Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Összedolgozás

"A kilencven évvel ezelőtti tollvonással három részre szabdalt térség kezd összeforrni."
„Eurorégiós együttműködés". „Virtuálissá olvadó országhatárok". Mintha értelmet nyernének az uniós szlogenek. Mintha tényleg összenőne, ami összetartozik.

Összetartozott, ma úgy mondanánk: egy régiót alkotott a Szeged-központú, Temesvárig, Újvidékig nyújtózó terület. A Délmagyarország 1910 utáni számaiban fel-felbukkannak az ottani piaci hírek, vagy a ménesi borvidékről és a palicsi kirándulásoktól szóló életképek – Trianonig. A kilencven évvel ezelőtti tollvonással három részre szabdalt térség darabjai mostanra kezdenek összeforrni. Igaz, az Európai Unióhoz csatlakozásunk után tíz esztendőt kellett várni arra, hogy lapunkban a hármas határ mentéről szólva ne csak benzinturizmusról, hanem immár román–magyar gázvezetékről írhassunk.

A diplomáciai magasságokból kezd régiós szintre, a mindennapokig szivárogni az összedolgozás. A csatornákat tágítja a tudomány. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában tegnap zárult konferencia a maga nemében a 11., mert a magyar, román, szerb kutatók ügyüknek tekintik, hogy életben tartsák a regionális kapcsolatokat. A 9 egyetem együttműködéséből részt vállaló, többek között szerb és horvát migránsokat is vizsgáló szegedi nyelvészek pedig azt mesélték, hogy 5 millió eurós programjuk legnagyobb értéke: az összedolgozás.

Egymást képzik és segítik a szegedi belgyógyászati klinikán és az aradi kórházban a tápcsatorna betegségeinek gyógyítására fölesküdött orvosok – 180 ezer eurós ösztönzéssel. De Makón is tanulnak aradi egészségügyisek. Nagy előrelépés ez ahhoz képest, hogy évtizedekig ment a rosszindulatú sutyorgás a hazai kórházakban „ágyat foglaló" szerbek és romániaiak miatt. Most meg azt híreljük, hogy Szeged és Temesvár onkológusai 2 millió eurót nyertek az egymást kiegészítő fejlesztésre. Így egy év múlva akár azt is természetesnek találhatjuk, ha Budapest helyett Temesvárra megy onkológiai kezelésre a szegedi beteg, mert ugyanazt a minőségű szolgáltatást kaphatja meg közelebb. Így forr össze, lesz a mindennapokban is élő térség az eurorégió. Ez a közös esély.

Olvasóink írták

  • 1. Atlasz 2010. október 17. 12:59
    „Szeged-központú? Ugyan mitől?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ami a csövön kifér

"Ez az új hidegháború: elzárt és megnyitott gázcsapokkal vívják." Tovább olvasom