Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Sokk az úton

"Vajon hányszor gondoljuk meg, hogy esélyünk van a viselhetetlenre? Amikor a volánhoz ülünk idegesen, sietősen? Fáradtan, kialvatlanul, megfelelő koncentrációra képtelenül? Fölzaklatva? Gyakorlatlanul? Hányszor kezdünk előzésbe, jobb meggyőződésünk dacára? Csak? Mert sietünk, mint mindenki? Vagy mert belénk bújt a kisördög, a veszély kísértése?"
Még mindig fölriadok a rettenetes álomra, márpedig rendszeresen álmodom a balesetről. Hibáztam, sértetlenül megúsztam, a vétlen sofőr viszont... Senkinek nem kívánom azt a néhány másodpercet, amikor megláttam őt összeroncsolt elejű autójában félrecsúszva, valami kitekeredett testtartásban, mozdulatlanul. Mint utóbb kiderült, a bokacsontja tört, az is elég szörnyű, de ahhoz képest, ami az elképzelhetetlen pillanatban futott át rajtam, amikor megláttam... Nem mondhatnám, hogy megkönnyebbülést éreztem, a gyötrő önvád az idővel is nehezen múlik – de mi ez ahhoz képest, amikor muszáj arra gondolni: meghalt miattam valaki!

A szerb nemzetiségű, német állampolgár fiatal lány képtelen kievickélni a sokkos állapotból: két ember halálát okozta, mert valószínűleg rosszul saccolta a szembejövő kocsi távolságát és sebességét. A vétlen kisteleki fivérek halálukat lelték az úton.

Ki gondol ezek után a vétkes lelkiállapotával?

Nem lett volna szabad a volán mögé ülnie, két hónapos jogsival, idegen ország idegen útjain, családi dráma után, ideges-sietősen. Megtörtént. A következmény elviselhetetlen.

Vajon hányszor gondoljuk meg, hogy esélyünk van a viselhetetlenre? Amikor a volánhoz ülünk idegesen, sietősen? Fáradtan, kialvatlanul, megfelelő koncentrációra képtelenül? Fölzaklatva? Gyakorlatlanul? Hányszor kezdünk előzésbe, jobb meggyőződésünk dacára? Csak? Mert sietünk, mint mindenki? Vagy mert belénk bújt a kisördög, a veszély kísértése? Vagy csak mert dudál mögöttünk egy ámokfutó? Közlekedési – és minden bizonnyal általános – kulturálatlanságban leledző egyed?
Hány szörnyű baleset kell vajon ahhoz, hogy gyalogoljunk inkább, ha csak egyetlen gyenge érvünk is van: miért nem kéne most vezetnem?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lyuk a rendszerben

"Az élelmiszer-egészségügy írott és íratlan szabályai az uniós csatlakozással változásokon estek át.… Tovább olvasom