Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Sofőrkor

JEGYZET - "Ösztönözni kell az időseket, hogy fejezzék be a vezetést, maguktól ugyanis sosem ismernék el, hogy már nem alkalmasak erre."
Hatéves kisfiam rendszeresen elmondja, amikor kocsiba ülünk: nem szereti az öreg sofőröket. Rendkívül egyszerű oka van ennek. Egyetlen balesetünk volt eddig, azt is egy idős ember okozta.

A 70-hez közeli férfi belehajtott hátulról az álló autónkba. Majd fennhangon ordibálni kezdett, hogy nőknek nem lenne szabad jogosítványt adni, és felháborodottan kérdezte, mégis minek álltam meg. Nem hatotta meg sem az orra előtt virító háromszög tábla, sem az a tény, hogy keresztben éppen autók közlekedtek. Szerinte ugyanis nem jött semmi. Majd megpróbálva igazát bizonyítani a rendőröknek, még rámutatott az autómra: „Nézzék meg, most is összevissza indexel". Máig minden tiszteletem a hatóság képviselőinek, hogy nem törtek ki harsány nevetésben, hanem csak csendesen megjegyezték: ezt hívják úgy, hogy elakadásjelző.

Vannak tehát tapasztalataim az idős sofőrökről, ahogyan nyilván másoknak is. A mereven a kormányba kapaszkodó, kalapos férfi 40-nel tötyörögve a belső sávban valószínűleg mindenkinek megvan – ő az, akit jobb, ha gyorsan kikerülünk. Nincs ebben semmiféle bántás: egyszerűen tény, hogy bizonyos kor felett már a legprofibb sofőr is veszt a magabiztosságából. Lassulnak a reflexei, ami viszont a közlekedésben hatalmas veszélyforrás. A családomban is van olyan, aki 80 év felett vezet. A „nem láttam", „nem is volt ott semmi" és „zöld volt az" a legtipikusabb mondatai.

Tokióban például bevezették, hogy aki leadja a jogosítványát 65 év felett, magasabb banki kamatot vagy éppen ingyenes áruházi házhoz szállítást kap. Szomorú, de ösztönözni kell az időseket, hogy fejezzék be a vezetést, maguktól ugyanis sosem ismernék el, hogy már nem alkalmasak erre. És így tulajdonképpen nem is mondja ezt nekik senki, egy jó ajánlatért viszont azt mondják: legyen.

Lehet, hogy ez lenne a megoldás itthon is. Meggyőződésem, hogy a mai rohanó világban, a türelmetlenül ide-oda cikázó sofőrök között már nemcsak másokat, saját magukat is veszélyeztetik azok, akik nyugdíjas tempóban szeretnének részt venni a közlekedésben. Látja ezt szinte mindenki – az a baj, hogy csak éppen azok nem, akik betámasztják botjukat az anyósülés mellé, megtörölgetik a szemüvegüket, és aztán olyan természetességgel adnak gyújtást, ahogyan ezelőtt 50-60 évvel.

