Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Vér, fürdő

"Mórahalmon különben messze nem ez az egyetlen utánzásra méltó példa. Fogalmam sincs, a hétköznapokban hogyan csinálják, innen a szomszédságból nézve mindenesetre föltűnően jól – mert folyamatosan többek, jobbak, gazdagabbak, európaibbak."
Nógrádi Zoltánt megszúrták. Ha már helyben volt, vért adott. A mórahalmi polgármester ugyanis elment tegnap a szegedi vérellátóba és bejelentette, hogy 70 ezer véradó kap jövőre ingyenes belépőt az Erzsébet fürdőbe.

Nekem tetszik ez a személyes példaadás. Meg a közösségi is. Mórahalom jövőre 70 millió forint értékben járul hozzá a véradó mozgalom sikeréhez. És – az a gyanúm – befektet.

Őszintén lelkendezhet minden normális ember: ez igen! Végre valami, aminek az égadta világon semmi köze a politikához! A vér, amivel életeket mentenek, éppolyan pártsemleges, mint az Erzsébet fürdőben az életmentőket simogató víz. A vérellátóban meg a mórahalmi fürdőben „szimplán" emberek vagyunk – még akkor is, ha az egészet egy politikus találta ki.

Mórahalmon különben messze nem ez az egyetlen utánzásra méltó példa. Fogalmam sincs, a hétköznapokban hogyan csinálják, innen a szomszédságból nézve mindenesetre föltűnően jól – mert folyamatosan többek, jobbak, gazdagabbak, európaibbak. Volt szerencsém sok évvel ezelőtt a mórahalmi strandot kipróbálni – mivel még nem volt ez a véradó akció, belépővel –, és nemrégiben vendég lehettem a most szóban forgó Erzsébet fürdőben. Ha a kettő közötti különbséget zongorázni lehetne, én lennék a Schiff András. (Az élményeket nyújtó fürdőnek legföljebb egy szépséghibája van: nem rólam nevezték el.) De ugyanígy példálózhatnánk a faluházzal, a könyvtárral, az egykori Klebelsberg-iskolával, az egészségházzal. Föleleveníthetnénk emlékeinket a poros útszélekről és melléjük tehetnénk a mostani, virágokkal, szobrokkal ékes parkokat átszelő, korszerű forgalomlassító szigetekkel dús utak képét. Fölidézhetnénk a főúttól pár lépésre nemrég még málladozó házakat; és megnézhetjük most a nem pusztán takarosnak, hanem fényűzőnek is mondható lakópalotákat. És akkor még mindig csak a szemnek föltűnő fejlődésről beszéltünk, semmit arról, hogyan érzékeli a divatos tudásipar a mórahalmi fogadókészséget, miként pátyolja-fejleszti itt a földművelő gazdálkodást számos erre hivatott, újszerű szervezet és hogyan fog össze Mórahalom apraja-nagyja gyakorta – közös célokért. Értelmét látják és hasznát, ezért vetik össze a vállakat. És ne tessék kizárólag anyagiakra gondolni, mert a színjátszók például csak viszik a pénzt.

Ha jövőre plusz hetvenezren látják meg mindezt, és viszik a hírét, és hoznak magukkal még hetvenezret – ez a befektetés nagyon megérte!

Nem mellesleg: talán lesz elég életmentő vér.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportkarácsony

"Az arany-, ezüst- és bronzszalaggal átkötött csomagok ott vannak a szívünkben. Akárcsak a sport… Tovább olvasom