Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Nyeregbe, magyar!

Ezer és egy oka van annak, hogy tegnap, az autómentes napon sem pattantam a kerékpár nyergébe. Először is: nincs biciklim. Pedig kecsegtető ajánlatot kaptam a napokban.
Ezer és egy oka van annak, hogy tegnap, az autómentes napon sem pattantam a kerékpár nyergébe. Először is: nincs biciklim. Pedig kecsegtető ajánlatot kaptam a napokban. Megállított két suttyó tizenéves a Cserepes sori piac környékén, 8 ezer forintért kínált egy jó kiállású bicajt. Látták, hogy fenntartással mustrálom a járgányt meg őket is, igyekeztek megnyugtatni: ne izguljak, nem Szegedről, hanem Bajáról „származik".

Itt akár meg is állhatunk egy pillanatra. Jól szervezett bandák élnek a biciklik meglovasításából. Lehet azokon ujjnyi vastag zár, pillanatok alatt leszedik róluk. A bicaj akkor is gurul, ha nincs hozzá papír, amivel igazolná az illető, hogy övé a bringa. Éppen most kezdődött Szegeden egy akció, amely során számokat ütnek a felcímkézett kerékpárokra, igazolást is adnak hozzá. Kérdés, hogy ez visszaveti-e a megátalkodott biciklitolvajok munkakedvét. Mellesleg a rendőrségen csak a töredékét jelentik be a lopásoknak, tavaly az egész megyében csupán 300 jelzés érkezett.

Ha már nyeregben vagyunk, koncentráljunk előre, a bicikliútra, amelyből úgy általában kevés van, abból a kevésből viszont sok rossz minőségű. Nem tartják karban rendesen, a fák felpúposítják az aszfaltot, ami töredezett. Arról lapunk is rengeteget cikkezett már, hogy jó helyen jelölik-e ki a bicikliutakat. Elég néhány problémás szegedi példát említeni: Oskola utca, Csongrádi sugárút, Belvárosi híd. Makón meg azért morognak egyesek, mert kapubejárójuk előtt vezet majd el a bicikliseknek készülő út. Örvendetes viszont, hogy az egész megye területén egyre csak növekszik a kerekezőknek épülő utak hossza, a települések úgy pályáznak támogatásokért, ahogy a csövön kifér.

A biciklizés egészséges és olcsó. Akik munkába tekernek, azoknak remek lehetőség a stressz levezetésére. Faluhelyen pótolhatatlan közlekedési eszköz. Kiránduláshoz sem utolsó. Hajrá, aki teheti, pattanjon nyeregbe.

A Critical Mass, a Kritikus Tömeg és a Magyar Kerékpáros Klub tegnapi demonstrációja nem mindenkinél aratott osztatlan sikert. Erről nem ők tehetnek, de az útlezárás és a demonstráció szó hallatán sokaknak támad rossz érzése.

Olvasóink írták

 • 2. mnx 2008. szeptember 23. 22:13
  „Kedves V. Fekete Sandor!

  Ne busuljon!!! Fel a fejjel!! Hamis ajanlatoknak ne döljön be!!

  Nekem sincs biciklim!!!
  (1967-ben elloptak a "Fülöp" elöl!!)”
 • 1. Weinausz Miklós 2008. szeptember 23. 20:25
  „Üdv!
  Jó a kerékpározás Nagykanizsán is, meg Szegeden is.
  Nagykanizsán itt is körbetekertem már a várost többször, meg Zalakaros is volt 2*17 km, meg a barátnőm szüleinél is Szegeden is sokat tekertem. Jó volt.
  De már nincs biciklim, mert ellopták.
  :( Miki”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagyonlista

"Szerencsénkre olyan mértékű nélkülözéssel Csongrád megyében nem kell szembesülnünk, mint amilyennel… Tovább olvasom