Olvasóink írták

 • 8. csonakos 2013. szeptember 15. 07:30
  „"A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint, egy 43 éves bajai férfi, valamint 17 éves utasa halt meg, amikor autójukkal előzésbe kezdtek és frontálisan ütköztek egy másik személykocsival Kiskunmajsa és Kiskunhalas között, szombat este.
  A szemből érkező autó megsérült vezetőjét a tűzoltók szabadították ki a roncsból, kórházba szállították, állapotáról nincs hír."
  http://www.hir24.hu/baleset-bunugy/2013/09/15/elvetett-elozes-ket-halott/#a3
  A "vén" figyelmetlenje! Nem szabad adni jogosítványt 43 éves embereknek! Ugye egy esetből általánosítok most én is! Nyugodjanak békében! Sajnos az utakon a több halálos balesetet nem az idősek okozzák!”
 • 7. alfoldi 2013. szeptember 14. 09:36
  „Kívánom az újságírónak, hogy élje meg a szép kort és akkor olvassa el a saját írását.
  Ha pedig elkezdünk valakikat valamiért valahonnan kiszorítani, annak csúnya vége lehet! Jobb lenne bele sem kezdeni.”
 • 6. Pandora 2013. szeptember 14. 08:54
  „egyet kell értsek sikan nevű hozzászólóval.
  már csak azért is, mert köztudott, hogy baromi sok baleset történik naponta, s ezek 90%-át nem az idős vezetők okozzák! csak valamiért, ha ők a vétkeznek, arra azonnal lecsap a média és valami rejtélyes ok miatt akkorára fújják a dolgot, mint egy elefánt.
  bár aszt hiszem hasonló sztereotípiába tartoznak a külföldi kamionsofőrök is.”
 • 5. sikan 2013. szeptember 13. 23:39
  „A cikk egyenesen felháborító! "betámasztják botjukat az anyósülés mellé, megtörölgetik a szemüvegüket", valószínűleg éppen azért mennek autóval, mert mozgásukban korlátozottak, nehezen járnak, a tömegközlekedési eszközök igénybevétele számukra kínkeserves! Ilyen érzéketlen lenne a saját rokonaival is, ha pl. bottal járnának? Attól még vezethet valaki jól, hogy járni nehézkes neki! A "kalapos férfi" semmivel sem rosszabb, mint az a nő, aki a követési távolság be nem tartása miatt a Belvárosi hídról Újszegedre érve hátulról belémhajtott, mert az előttem haladó kocsi elé figyelmetlenül (vagy a gyalogátkelő mindenhatóságában bízva) lelépett egy idősebb hölgy, s az előttem lévő vezető vészfékezett, ahogy én is, mi nem koccantunk, de a (nem idős!) nő képtelen volt megállni mögöttem! Szerencsére a vonóhorgom engem megvédett, ő pedig a saját hülyesége miatt javíttathatta a kocsija elejét. Tény, hogy az idősek megfontoltabban (a szabályokat betartva!) vezetnek, de a nők jelentős része ennél rosszabb! A közlekedési baleseteket mégsem a két sokat szidott réteg (idősek és nők) okozzák, hanem a száguldozó, minden szabályt felrugó, a lassúbbakat szinte letoló, ledudáló fiatal "autóversenyzők", akiket a rendőrök ritkán kapnak el! Egyszerűbb nekik sunyin megbújva büntetni pl. ottfelejtett sebességkorlátozó táblánál, sárgán még (a feje felett váltott!) áthajtó autóst lemeszelni! De a jogosítvány nélkül (vagy vett jogosítvánnyal) közlekedő "rejtett munkaerőket" észre sem akarják venni, ahogy más bűneseteknél is gyakran inkább félrefordulnak. No ezekről miért nem ír a kedves újságíró?”
 • 4. _csutak_ 2013. szeptember 13. 15:11
  „@vasorrúbába:
  Az életkorról csak annyit, hogy egy közlekedési szociológus szerint 22 évesen nő be annyira a gyerekek feje annyira, hogy már képesek átlátni a vezetéssel járó dolgok komolyságát!”
 • 3. vasorrúbába 2013. szeptember 13. 08:05
  „23 éves kor alatt sem engednék vezetni senkit, de 70 éves kor felett is nagy a különbség az emberek között, egyéni elbírálás szükséges, de van hogy azt is figyelembe kell venni, hogy rokkant és a tanyájából ki sem tudna mozdulni autó nélkül!”
 • 2. _csutak_ 2013. szeptember 12. 11:31
  „Tendenciózus butaság a cikk!
  Én is tudnék olyan újságírókról írni akik egyértelműen ostoba dolgokat írnak a nyelvtan szabályait is megerőszakolva.”
 • 1. csonakos 2013. szeptember 12. 10:56
  „Visszautasítom ezt a jegyzetet azok nevében akik már idősek és maguktól hagyták abba a vezetést! Nem is biztos, hogy meg kell várni a hatvanöt éves kort! Csutak is abbahagyta - és még nagyon sokan - pedig nincs hatvanöt éves! Tudom, sokan ragaszkodnak hozzá és ők egészségesek azt hiszik de a valóság az sokan maguktól mondanak le a vezetés élményéről!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó utat!

"Nem mindegy nekünk, hogy ki kit csap be, ki fizeti a legújabb parasztvakítást, csak normális aszfaltút legyen alattunk?" Tovább olvasom