Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Vasfüggönyök

JEGYZET - ˝Az eltérő ideológiájú és gazdaságú országok közötti műszaki zár nem hullott a múltba.˝
Hitchcockot, a feszültségteremtés mesterét is megihlette a vasfüggönykorszak. Thrillerként és kémfilmként ajánlotta a televízió a minap a Szakadt függöny című sztorit, ami valós történeten alapul. Egyes részleteiben az amerikai film sikeresen konzerválta is azt a hangulatbeli és stílusbeli különbséget, amit a műszaki zárakkal felszabdalt Európa nyugati és keleti fele mindennapokként élt meg negyedszázaddal ezelőtt.

Szögesdrót. Fölszántott földsáv. Őrtorony, amiről azt hallottuk, a disszidensekre lőttek... Ilyen és ehhez hasonló képekkel próbáljuk érzékeltetni majdnem felnőtt gyerekeinkkel, mit láttunk mi, mikor nemzetközi diákigazolványunk mellé végre útlevelet kaptunk, és átléphettük az országhatárt. De talán nincs is mit magyarázni. Hiszen az eltérő ideológiájú és gazdasági lehetőségű országok közötti műszaki zár nem hullott a múltba. Most nem fizikai akadály, hanem éjjel-nappal szolgáló kütyükből álló háló óvja a tehetős északon élőket az éhező délről nyomulóktól, a keresztény alapokon építkező országokat a hódító pusztításra fölesküdött iszlám államokból érkezőktől.

A modern, de azért itt-ott mégiscsak fölfeslő hőkamerás „függönyön" átjutó migránsokban a terrorizmus, a járvány terjesztőjét szimatoljuk. Akik veszélyesek az egészségünkre, a munkánkra és a birtokunkra, de még Magyarországra is, mert úgy özönlenek, hogy végül a schengeni körből is kilöknek minket, és ezzel átkerülünk a XXI. századi „vasfüggöny" másik oldalára. Ez valódi thriller lenne, borzongtató.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reggeli napfény

˝Mire szegezi majd tekintetét a párt alelnöke.˝ Tovább olvasom