Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Sok sikert, Szeged!

"Nem is tudok nagyobb „istenkáromlást" elképzelni Szegeden, mint amikor valaki arról fanyalog, hogy nincs itt semmi."
Elvileg „gyüttmönt" vagyok Szegeden, hiszen alig több mint húsz éve élek itt, mégis olyan harci hévvel tudom szeretni és védeni ezt a várost, mintha maga Árpád apánk állította volna őseimet erre a vártára. Nem is tudok nagyobb „istenkáromlást" elképzelni Szegeden, mint amikor valaki arról fanyalog, hogy nincs itt semmi. A Szeged napjához kötődő ötnapos ünnepségsorozat programfüzetében elmerülve, a 150. eseménynél emeltem fel és ráztam meg a fejem.

Érdekes módon Szegedet sohasem a vendégek, a turisták, vagyis az idegenek előtt kell megvédeni, hiszen ők úgyis első látásra beleszeretnek a pezsgő, lüktető, sármos, csinos, szép, jóízűen bohém, latinos, ugyanakkor intelligens, palotás városba. Gyakran a szegediek nem hiszik el, hogy nem akárhová pottyantotta őket a gólya, vetette a sorsa vagy a munkáltatója. Ha tehetném, befizetném őket egy nagy városjáró országos körútra, s minden állomáson megkérdezném tőlük: Győr vagy Szeged? Miskolc vagy Szeged? Debrecen vagy Szeged?... Mivel ennek a tanulmányi útnak a megszervezése nem áll módomban, egyszerűbb programot javaslok mindenkinek. Tegyenek egy hétvégi sétát a városban úgy, hogy közben be-becsukják a szemüket, s maguk elé képzelik a 20-30 évvel ezelőtti Szegedet.

Kezdjék mondjuk a Széchenyi téren! Hörpintsenek le egy-egy deci finom nedűt indulás előtt a borfesztiválon, nézzenek körül, mennyi szegedi érzi jól magát így együtt, aztán kanyarodjanak fel a hídi vásárba, majd vágjanak át a Klauzál téren, menjenek végig a Kárász utcán, időzzenek egy kicsit a Dugonics téren a megújult szökőkút zenéjét és csobogását hallgatva, pillantsanak át a Dóm térre, aztán hadd jöjjön a Tisza Lajos körút, nézzenek fel a Reök-palotára, figyeljék a színeket és fényeket, s meg se álljanak a Szent István téri víztoronyig! Addigra már persze senki nem fogja érzi a lábát, a torka is poros lesz, de szerencsére innen is csak egy kőhajításnyira az origó pont, a Széchenyi tér. Vagy egy jó koncert a Móra parkban. Szóval a különbségek: szürke, kopott, unalmas, dísztelen és megfigyelt régen – színes, új, izgalmas, virágos és szabad most.

Apropó, szabadság. Jól emlékszem, tele tüdővel mondta ki a város a rendszerváltozás évében, hogy Szeged napja legyen május 21-e – 289 évvel ezelőtt ugyanis e napon kapta vissza szabad királyi városi rangját. Méltó az ünneplésre – díszközgyűléssel, elismerésekkel, testvérvárosokkal, borfesztivállal, hídi vásárral, könnyű vigasságokkal.

Úgy van ez, mint a faluban, ha vannak is nehézségei az ott élő közösségnek, a búcsú soha nem maradhat el. Mert ők ösztönösen tudják, az ilyen közösségi élmények óriási mennyiségű boldogsághormont szabadítanak fel az emberből, amire ugyanúgy szüksége van, mint a levegőre. A társadalomtudósok egyébként ezt úgy fogalmazzák meg, hogy az egyéni és közösségi megbecsülést erősítő, közös élményekben fejlődő összetartó társadalomnak van esélye arra, hogy a sikeres települések és sikeres országok közé verekedje fel magát.

Sok sikert, Szeged!

Olvasóink írták

 • 8. Konrad 2008. május 23. 08:59
  „Armageddon, ez pártfüggetlen. Őket is kérdeztem, naná. Volt - van - egy vízióm, mitől lehetne nagyváros Szeged, de abban nem az szerepel, hogy először díszburkolat és a belvárosi patyomkin házfelújítás kell, hanem növekedés, terjeszkedés, új lakóhelyek, új munkahelyek, közlekedés fejlesztés stb.

