Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Ostya és pirula

JEGYZET - "Könnyebb az utazási kedvezményeket szűkíteni, mint a nyugdíjakat csökkenteni."
Ha lehet hinni a szakértőknek, nincs még egy olyan ország, amely hazánkhoz hasonlóan teljesen ingyenessé tette volna a 65 éven felüliek számára a helyi és a helyközi tömegközlekedést is. Mostanra nálunk ez elidegeníthetetlennek tűnő juttatássá vált. 1997-ben Horn Gyula miniszterelnök még azt is felvetette: a Malévre is kiterjeszthetnék a kedvezményt. A nemzeti légitársaság adott volna szárnyakat a magyar nyugdíjasok vágyainak. Egyesek már azt számolgatták akkoriban, hogy jobban megérné így Thaiföldön telelniük, mint a nagy lakásukat méregdrágán hónapokig fűteni.

Nemcsak ez az ötlet, azóta már a Malév is régen köddé vált. Most azon aggódhatnak a rezsicsökkentéssel meggyőzött nyugdíjasok, hogy a Magyar Nemzet biztosan nem véletlenül adott hírt arról: a szociálpolitikai menetdíj-támogatásokat a 2014-es szinten befagyasztja a kormány. A lakájmédia-flotta torpedórombolója a fejlesztési minisztériumban készült munkaanyagot is ismertette, amely szerint a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezménye csak a csúcsidőn kívül maradna meg, más időszakokban bérletet kellene venniük. Minthogy a kormányzat és az ügyészi szervezet is rendszeresen suttog a Magyar Nemzet fülébe nyilvánosságnak szánt titkokat, gyanítható: kotyvasztják már a főzetet a „potyautasoknak" a centrális erőtér boszorkánykonyhájában. Amilyen trükkösek, biztosan megtalálják majd azt a szentelt ostyát, amelybe csomagolva ez a keserű pirula is mennyei mannává változik.

A helyzet világos: az Orbán-kormány nem akar a kedvezményekkel utazók miatt lassan fenntarthatatlanná váló tömegközlekedésre több pénzt áldozni. Ugyanakkor sokkal könnyebb az utazási kedvezményeket szűkíteni, mint a nyugdíjakat csökkenteni. Ha az egész Európának példát mutató, hasító Magyarországról a jobb élet reményében nem menekült volna hatszázezer ember a hanyatló Nyugatra, akkor talán a tömegközlekedésért is többen fizetnének, és a nyugdíjkassza fölött sem gyülekeznének egyre komorabb viharfellegek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitel – az átok

˝Ha úgy érzik, hogy kirabolták és becsapták őket, valószínűleg nem tévedtek olyan nagyot.˝ Tovább olvasom