Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Pórázon

JEGYZET - "A kutya önálló személyiség, fajtától függő temperamentummal."
Megsiratta a család, amikor Mazsola, a 7 éves cocker spániel megszökött tőlünk. Mindig volt kutyánk, de akkor úgy döntöttünk: ha nem tudtunk vigyázni Mazsolára, akkor ne jöjjön több kedvenc a házhoz.

A döntéssel kezdődik a felelősség – hallottam egy szakembertől, aki szerint jól át kell gondolni, mit vállal az, aki kutyát tart. Pontosan ez a probléma: az emberek többsége nem gondolja át, mit vállal. Nem tudják, hogyan kell megfelelően állatot tartani, gondoskodni róla. Nem tudják, milyen írott és íratlan szabályok vonatkoznak a gazdára és a kutyára.
Könyörög a gyerek egy kutyusért, amit megvásárol a szülő. Addig talán nincs is gond, amíg aranyos kis kölyök. Akkor kezdődik a probléma, ha már megnőtt a kutya. A legtöbbször ilyenkor válik nyűggé, és hagyják sorsukra korábbi kedvencüket a családok. Beteszik az autóba, és egyszerűen kidobják az út szélén, jobb esetben menhelyet keresnek az állatnak.

A kutya nem játékszer. Sőt! Gondoljunk csak azokra az egyre gyakoribb sajtóhírekre, amelyek sokkoló kutyatámadásokról szólnak. Ki a hibás? A kutya? A gazdája? A szakember szerint az esetek 98 százalékában a tulajdonos. De a maradék 2 százalékban is, mert az extrém agresszivitás – ami egyébként igen ritka – már kölyökkorban megmutatkozik, amit kezelni kell, vagy ha nem lehet, akkor más választás nem lévén el kell távolítani a háztól az ebet. Az agressziót a gazdák válthatják ki azzal, ha nem megfelelően gondoskodnak a kedvenceinkről. Nem tanítják meg neki például, hogy ki a falkavezér, kinek kell egy szóra, egy jelre engedelmeskednie. A kutya önálló személyiség, fajtától függő temperamentummal. Így aztán nem biztos, hogy egy galamblelkű gazdának egy dobermann, esetleg német juhász a legjobb választás. Mert ha dominánsabb a gazdájánál, soha nem fogadja el falkavezérnek.

A felelős kutyatartás a döntéssel kezdődik, és azzal folytatódik, hogy mindig észben tartsa a tulajdonos: a póráznak két vége van.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nürnberg örök

"Fogat fogért vagy inkább megbocsátás? Nem hiszem, hogy könnyű döntés lenne." Tovább olvasom