldön dolgozhasson, tanulhasson vagy szóba elegyedhessen valakivel. Azaz egyharmadunk annyira elégedett a hazai gazdaság, közélet és társadalmi folyamatok alakulásával, hogy nem vágyik külföldi tapasztalatszerzésre, és szükségtelennek érzi egy idegen nyelv elsajátítását. Mellesleg aki több nyelven beszél, vagy legalább olvas, kevésbé manipulálható. Innen nézve viszont már érthetőbbnek tűnik, spórolásra hivatkozva miért lépett ki tavaly Magyarország az Európa Tanács Élő Nyelvek Európai Központjából, vagy hogy miért nincs kormányzati szándék a nyelvtanulás széles körű népszerűsítésére.

Már csak az nem világos, miért csupán egyharmadunk gondolja azt, hogy Magyarország a létező világok legeslegjobbika, a nyugati világtól pedig nincs mit tanulni.

Olvasóink írták

 • 6. achilleus 2012. szeptember 18. 10:36
  „3. halmai2 2012.09.18. 03:37
  "Aki nem képes legalább egy idegen nyelvet 25 éves koráig tűrhető szinten megtanulni, az ne kapjon semmilyen diplomát, mert az máshoz is lusta ÉS buta."

  Hányszor hallom testi fogyatékosoktól, hogy nem elég, hogy a fogyatékosságukon lovagolnak, még szellemi fogyatékosnak is nézik őket. Különben is, a nyelvvizsga hiányában át nem vett diplomák egy részének minősítése jó vagy jeles. Akkor hogy is van ez, egy kettessel átcsúszott, nyelvvizsgáját esetleg éppen csak megcsináló link az nem buta, a jelesdiplomás nyelvvizsga nélküli az igen? "Sajnos" nem elég erős a zenészlobbi, mert egy hangszeren játszani tudás (furulya, dob, cintányér /eszperantó, lovári, (latin?)/ kizárva) kottából éppúgy lehetne követelmény. Tömve lennének a zeneiskolák és továbbképzők. És nem csak zenészeknek, hanem a jogászoknak, vegyészeknek, közgazdászoknak is. Ja, hogy a süketek, a zenei impotensek megbuknának? Így jártak, a szabál az szabál, ne akarjon mondjuk jogász lenni, aki nem tud kottából bármilyen hangszeren játszani!”
 • 5. achilleus 2012. szeptember 18. 10:14
  „3. halmai2 2012.09.18. 03:37

  Ja, a válaszból látom, hogy tényleg megérteni egy nagyon egyszerű problémát: Se lélek, se szellem, de azért van diploma, nyelvvizsga, vagy nyelviskola (?). Sajnálatos.”
 • 4. halmai2 2012. szeptember 18. 03:54
  „2. Büfékocsi
  Nem az a cél, hogy a románok értsék meg a magyar kisebbséget vagy a magyarok a szerb-horvát kisebbséget vagy a faluba betévedő turistát. A cél az, hogy ha információt akarsz szerezni Te magadnak, akkor ne mást kelljen megkérned, hogy mégis milyen mobiltelefont, milyen számítógépet, ebook-reader-t vagy hűtőgépet vegyél, hanem el tudj olvasni külföldi fórumokat.

  Ezeken írják le ugyanis, hogy a tés/vodás/telenoros brossurában hipi-szupinak tűnő mobcsitelcsi valójában egy kupac f@s, mert lassú, kényelmetlen, és gyakran lefagy, a hűtőgép ajtaja félév után nem zár rendesen, stb.

  Ha tudsz angolul, akkor el bírod olvasni a dvd-player user manual-ját és meg is érted, ha viszont csak magyarul tudsz, akkor olvashatod a google translate-tel készült "DVD-jatékos felhaszn|loi k|zik|nyv"-et, amivel semmire se mész.

  Példa: A samsung TV-m csatornakiosztása úgy működik, hogy ha két csatornát fel akarsz cserélni, hogy az 1-en jöjjön a rtl és a 2-n a tv2, ne pedig fordítva, akkor a "tól" és "ig" mezőket kell kitölteni. Hogy mért? Azért, mert az angolban "from" és "to" mezők nevét rosszul fordították "erről" és "erre" helyett. :D”
 • 3. halmai2 2012. szeptember 18. 03:37
  „1. achilleus:
  Ja, persze... Meg nézzük el azt is, hogy szegény tanárszakos alkatilag lámpalázas, ezért nem tud szóban vizsgázni. Meg azt, hogy a pszichológus hallgató a saját lelki bajai miatt ment pszichológusnak, egyébként pedig pályaalkalmatlan. Meg szegény programozó fél félév alatt sem bírja megérteni a kettes számrendszert, a tesi szakos meg dagi, szemüveges kissrác volt világéletében, és nem tud kötelet mászni. De ezeket mind nézzük el, mert toleránsak vagyunk, ugye?

  Frászkarikát!

  Nem kell mindenkinek mindenről papírt adni, csak arról, amilyen pályára valóban alkalmas. Aki nem képes legalább egy idegen nyelvet 25 éves koráig tűrhető szinten megtanulni, az ne kapjon semmilyen diplomát, mert az máshoz is lusta ÉS buta. Ha csak okos vagy ha csak szorgalmas, akkor már el lehet jutni egy nyelvből középfokú szintre.

  Ettől függetlenül lehet az illető kiváló buszvezető, fűtésszerelő, adminisztrátor, stb..

