Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Visszavágó

"A rendhez elsősorban kultúra kell, amely rendszerető embereket nevel."
"Vajon kivel lesznek a mi rendőreink a meccsen?" „Egyértelmű, hogy a románokkal..." Így melegítettek egy kis gyomorkeserűvel tegnap délelőtt lapunk internetes oldalán az Újpest–Steaua meccsre a rendőr- és romángyűlölő kedves olvasóink. Volt némi vita is a fórumban, mert azért akadtak, akik azzal rontották a hangulatot, hogy azt írták, szerintük a rendőröknek a rend pártján kellene állniuk. Tévednek, ha azt hiszik, a rendhez csak megfelelő rendőrség kell – esetleg jobb színvonalú foci, hogy a szurkolóknak legyen sikerélményük, ne kelljen frusztráltságukban gyűlölködni, törni-zúzni. A rendhez elsősorban kultúra kell, amely rendszerető embereket nevel. A magyar futballpálya semmivel sem különb vagy alávalóbb hely, mint a többi nyilvános fórum, itt is az agresszivitás él együtt bámulatos szimbiózisban a józan belátással. A románoknak se kell a szomszédba menniük, ha törtető, bunkó embereket akarnak látni tömegével. Ebben tökéletesen összeillünk.

Abban is, hogy a tapló megnyilvánulásoknak mindkét országban egyfajta szokásrendje, majdnem kultúrája kezd kialakulni. A román szurkolók hibátlan magyarsággal írták ki transzparensükre az odavágón, meddig tartja magában a szart a magyar anya. Mi mintha kifinomultabbak lennénk: bombariadó éjjel a román focisták szállodájában, hogy ne tudjanak pihenni, hátha remeg a lábuk a döntő pillanatban.

Jellemző továbbá, hogy a bunkóság hat azokra, akiknek az is lenne a feladatuk, hogy gátat vessenek neki. Az újpesti szurkolóktól a Steaua-pályán mindent elvettek a beléptetőkapuknál, sőt, a lábuk között is megtapogatták őket. Erre utalva tegnap reggel Gyimesi Kende, az Újpest biztonsági igazgatója azt mondta, „a románok legalább olyan szigorú beléptetésre számíthatnak, mint amit a lila-fehérek kaptak kint", el lesz kapva a tökük. A focisták pedig meccs előtt fogadkoztak, hogy a pályán állnak bosszút a magyarokat ért bukaresti sérelmek miatt. Nyilván vagyunk páran, akik azt kívántuk: ne ezért akarjanak már jobban focizni.

„Szeretem a magyarokat, szeretnék még sokáig Magyarországon élni." Ez is egy internetes fórumbejegyzés, Marian Cozma, a Veszprém kézilabdacsapatának román légiósa írta. Amikor február 8-án meggyilkolták a sportolót, és édesapja eljött a holttestért, máshogyan kavarodtak föl az érzelmek. De az világosan látszott, hogy – legalábbis ami a magyar–román viszonylatot illeti – a személyes, közeli tapasztalat tehet a legtöbbet az előítéletek fölszámolásáért. A tömeg azonban mifelénk jellemzően nem tapasztalni akar, hanem ítélni.

Olvasóink írták

 • 5. micsibucsi 2009. július 24. 21:57
  „Bunkóság, valamint Tuskó megnyilvánulás monnyon le!!!!
  Jó a cikk, mindenki magába mélyedhetne kicsit..... Muszály mindig bántani a másikat, gyalázni, kioktatni stb........”
 • 4. tuskóhopkins 2009. július 24. 18:54
  „3.: ...valamint: tiltsuk be a bunkóságot!”
 • 3. flexsnake 2009. július 24. 18:41
  „Érdekes gondolatok. Pár dologban elgondolkodásra késztetnek. De még mindig azt mondom, tiltsuk be a focit :D”
 • 2. marslakó 2009. július 24. 14:52
  „A kommentek sokaságából ítélve persze éppen azokhoz nem jut el, akiknek szól.
  (Ha olvasnák, se jutna be nekik a fejibe.)”
 • 1. marslakó 2009. július 24. 14:50
  „A szerzőtől szokatlanul kemény hangvételű jegyzet - de erről éppen így kell írni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sugarak közti átjárókért

"Átkeresztelve fölbukkannak a DAP-szakaszokhoz hasonlító autópálya-darabok." Tovább olvasom