Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Örök Cserepes

JEGYZET - ˝Vettünk lepedőt, ágynemű-garnitúrát és törülközőt éppúgy, mint a szomszédból származó Cézár konyakot.˝
A piac az igények kiszolgálója, és nem előidézője – ezt egy szociológiai tanulmányban olvastam, a szerzők nevét azért szeretném leírni – Horváth Gergely Krisztiánról és Kovách Imréről van szó –, mert sehol másutt nem olvastam ilyen frappáns és tömör megfogalmazást. Ha ugyanis arra volt igényünk, hogy a Zsigulinkba eredeti és nem utángyártott alkatrészt pakoljon be a szerelő, akkor ehhez a szegedi Szent István téri KGST-piacon hozzájutottunk. Amikor még Milka csokit és Persil mosóport nem árultak az üzletek, a „lengyel piacon" megkaphattuk. Vettünk jó minőségű lepedőt, ágynemű-garnitúrát és törülközőt éppúgy, mint a szomszédból származó Cézár konyakot: át se kellett lépni a határt hozzá.

Amint a piac a Szent István térről a Cserepesre költözött, azt mondták az emberek, most aztán tényleg vége van: senki se megy majd ki miatta a központból Móravárosba. Nem így lett, szombatonként tömött villamosok vitték a népet a város határába, arra a területre, amelyikről senki sem gondolta volna, hogy egyszer bevásárlóközponttá, Napfény Parkká fejlődik. És amikor befellegzett a batyus szürke- és feketeárusításnak, Szeged belvárosát pedig ellepték a turkálók és a kínai üzletek, megint csak az vetődött fel, ugyan miért is kéne ugyanazért a cuccért kimenni a Cserepesre.

A Cserepes azonban örök: akárcsak a rendszerváltás előtti és körüli KGST-piac, ma is szociális intézményként működik. Nélkülözhetetlen azok számára, akiknek a turkáló is megfizethetetlen, vagy azt mondják, ugyanannyi forintért itt legalább új pulóvert, sálat vehetnek maguknak. Olykor még sikk is innen vásárolni, nézni a barátnő elkerekedett szemét, akinek odaszúrhatjuk, ötezerért vettük meg ugyanazt a dzsekit – próbafülkében, tükör előtt billegve –, amit ő egy városi üzletben kétszer annyiért. Nem kis bosszúság ez a belvárosi butikokért horror bérleti díjat és rezsiköltségeket fizető vállalkozói rétegnek, amelynek képviselői a pokolba kívánják a Cserepeshez hasonló piacokat. De ez már egy másik történet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2014 – így vagy úgy

˝Ami most fog következni, az egyszer majd meghatározó fejezet lesz a történelemkönyvekben.˝ Tovább olvasom