Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Sok kicsi sokra megy

"A többi meg már megy magától, hiszen a jó ügyhöz amúgy is könnyebben ad az ember abból, ami nem hiányzik neki. És erre a fáradtságot sem sajnálja."
„Az emberek sokszor dobnak aprópénzt a szökőkutakba, azt remélve, hogy teljesül a kívánságuk. A bevásárlóközpont szökőkútja fölé emelt gyűjtőhellyel is teljesülhet a kívánságunk: ahogy egyre több lesz az aprópénz, úgy teljen meg Magyarország is hittel, reménnyel és szeretettel!" Kozma Imre irgalmas rendi szerzetes indította ezekkel a patetikus szavakkal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy- és kétforintos gyűjtőakcióját a budapesti WestEnd City Centerben.
Szívünkből beszélt Kozma atya. Valahogy így gondoltuk mi is, amikor három nappal ezelőtt a máltaisokhoz hasonló gyűjtésbe kezdtünk: az őssejtbeültetésre váró 11 éves Varga Ádámon akarunk segíteni – speciális gyógykezeléséhez még 2 millió 300 ezer forintot kell összeszednie a fiú családjának. Perselyeink mind az ügyfélszolgálatainkon, mind a Corában szépen telnek.

Az egy- és kétforintosoknak lassan misztikus jelentése is lesz, hiszen alig találkozik az ember manapság olyan, pénzzel is járó össznépi megmozdulással, amellyel mindenki nyer. Kezdve az adakozókkal, akik végre értelmesen kitakaríthatják zsebeikből, táskáikból, polcok, fiókok, dísztárgyak zugaiból, autókárpitok réseiből a számukra „értéktelenné" vált egy- és kétforintosokat; boldogok a kereskedők is, nem kell többé vacakolniuk az ezerapróval; de nyer a központi költségvetés is, hiszen az állam évi 3-4 milliárd forintot takarít meg azzal, hogy a legkisebb érméket március elsején kivonja a forgalomból. S végül ami a legszebb az egészben: tesszük, tehetjük ezt úgy, hogy közben azt a képességünket gyakoroljuk, ami talán a legnagyszerűbb bennünk: segíteni másokon.

Van is miből. A Magyar Nemzeti Bank becslése szerint 2,8 milliárd forint értékű egy- és kétforintos lehet még a birtokunkban, így, a csecsemőket is beleértve, átlagosan 100-200 darab apró érme kuncog még valamennyiünknél.

Sok kicsi sokra megy! – hallom a közmondást mióta csak az eszemet tudom, de példa híján a lényegét sohasem értettem meg. Csak most, amikor látom: tonnaszám gyűlnek az egy- meg kétforintosok országszerte a különféle jótékonysági akciókban.

A helyzetet kell időben felismerni, a célt nemesen megjelölni és a mértéket jól eltalálni – talán csak ennyi az egész. A többi meg már megy magától, hiszen a jó ügyhöz amúgy is könnyebben ad az ember abból, ami nem hiányzik neki. És erre a fáradtságot sem sajnálja.

Már látom is lelki szemeim előtt a távlatokat, hallom fülemben a mennyei zenét, mint pengnek az öt-, a tíz-, az ötven- meg a százforintos érmék a gyűjtőperselyekben. A sok kicsi tényleg sokra megy. Hát még a sok nagy!

Olvasóink írták

  • 1. Szopja le 2008. február 25. 21:11
    „olyan balfasz vagy mind hat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérjük becsatolni!

"Mi, magyarok is nehezen szoktunk hozzá, ráadásul kicsit le is voltunk maradva, a KGST-import… Tovább olvasom