Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Repülő a toronyban

"Nem kellene hagyni, hogy ennyire könynyen ellopják egy kocsiból a leendő terrorelhárítási központunk terveit."
Azzal hívott fel kilenc éve egy barátom, hogy kapcsoljam be azonnal a tévét, mert iszonyú dolog történt New Yorkban. Nem hittem neki. Még akkor is valamiféle balesetre vagy médiaheckre akartam gondolni, amikor láttam az épületbe csapódott, lángoló repülőket és az összedőlő tornyokat. Aztán szembe kellett nézni vele: ez a valóság.

És szembe kellett nézni azzal is, hogy a háromezer ártatlan erőszakos halálával nemcsak az amerikai nagyhatalmi arrogancia kapott soha be nem gyógyuló sebet, hanem az egész nyugati értékrend és civilizáció. Hogy vannak – sokan – olyan végletekig elkeseredett és teljesen kilátástalan helyzetben lévő, ezért könnyen manipulálható emberek, akik szerint a világon minden rosszért a nyugati gazdasági, politikai berendezkedés és a kereszténység okolható. Az iszlám terrorizmus kiváltó okain való elgondolkodás és önkritika gyakorlása helyett viszont Bush izomból háborút indított két ország – és annak gyakorlatilag minden polgára – ellen. Ez ugyanis egyszerűbb és látványosabb volt, mint megkeresni a terroristákat, és elvágni őket anyagi és fegyverutánpótlásuktól. Nem is ért el vele semmit – azon kívül, hogy még több merénylet történt, és még többen haltak meg.

Szerencsére Obama tényleg békességre törekszik. Utálja is érte az amerikai fegyverlobbi meg a keresztény fundamentalisták. Óriási gesztus például, hogy mecsetépítésre adott engedélyt a lerombolt ikertornyok közelében, vagy hogy nem helyezi előtérbe Izrael érdekeit az arab államokéval szemben. „Cseregesztusként" pedig az egyik legnagyobb amerikai muszlim szervezet türelemre intette a Korán-égetésre készülő baptista lelkész miatt felháborodott iszlám hívőket – dzsihádhirdetés helyett.

És hogy mi, magyarok kis pontként mit tehetünk ebben a többfrontos világpolitikai játszmában? A tálib fenyegetések és hősi halottaink számának növekedése ellenére is jól felfogott érdekünk teljesíteni a NATO elvárásait – és segíteni az afgánoknak a béketeremtésben, az újjáépítésben.

Meg talán nem kellene hagyni, hogy ennyire könnyen ellopják egy kocsiból a leendő terrorelhárítási központunk terveit.

Olvasóink írták

  • 3. őrgróf 2010. szeptember 12. 14:34
    „Mert nem tagjai semmilyen szövetségnek. ( ahol nem csak előnyök, hanem kötelezettségek is vannak!)”
  • 2. sima 2010. szeptember 12. 12:49
    „Tényleg nem kellene hagyni...és azt sem kellett volna hagyni , hogy belerángassák Magyarországot egy megtorló háborúba , Afganisztán ellen. Svájci vagy Norvég katonák miért nem mentek Afganisztánba harcolni amerikáért ?”
  • 1. uborka 2010. szeptember 11. 19:54
    „NEM KELL SAJNÁLNI A DOLGOT IGY KELL ELADNI FORINTOSITANI HAZÁT ÁRULNI . EZT AZ ÜGYÉSZSÉG VAGY A HATÓSÁG NEM VIZSGÁLJA?????????????????NEKEM MINDEGY.?????????????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatal öregek

"Az öreg kontinensen, szerte a világon, a szeniorsportnak nagy a kultusza, hagyománya." Tovább olvasom