  De az gáz, amikor a felső tagozatosok kiröhögik a tanárnőt osztálykiránduláson, mert egy irányjelző táblát sem ért meg, az orvos pedig nem tud elmenni egy konferenciára, mert ott épp nem magyarul adnak elő...”
 • 2. Büfékocsi 2012. szeptember 17. 13:38
  „Ennyire kétségbeejtő lenne a helyzet? A franciák, ha tudnak is más idegen nyelven nem hajlandóak megszólalni rajta. Az olaszok, spanyolok, portugálok szinte nem is tudnak más nyelven a sajátjukon kívül. A feleségem egyetemista korában Portugáliában tanult az Erasmus programmal. Amikor angolul próbált valamit kérdezni kint vagy magyarázni olyanoknak akikkel akkor találkozott először, megkérdezték honnan jött. Ő mondta - szintén angolul - hogy Magyarországról. Erre értetlenül visszakérdeztek a portugálok: - Magyarországon angolul beszélnek? Erről ennyit!
  Másik példa miért értelmetlen erőltetni a nyelvtanulást, csak úgy. Egy barátom évekig élt és dolgozott Hollandiában, kiválóan beszélt már angolul. Most Ausztriában él és dolgozik, ott viszont nem is akarják addig felvenni sehová hivatalosan, ameddig nem tud legalább alapszinten németül. Európai egyesült államok mi? Hahaha...
  A következő példa egy kicsit más jellegű. A Trianonban elszakított területeken élő magyarok nyelvét szinte egyik területrabló ország népe sem beszéli. Ez főleg Romániában érdekes, ahol kb. 1.5 millió magyar él. Ezzel szemben az átlag román olyan alapvető szavakat sem ért meg mint pl. a pohár, miközben románul is szinte ugyanaz: pahar.
  Továbbá az sem teljesen tiszta előttem, hogy nekem mi lenne a konkrét hasznom abból, ha tudnék akármilyen idegen nyelven? Ja, hogy menjek el az országból, és aztán ne jöjjek vissza soha az életben? A jobb anyagi körülmények az még oké, és a többi? Turista eddig sem jött annyi. Aztán meg özönleni fognak, hogy valamilyen szinten elkezd beszélni a nagy többség mi? Nem, dehogy, szó sincs ilyesmiről. A feleségemnek két nyelvből kell nyelvvizsgát tennie a diplomái mellé. Manapság már senkit és semmit nem érdekel, hogy tud-e az ember nyelveket vagy sem. Munkát így sem és úgy sem kaphat normális pénz és körülmények között az ember, itthon. Az országot megszálló gyarmatosítóinknak pedig mindig lesz elég talpnyaló, aki beszéli valahogy, mindenhol idegen nyelvüket....”
 • 1. achilleus 2012. szeptember 17. 11:05
  „Mindaz igaz, amit a jegyzetíró a kérdéssel kapcsolatban kifejt. Mégis lenne egy meglátásom. Ma Magyarországon a diploma megszerzését nyelvvizsgához kötik. Ez rendben is lenne, ha a nyelvvizsga letételének lényegében tényleg csak a lustaság szabna határt. Köztudott, hogy a nyelvtanulási képességek nem egyformák: Vagy aki játszva tanul meg több idegen nyelvet, van aki kínnal keservvel, akár egyet is. Feltételezem ennek a spektrumnak a szélén van egy olyan 10-15%-nyi ember, aki e képességét tekintve reménytelen eset, magyarán felnőtt korban képtelen egy idegen nyelv elsajátítására. Ahogyan a testi adottságaink sem egyformák, nem egyformák az intelligencia, valamint a speciális készségekre való képességeink sem. Miközben a testi fogyatékkal élők esetében mindent elkövetünk annak érdekében, hogy előttük a pályát akadálymentesítsük, a nyelvtanulási képességben fogyatékosokat, még a diploma megszerzésében is akadályozzuk, mert nem ismerjük fel ezt a képességbeli deficitet. Nyilvánvalónak kellene lennie, hogy a negatív diszkrimináció elkerülése érdekében, ha bebizonyosodik, hogy az illető idegennyelv tanulásban "rokkant", mentesíteni kellene a diploma megszerzése érdekében, a nyelvvizsga követelmény alól. Valóban nehéz ezt a képességbeli deficitet kimutatni, szemben mondjuk egy testi, vagy pszichiátriai deficittel, illetve anomáliával, de a jelenség mindenképp létezik, erről nem ártana tudomást venni, mert az ilyen deficittel rendelkezők hátrányos megkülönböztetése valójában semmiben nem különbözik attól, mintha egy testi fogyatékkal rendelkezőtől olyasmit várunk el, amire egyszerűen képtelen, legfeljebb arra kényszerítjük, hogy más utat válasszon a diploma megszerzése érdekében. Ami pedig a nyelvvizsga papírt illeti, állásinterjú kapcsán nem a papírt kérik, hanem a nyelvtudást tesztelik, ilyenkor derül ki, hogy messze több a papír, mint a tényleges tudás. De a hozzászólásom lényege mégiscsak az egyfajta, a nyelvtanulási képességbeli deficittel megvert embertársainkkal szembeni, fel sem ismert, negatív diszkrimináció meglétére való rámutatás lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drága zsíros kenyér

"Árrobbanás? Igen, ezt minden családi asztal körül észlelni már." Tovább olvasom