Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Vonat helyett

"Az arányok ugyanazok, az elmaradt bevételek köszönő viszonyban sincsenek."
Nagy volt a felzúdulás tavaly augusztusban, amikor kiderült: a Makó–Hódmezővásárhely vasútvonal áldozatul eshet a költségcsökkentésnek. Tiltakozás ide vagy oda, a döntés megszületett, az utolsó járat pedig december 12-én indult.

Rendszeresen járok Vásárhelyre, a népkerti vasúti megállóhely előtt vezet az út. Az elmúlt években többször előfordult, hogy a laktanya előtti sorompónál várakozva kíváncsiságból megszámoltam a vonaton ülő utasokat. Ha nem a békéscsabai járat érkezett, általában nyolcan-tízen voltak, de előfordult, hogy még kevesebben. Mert legyünk őszinték: hiába szennyezi a környezetet, és rongálja a közutakat, a busz sokkal gyakrabban jár, és nem a város szélén teszi le az utasokat. Ezeken a településeken pedig az utóbbi is nagyon fontos szempont, hiszen a helyi tömegközlekedés finoman szólva kihívásokkal küszködik.

A vonal bezárása óta eltelt két és fél hónap, és bebizonyosodott: az élet nem állt meg. Mostanra kiderült, a korábban vonatozók alkalmazkodtak az új helyzethez. Ráadásul olyan kevesen vannak, hogy a buszokon gyakorlatilag észre sem lehet venni a változást. Nem kell rásegítő járat sem. Miért kellene tehát sok-sok közpénzért fenntartani azt, amit nem muszáj?

A MÁV ugyan most komolynak tűnő, 30–40 százalékos forgalomcsökkenésről számol be, de nem mindegy, hogy ezer utasból veszít 300-at, vagy harmincból 9-et. Az arányok ugyanazok, az elmaradt bevételek köszönő viszonyban sincsenek. A gond csak annyi, hogy a bezárt vonalakon megspórolt összegből nem gyorsul a Szeged–Budapest között közlekedő járat. Nem késik kevesebbet a nyári szezonban igencsak kihasznált Budapest–Keszthely közti gyors, nem olcsóbb a vonatjegy, és nem lesznek tisztábbak a mosdók sem.

Olvasóink írták

 • 5. Szemif 2010. március 04. 13:54
  „1. Azért annyira nem sajnálták a pénzt a vasúttól, és most sem sajnálják ám annyira. Csak járműállomány terén: Desirok, Talentek, FLIRT-ek, Uzsgyik, Siemens Taurus mozdonyok, Bye vasúti kocsik beszerzése a Bhv kocsik teljes újjáépítése "posta" Bhvvá, 400-as sorozatú Bz-k alias Interpicik, vagy mostanság harmadik generációs IC kocsik stb. a mellékvonalak helyzete egy másik kérdés.

  2. "Mert akkor figyelembe vették,hogy kevésbé zavarja a lakok nyugalmát."

  Meg mondjuk azért mert egy beépítetlen területet olcsóbb megvásárolni :-) Eredetileg a pesti fejpályaudvarok, tehát, keleti, nyugati és déli is majdnem a város szélét jelentették, csak közben a város nőtt, és nem a vasút igazodott a városhoz, hanem a város a vasúthoz, ugyanígy Szegeden vagy Vásárhelyen, Makón például evidens módon a város nem terjeszkedhetett a vasúton túlra, mert ott volt-van a Maros.”
 • 4. Nagy11 2010. március 03. 00:26
  „A vasút saját magát lehetetleníti el a kibírhatatlan sztrájkjaival, akkor sztrájkol, amikor éppen kedve van, vagy amikor súgnak neki, hogy most csináljon felfordulást, az utasok meg menjenek, ahogy akarnak fontos dolgaikat intézni. A Volán viszont korrektül szállította az utasokat, amikor kellett.”
 • 3. strangerr 2010. március 02. 23:02
  „Ahhoz képest Szegeden is, Pesten is Vásárhelyen a vasút bemegy a város belsejébe:)”
 • 2. Misi72 2010. március 02. 18:25
  „Az,hogy a vasút vonalak a városszélén haladnak nem véletlen van.Valamikor okos emberek tervezték és kivitelezték. Most meg ostoba buta emberek lerombolják.Mert akkor figyelembe vették,hogy kevésbé zavarja a lakok nyugalmát.Most meg nem számít a súlykorlátozás hagy menjenek tőnkre az útak itt semmi nem számít.Párhuzamosság megszüntetés a kőzutak agyonzsufoltak ez valmi sajnos.”
 • 1. Yossarian 2010. március 02. 14:03
  „az élet nem állt le. ez igaz. csak valahogy az idő hátrafelé jár kis hazánkban. míg szerte európában fejlesztik a vasutat, nálunk leépítik. tény, hogy a buszok gyorsabbak, és praktikusabbak is. míg a XX. század első felében, sőt, a hatvanas évekig a vasút volt a fő közlekedési eszköz, azóta a forgalom átterelődött a közutakra. sokszorosára nőtt a lakosság személyautó állománya, a volán társaságok folyamatosan újjították, újjítják járműparjukat, addig a MÁV 30-40, éves, vagy még öregebb vasúti kocsikon fuvaroz, elöregedett vasúti pályákon. de ha nem sajnálták volna a pénzt az elmúlt negyven, vagy ötven évben a vasútra, és mondjuk olyan állapotok lennének, mint mondjuk az angol vasutakon, akkor a volán cégek felköthenék a gatyájukat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betelt a poharunk!

"Megtesszük a hivatalos lépéseket a rendőrség és a bíróság felé." Tovább olvasom