Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Pénzízű punnyadás

"A punnyadáshoz képest a tábor kötöttségekkel és határidőkkel tömött. Töltekezni és belülről építkezni persze ott is lehet annak, aki a svédasztalosan gazdag kínálatból elég aktív ahhoz, hogy elvegye a magáét."
Punnyadni. Csak punnyadni majdnem három hónapon át! Mindössze erre vágyik a kamasz a kilenc hónapnyi iskolai hajtás után. A tábor nem punnyadás – hárítja el a család legkamaszabb tagja az újabb és újabb szülői próbálkozást, mikor az ősök az „aktív pihenés" jelszavával akarják rávenni az ifjú titánt „a szabadidő hasznos eltöltésére".

Mert a felnőtt „fixa ideája", hogy a szabadidőt mindenáron hasznosítani kell. S a nyári tábor nagyon hasznos! Mintha a szülő elfelejtené, mennyire pihentető a punnyadás, ami nem azonos a semmittevéssel. Inkább valamiféle lelkiismeret-furdalás nélküli pihenés a punnyadás. Az „(kis)ember mint gép" lemerült elemeinek újratöltése azáltal, hogy addig alszik, ameddig akar, annyit és akkor olvas, amennyi jólesik, akkor bújik ki a szobájából és lép a közösségi térbe a számítógép elől, mikor megérzi a kakaó vagy a sült hús illatát, vagy épp ül a vízparton, és csak úgy kinéz a fejéből.

A punnyadáshoz képest a tábor kötöttségekkel és határidőkkel tömött. Töltekezni és belülről építkezni persze ott is lehet annak, aki a svédasztalosan gazdag kínálatból elég aktív ahhoz, hogy elvegye a magáét. A lehetőségek tára zavarba ejtően változatos: csak a taborozas.lap.hu honlap tartalmazza a Balaton, a barlangászat, az Erdély, a falusi turizmus, az idegen nyelv, a kaland és túlélés, a lovas, a média, a sport, a tánc, a vándortáborok, illetve a vízi túrák és táborok című fejezetet. A szivárványszínű sokféleség, ami e nyáron a szegedi tábori kínálatot is jellemzi, örvendetes mindazoknak, akik nem engedhetik, hogy punnyadjon (egyedül legyen a lakásban) a gyerek, de megengedhetik maguknak a szaktábor esetenként több ezer forintos díjának kifizetését.

A nyári táborok leltára megmutatja, mennyire piacosodott a gyerekek szabadidejének hasznosítása is. Mint ahogy iskolaidőben kevés az ingyenes szakkör, de töméntelen és (a második szak választása után) kifejezetten drága az ilyen-olyan művészeti iskola, ugyanúgy zsebbenyúlós az önkormányzati napközis táboron kívüli nyári kínálat. Pedig a tizenegy vakációs hétből legfeljebb négyet tölthet szeretett csemetéjével az egyik, majd a másik szülő. Vagyis finanszírozni kell hét egész hét gyerekprogramját – vagy kötelező aktivitással és 13-98 ezer forintot érő tábori díjjal, vagy szabadon választott gyakorlatokkal, punnyadósan.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utasnevelés

"Valljuk meg őszintén, ha nem otthon vagyunk – időnként még akkor is –, nagyon… Tovább olvasom