Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szólhattak volna!

"Magyarország tele van zéró toleranciával. Kezdjük a legfrissebbel. Azzal, amit a rendőrség az év elején hirdetett meg."
Magyarország tele van zéró toleranciával. Kezdjük a legfrissebbel. Azzal, amit a rendőrség az év elején hirdetett meg. Január óta a rendőrök a helyszínen bevonják azoknak a gépjárművezetőknek a jogosítványát, akik ittasan ültek a volán mögé.

Annál több szót erre nem is érdemes vesztegetni, mint hogy azt mondjuk, ez helyes, sőt nagyon helyes.

De azért menjünk vissza egy kicsit az időben: Magyarországon januárban a fentiekkel összefüggésben semmilyen jogszabály nem változott, a hazai utakon korábban sem lehetett ittasan járművet vezetni, még kerékpárt sem.

Akkor meg mi történt? Miért kellett meghirdetni a zéró toleranciát, ha lényegében már eddig is volt? Csak ugyanúgy kellett volna eljárni, mint január óta.

Korábban a rendőröket nem érdekelte, ha valaki részegen vezet? Eddig miért nem vették el az ittas vezetőktől a jogosítványt? Vagy, mint azt a zéró tolerancia jelenti, miért nem mindenkitől? És azt egyébként hogyan döntötték el, hogy ettől elvesszük, attól meg nem? Feldobtak egy pénzérmét?

Vagy inkább úgy kellene feltenni a kérdést, hogy eddig kik és miért nem engedték meg a rendőröknek, hogy betartassák a jogszabályokat? Igen, lehet, hogy így pontosabb.

A zéró tolerancia bevezetése óta Csongrád megye útjain ittas vezetés miatt negyven százalékkal kevesebb baleset történt. Az országos adatok ennél ugyan kilenc százalékkal rosszabbak, de még az is majdnem harmadannyival kevesebb balesetet jelent.

Hadd legyek egy kicsit demagóg! De előtte érdemes még kitérni más területeken is bevezetett zéró toleranciákra. Például arra, hogy most már mindenkitől megkövetelik az adóbevallást és az adóbefizetést. Sőt most már mindenkinek kell fizetni nyugdíj- és tb-járulékot, és senki nem kap ingyenes betegellátást. Feketelisták is készülnek. Nyilvánosságra hozták, hogy milliók évekig nem fizettek. Hogy miért, arról senki nem beszélt.

Amikor ezeket a nulla toleranciákat bejelentették, sokan azt kérdezték, kérdeztük, hogy eddig nem kellett volna adót és járulékot fizetni? És azt is mondtuk, szólhattak volna! Mennyi pénzt fizettünk be „feleslegesen"...

És akkor a demagógiáról: azt valaki már kiszámolta, hogy ha a rendőröktől nem csak most követelik meg a nulla toleranciát, mennyien maradhattak volna életben, mennyien nem sérültek volna meg, mennyi jármű nem tört volna össze és mennyi pénz maradt volna az egészségügyben?

Szólhatnának valakinek, hogy ideje számolni!

Olvasóink írták

 • 6. Oláhz 2008. június 21. 16:01
  „Az újságíró "úr" utána nézett. Annak, hogy ő mit írt, és annak, hogy mit írt Ön Úr!
  Az újságíró "úr" örül, mert azt hiszi, hogy Ön Úr is azt irta, arról "beszélt", mint ő!
  Lássuk csak:
  1., "Vagy inkább úgy kellene feltenni a kérdést, hogy eddig kik és miért nem engedték meg a rendőröknek, hogy betartassák a jogszabályokat? Igen, lehet, hogy így pontosabb."
  2., "... azt valaki már kiszámolta, hogy ha a rendőröktől nem csak most követelik meg a nulla toleranciát, mennyien maradhattak volna életben, mennyien nem sérültek volna meg, mennyi jármű nem tört volna össze és mennyi pénz maradt volna az egészségügyben?
  Szólhatnának valakinek, hogy ideje számolni! "
  3., " ...a hazai utakon korábban sem lehetett ittasan járművet vezetni, még kerékpárt sem."
  (Az, hogy mennyit kell inni a szabálysértéshez, és mennyit vedelni a bűncselekményhez, annyiban mindegy, hogy egy csepp alkohollal sem lehet(ett) kormány mögé ülni és vezetni.)

  A fentiekből az újságíró "úr" szerint nem az derül ki, hogy ő a rendőröket vádolja.

  EGYÉBKÉNT PEDIG A VÉLEMÉNYEMET ÍRTAM LE, AMIVEL EGYeT LEHET ÉRTENI VAGY EL LEHET UTASÍTANI. mINT AHOGY AZT ELLENKÖTEKEDŐ IS TETTE, AKI - ÚGY TŰNIK - NEM OLVASTA EL FIGYELMESEN A JEGYZETET.
  Azt köszönöm, hogy szánt rám néhány percet.

  Üdv.: Oláh Zoltán”
 • 5. ellenkötekedő 2008. június 19. 20:53
  „Sajnos az egész írás tele van pontatlansággal, amit egy felelős újságíró nem engedhetne meg magának. Nem ért hozzá még is vélményt alkot.

  Az ittas vezetésnél a határ a 0,8 ezrelék. Mert 0,8 ezrelék alatt szabálysértés, felette bűncselekmény tehát nem a rendőr dönti el, hanem a jogszabály.

  2008 január 01-től a tettenért ittasveztőtől el kell venni a vezetői engedélyt. Függetlenül az alkohol fogyasztás mennyiségétől.Tehát nem a rendőr dönti el hanem a jogszabály.

  2008 január 01-e előtt csak az ittasvezetés büncselekménye esetén lehetett el venni a vezetői engedélyt. Tehát nem a rendőr döntötte el hanem a jogszabály.

  A jogszabályokat pedig a "hozzáértő" politikusok alkotják, nem pedig a rendőrök.

  A vezetői engedély elvétele ittas vezetés esetén sosem volt mérlegelés kérdése. Vagy el kellet venni vagy nem.

  Ja és csak megjegyzem, hogy kb 4-5 évvel ezelőttig is ittasvezetés esetén minden esetben el kellet venni a vezetői engedélyt. Ezt a szabályozást enyhítették, majd pedig most szigorították. És ezt sem a rendőrök döntötték el hanem a politikusok, párt színektől függetlenül.

  De ha valaki ezt nem hisze el akkor a 35/2000.Bm rendeletben és azok változásaiban mind benne van.

  Egyébként pedig az újságíró "úr" is utána hézhetett volna, mivel vannak rendőrségi kapcsolatai.”
 • 4. gyalogkakukk 2008. június 19. 16:50
  „Ha lehetőség volt, elvehették volna! Ugye?”
 • 3. kötekedő 2008. június 19. 14:50
  „Én az ilyet nehezen fogalmazom meg jelzők nélkül annyira ingerülté válok az ilyen aljasságoktól. Teljesen egyet értek!”
 • 2. buster 2008. június 19. 09:57
  „Igaza van az újságírónak, bár az pontatlan, hogy ne lett volna jogszabály változás. Igen is volt, hiszen ez tette kötelezővé a jogsi elvételét. Előtte csak lehetőség volt.”
 • 1. Wo Wi Wa 2008. június 19. 08:57
  „Nagyon jó írás, igaz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olajválság, új fejezet

"Máig előttem vannak az újságok címlapjai az iráni forradalom következményeként kitört második… Tovább olvasom