Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Pénz beszél

"A Virág cukrászdának legendáriuma van, nevét úgy ismeri a városban megfordult idegen, mint a gyulai Százévesét, vagy a pécsi Caflichét. Virág nélkül másmilyen lenne Szeged, és persze a városra mint háttérre az intézménnyé vált Virágnak is szüksége van. Magántulajdon ide, vagy oda."
A Virág cukrászdának legendáriuma van, nevét úgy ismeri a városban megfordult idegen, mint a gyulai Százévesét, vagy a pécsi Caflichét. Virág nélkül másmilyen lenne Szeged, és persze a városra mint háttérre az intézménnyé vált Virágnak is szüksége van. Magántulajdon ide, vagy oda.

A Virág marad az, ami volt, cukrászda, holott, ha még emlékszünk a rendszerváltás viharos éveire, egyszer egy rövid ideig autószalont is álmodtak a helyére. Nem csoda, ennél frekventáltabb helyet nehezen lehetett volna találni a kirakatból magukat kínáló autócsodáknak.

A Virág-sorsra érzékenyek a városukat féltő szegedieknek, könnyen el tudják képzelni, hogy népszavazáson dőljön el, milyen terveket szövögessen vele kapcsolatban a tulajdonosa. De nem közfelkiáltás, és nem is valamely hivatal határozza meg – ha amúgy teljesülnek a jogszabályi feltételek –, mi legyen a valószínűleg semmi hasznot sem hozó, a nap nagy részében üresen tátongó, ám áhítatot, a múlt előtti tisztelgést kifejező Zöld szalon sorsa. Ha egy kaszinó több profitot fial a tulajdonosnak, mint a kávéját kavargató közéleti kávéházas közönség, akkor a valahai zöld bútoráról és tapétájáról elnevezett Klauzál téri szentély a szerencsejátékok híveit szolgálja majd ki.

A pénz beszél. Vagyis a pénz dönt el ilyen és ehhez hasonló kérdéseket. A pénz beszélt akkor is, amikor a hasonlóképpen patinásnak mondható Botond, a korábbi Debreceni egyik fele alakult át a közelmúlt tulajdonosváltása után kaszinóvá. Vagy emlékezzünk csak a Monaco földszinti, kávézós részére, amelynél barátságosabb és színvonalasabb vendéglátóhelyet csak keveset ismert az ember, és lám, mi lett a helyén, a Kárász utcán: nem más, mint kaszinó. A kávé és a sütemény, a néhány korty likőr és a szódavíz nem termeli ki a bérleti díjakat, az adókat, a személyzet fizetését – és kevéske hasznot hoz a tulajdonosnak.

Most a kaszinóban van az üzlet, akad is belőle néhány Szeged belvárosában. Volt idő, amikor a peep show állt a slágerlisták élén: Tarján közkedvelt Lila Akáca például ilyen műintézménnyé alakult át – ez ma már csak a múlt egyik foltja. Lehet, hogy a kaszinóbiznisz is a múló rohamok közé tartozik? Elég csak felidézni sok európai nagyváros központját ahhoz, hogy ebben ne nagyon reménykedjünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tudás borsos ára

"Még gondolkodnak egy picit, milyen jogcímen és milyen hivatkozással, de mindenképp pénzt szednek a… Tovább olvasom