Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Vérfürdő

"A kecskéstelepi fenevad is fejre támadt, kitépte a birkák gégéjét."
A nyájtól elmaradt juhot széttépi a farkas – tartja a mondás. A szegedi Nagy István birkanyájából egy jószág sem kószált el, egy sem maradt le, mégis lemészárolták valamennyit. A történetben számomra az a legmegdöbbentőbb, hogy az állatokat zárt, védett helyen marcangolta szét a fenevad, amely úgy jutott be az ólba, hogy szétrágta a faajtót. Azt a faajtót, amelyet a gazda tavasszal erősített meg, miután tavaly nyáron huszonegy birkájával végeztek nagy testű kutyák.

Nem vagyok nagy állattartó, de azt tudom, hogy jellemzően a menyétfélék a tömeggyilkosok. Ezek a kis ragadozók például, ha egyszer beszabadulnak egy tyúkólba, ahol több állat is van, akkor azt nem hagyják el addig, amíg le nem vadászták az összes szárnyast. Az irodalom szerint nagyon jellemző a pusztításuk. A madarak fejét és nyaktájékát roncsolják össze.

A kecskéstelepi fenevad is fejre támadt, kitépte a birkák gégéjét, többségük ezért vérzett el. Ezt a pusztítást is nevezhetjük tipikusnak. A szakértő szerint, ha egy nagy testű kutya éhes, és gyilkol, általában a leggyengébb állattal végez, a többit azonban megkíméli.

A cél nélküli gyilkolás a harci kutyákra jellemző. Ha valóban ilyen ebek mészárolták le Nagy István birkáit, akkor elvileg gyorsan meg lehet találni a gyilkosokat, mert ezeket az állatokat csak engedéllyel lehet tartani. Igazán azonban a kutya vagy kutyák gazdáját kell felelősségre vonni. A kecskéstelepi gazdának pedig, ha még egyáltalán tartani akar a történtek után birkákat, többszörös védelmi rendszert kell kialakítania. Még inkább harcikutya-biztossá kell tennie az ólat, amely elé riasztókat, mozgásérzékelő lámpát kell felszerelnie. És az sem árt, ha van egy vagy inkább több olyan kutyája, amelyik felveszi a harcot a betolakodókkal.

Olvasóink írták

  • 1. majdénmegmondom 2010. szeptember 29. 00:46
    „No, ez is okos cikk volt! Bár jobb mint a celebek szexuális élete. De hát írni kell valamit néha.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30:2

"Az iskolapadból generációk kerültek ki úgy eddig, hogy nem tanulták meg, mi az a 30:2." Tovább olvasom