Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Taigetosz

JEGYZET - "Hol van az már, amikor a kórházban megkaptuk a szükséges gyógyszert?"
Nem volt olyan régen, amikor azt mondtuk: jobb itt élni, mint Amerikában. Néztük Denzel Washingtont a Végszükség című filmben, amint túszul ejt egy kórházi osztályt – a terror volt az egyetlen esélye, hogy fia új szívet kaphasson, a költséges műtétre ugyanis se pénze, se biztosítása nem volt. Azt mondtuk: azért a mi gondoskodó államunk mégiscsak igazságosabb, hiszen nem fair az, hogy akinek van pénze, meggyógyulhat – akinek meg nincs, az nem számít.

Most azonban úgy tűnik, mi is a fizetős egészségügy kapujában állunk – elég csak belegondolni, miért szaporodnak gombamód a magán egészségügyi biztosítások. De nem is kell ilyen nagy léptékben gondolkodni. Például hol van az már, amikor a kórházban megkaptuk a szükséges gyógyszert? Egyre több helyen kérik kis zacskóban a családtagoktól a fájdalomcsillapítót, mert az intézményeknek nincs keretük rá. Dobozdíjat fizetünk az ingyenes pirulákért és egyre többet a többiért – mert kevés van a kasszában.

Persze amíg pár ezer forintos pirulákról van szó, az ember ugyan szívja a fogát, de kiváltja – vagy ha teheti, nem váltja ki. De mit tehet az enzimhiányos beteg, akinek évente 84 millióba kerülnek a gyógyszerei? Akinek a szervezete nem tud lebontani bizonyos tápanyagokat, ezért azok szervi károsodást okoznak? Akiről odafent most mintha úgy gondolkodnának: rajta kívül csak 43 ilyen beteg van, százalékban ki sem fejezhető a magyar lakosság arányában, viszont 3,7 milliárdba kerülnek az államnak. Megéri ez nekünk?

Egyszerre morbid és szomorú, hogy ez felmerülhet. Hogy számok és arányok, nem beteg emberek állnak a döntés mögött. Olyan betegek, akiknek nincs választásuk. Ők nem tudják megvásárolni az egészségüket – csak az államban bízhatnak. Az meg mintha a Taigetosz peremére állítaná őket – és úgy tesz, mintha lenne választásuk, aztán sajnálkozna, ha a mélybe vetették magukat.

Olvasóink írták

 • 4. mazsolaszolo 2012. június 13. 23:27
  „1. Neked pedig alaposan fel kéne frissíteni a tudásodat az írói eszközök tárgyában - úgyis mint allegóra, szimbólum, párhuzam stb. Nem pedig nekiugrani iziben valakinek, akinek a szellemi színvonaláig fel sem látsz.

  A cikk - véleményem szerint - kiváló és nem mellesleg igen jól ír a szerzője. Gratulálok!”
 • 3. timea05 2012. június 13. 15:50
  „Hát ez az! Én is ezt írtam, hogy közeledni akarunk Európához, európai módon gondolkodni, ahogy a fogyatékosokat, ritka betegeket VÉDIK, nem pedig megvonják tőlük még a támogatást is!!!!! Valóban MORBID és SZOMORÚ, hogy ez egyáltalán kérdés egy civilizált államban!!!

  Az amerikai tb-t illetőleg meg annyit, hogy a GDP-t is össze kellene vetni, valamint a béreket és munkanélküliségi rátát és kiderül, hogy a magyarnak nincs miből befizetni... így valóban "az erősebb marad életben".”
 • 2. elgergho 2012. június 13. 12:05
  „Kedves Kriszta!

  Több ilyet.”
 • 1. klj...54 2012. június 13. 10:27
  „Kedves Kriszta!
  Azt hiszem nem ártana frissíteni az információidat Taigetosz ügyében.
  Kicsit eltér a valóság attól, amit tanítottak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közmunkás Hamupipőkék

"Az értelmetlen, csak az idő teljen vele munka, mint a kézi takarítás, ha géppel praktikusabb – büntetés." Tovább olvasom