  Olyanokat hiányolok és hiányoltam, mint telekprogram fiataloknak és beköltözőknek, mint a kiköltözés és elköltözés megfékezése, kedvezmény és segítség az idetelepülő cégeknek (érdekes például, hogy a KÉSZ anno miért ment el Kecskemétre).

  Sajnos politikától függetlenül a gazdasági szereplők (azok az egyébként jól menő kkv-k, akiknek a vezetőivel beszélgettem) jórészt lecsúszásról, piacvesztésről számolnak be. Pedig már nincs háború, pedig már itt van a pálya (ami paradox módon nem segíti a térséget, sőt, pedig segítehtné), pedig itt van már a szilárd burkolatos repülőtér (tényleg, mekkora forgalma van?).

  Alvó, poros, lecsapatlan lehetőségek városa Szeged. És ez nem azt jelenti, hogy ne lenne vendéglő a belvárosban, az csak egy kicsi, ám valóban látványos szegmens.”
 • 7. Armageddon 2008. május 23. 08:51
  „Hihetetlen, hogy az 1 - és a 3- as hozzászólón kívül csak fanyalogni tudtok! Az ilyenekkel az életben semmit nem lehet elérni, csak lehúznak a pocsolyába, - ahova valók is. Kb 10 éve? nyáron a Szabadtéri előadása után a vendégeimmel be akartunk ülni valahova, de csak az üres csöndes kihalt város fogadott bennünket. Lehangoló volt. Most szép és nyüzsgő mediterrán hangulatú a város, és őszig van élet a városban. Persze, hogy jó lenne több munkahely stb. De 12 évig semmi de semmi nem történt. Az sem látszott, hogy van városvezetés. Őket nem kérdeznétek meg pl. Te Konrad?”
 • 6. Konrad 2008. május 23. 01:30
  „Imádom Szegedet. A legjobb város. Még akkor is, ha Porlód, még akkor is, ha a lakói olyanok, amilyenek.
  De elbukta a város a rendszerváltást. Az elmúlt 18-20 év egy folyamatos süllyedés.
  Látszatberuházások, néhány kirakatprogram, de ennyi. Semmi műhely, semmi egész éves dolog.

  De a legnagyobb gond: hol van munka Szegeden? Hol vannak a valódi beruházások, amik nemcsak 50 embernek adnak jövőt? Hol van a gazdaság fejlődése?

  Szeretek hazamenni Szegedre, de messziről nézve igenis egy poros kisváros, olyan helyi problémákkal, amik inkább nevetségesek, mintsem komolyak. A város nem képes kiállni az érdekeiért, nem képes úgy fejlődni, hogy valódi régióközponttá váljon. Elmegy mindenki, aki teheti.

  Sajnos.”
 • 5. levinas 2008. május 22. 21:38
  „"Nem is tudok nagyobb ,,istenkáromlást" elképzelni Szegeden, mint amikor valaki arról fanyalog, hogy nincs itt semmi"

  Nos, van. Évente két hétig. Fel lehet hozni persze a szabadtérit meg a, meg a...hm...
  Egyébként éljen Szeged, és reménykedjünk abban, hogy a "panem et circenses" jellegű kampányprogramok mellett, talán a hétköznapokra is jut valami nekünk. Szegedieknek.”
 • 4. TELSTAR 2008. május 22. 20:18
  „Mondjuk, ha lenne sok új munkahely, akkor a szegediek számára is elviselhetőbb volna...”
 • 3. JoKo. 2008. május 22. 18:55
  „varosi

  Szeged azért nagyszerű mert még téged is el tud viselni és ez - szerencsénkre - meg sem látszik rajta.”
 • 2. varosi 2008. május 22. 14:46
  „kellemes, bebyalós szöveg. nyilván segíti a nejének a munkahelyi elismerését biggfoottól.:((”
 • 1. Seelard 2008. május 22. 14:38
  „Nem tudok mit hozzáfűzni, ÍGY IGAZ!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencvennyolc

"Kilencvennyolc évesen kirobbanó formában van a Délmagyarország, és ehhez mérten fejlődik tovább." Tovább olvasom