Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Zavarórepülések

"Egyben biztos vagyok: Gaskó István karizmatikus személyiség. Ha nem így lenne, aligha tudná rendszeresen sztrájkba vinni tagságát."
Egyben biztos vagyok: Gaskó István karizmatikus személyiség. Ha nem így lenne, aligha tudná rendszeresen sztrájkba vinni – lényegében lehetetlen követelések jegyében – tagságát.

Lehetetlen követelések? Bizony, azok. A mai helyzetben hétszázalékos béremelés után még tízet követelni legalábbis értelmetlen, hát még a privatizációs bevételből minden dolgozónak negyedmilliót.

Igaz, mindez jól hangzik, csakhogy az abszurd tartományában lakozik. Nem véletlen, hogy a versenyszférában sztrájkról alig hallani, pedig a magáncégeknél dolgozók fizetése az utóbbi években jócskán lemaradt az állami cégeknél folyósított tekintélyes béremelések miatt. Ennek egyik oka: az állam jókora pénzeket vont ki a magánvállalkozásokból, hogy intézményi és vállalati alkalmazottjait tisztességesebben megfizethesse. Ami persze indokolt volt, hiszen egy időben bérelőnnyel rendelkezett a versenyszféra, és azzal is mindenki egyetért, hogy a pedagógusok és egészségügyi alkalmazottak igenis rászorultak az ötvenszázalékos béremelésre.

Aztán fordult a helyzet. Az állami túlköltés leültette a gazdaságot, a versenyszféra bérei az utóbbi években lemaradtak. Annak az oka pedig, hogy a magángazdaságban nem hallunk sztrájkokról, nem a jó fizetés, hanem a mérlegelés. Senki nem szeretne utcára kerülni azért, mert túlzó követelései miatt bezár a cég, és áttelepül mondjuk Bulgáriába.

Gaskóék viszont már hónapok óta sztrájkolgatnak. Talán azért is, mert a korábbi közüzemi sztrájkoknál dühítő módon lefeküdt a tulajdonos, azaz az állam. Mindjárt vittek egy kalap pénzt, csak ne legyen felfordulás. Mellesleg pedig a többletkiadást kifizettették velünk, az adófizetőkkel. Szemben mondjuk Sarkozyvel, aki az elnökké választása utáni vasutassztrájk alkalmából kijelentette: Sztrájkolni lehet, de pénz nincs!

Lehet, hogy ebből is tanult a magyar kormányzat, amely azt is kénytelen tudomásul venni, hogy újabb terheket már nem lehet az adózókkal lenyeletni.

És Gaskó most taktikát váltott. Afféle zavarórepüléseket szervez, hiszen néhány órás munkabeszüntetéssel legalább huszonnégy órára szét tudja zilálni a vasúti közlekedést. A munkabeszüntetők így még komolyabb bértől sem esnek el, és tovább sztrájkolgathatnak abszurd követelésekért.

Hogy miért abszurdak? Ki kapott a mai helyzetben 17 százalékos béremelést? Ki kapott százezreket azért, mert cégét a tulajdonos eladta másnak? Ilyen alapon minden magyar állampolgárnak részesednie kellene minden privatizációs bevételből. Még a MÁV Cargóéból is, hiszen éveken át mi, adófizetők viseltük a vasút tekintélyes veszteségeit. Nosza, osszuk ötmillió felé a pénzt? És nyújtsuk be a számlát azért a kétbilliós (kétezer milliárdos!) összegért is, amely a rendszerváltás óta lényegében nyomtalanul folyt el a változásra képtelen vasútnál az adófizetők pénzéből? Mi maradna akkor a vasutasoknak?

Válasz nincs. De a karizmatikus Gaskó István nyilván újabb, jó esetben is pirruszi csatákba vezeti majd híveit.

Olvasóink írták

 • 6. Csak_nyugi 2008. február 27. 14:41
  „Még egy kis kiegészítés:

  A MÁV elherdált pénzek felemlegetése a sztrájk kapcsán szintén nem szerencsés. Aki csak kicsit is kapcsolatba került a MÁv-val, vasúti dolgozókkal, az tudhatja, hogy a MÁV valóban két marokkal szórja ki a pénzt az ablakon már a ´80-as évek vége óta. Csakhogy ebben nem a melósok felelőssége érhető tetten, hanem az egykori (és talán jelenlegi?) MÁV-vezetőkből lett "vállalkozóké", meg a MÁV velük kooperáló vezetőié, hiszen ezek a "vállalkozók" ott állnak az ablak alatt, s az utolsó fillérig elkapják a kiszórt pénzt...”
 • 5. Csak_nyugi 2008. február 27. 13:59
  „Igazi zavarórepülés!

  Nem Gaskóék sztrájkjáról beszélek, hanem Szávay István írásáról.

  A szerzőnek érdemes lenne utánajárnia, másutt (más, tőlünk nyugatabbra lévő országokban) milyen gyakoriak a sztrájkok, milyen célokért, milyen (melyik ágazatban lévő) szaklszervezetek folytatnak sztrájkokat. Akkor talán nem csodálkozna, hogy nem a magán szektor (alig-alig létező, kis taglétszámú) szakszervezetei folyamodnak a munkavállalói érdekérvényesítés ezen eszközéhez.

  A szerzőnek azt is érdemes lenne átgondolnia, mekkora béremelést kaptak a vasutasok az általa méltányolhatónak tartott Medgyessy-féle 50%-os közszférabeli béremelés idején.

  Egyébként lehet vitatni Gaskóék követeléseinek megalapozottságát, csakhogy annak a módja az ő érveikkel való vitába szállás lenne.

  Szávay István nem tett semmit, csak amit általában szokott: kritikálatlanul odaállt a "szocialista"-"liberális" koalíció hivatalos véleménye mellé.

  Teheti. Csak szerintem az ilyen írás nem más, mint egyfajta zavarórepülés.

  Ui.: nem vagyok vasutas, nem vagyok semmilyen párt, vagy civil szervezet tagja. Csak megírtam a véleményemet.”
 • 4. ekata 2008. február 26. 17:42
  „2x is fizetek (adózom, vonatjegyet veszek) és még sem tudok akkor utazni, amikor kell. Szabadságot veszek ki, hogy a kiszámíthatatlan időpontban kezdődő sztrájk előtt haza érjek ill. a munkába eljussak. Legutóbb is a vasárnap délutáni sziesztámat kellett megszakítanom, hogy hétfőn időben a munkahelyemen legyek.
  Kedves Gaskó Úr talán ennyire még sem kellene a zsebemben turkálni! és a szabadidőmmel rendelkezni.
  Egy mérges törzsutas...”
 • 3. nickboy 2008. február 26. 17:40
  „Inkább azt a kérdést kellene feszegetni, miért kellett eladni a MAV-Cargot??
  Az egyetlen olyan MÁV céget, amely hasznot hozott és nem az adófizetők pénzét élte fel!!!!!”
 • 2. Egy mérges utazni akaró... 2008. február 26. 13:54
  „Igen, a sztrájkoló vasutasok kérjeknek részesedést az éveken át termelt veszteségből is, mindenki fizesse be évenként a bérének megfelelően 2,5 havi szolidaritási hozzájárulást a veszteségek csökkentésére és vállaljon kötelezettséget arra, hogy a munkaszerződésének megfelelően a legjobb tudása szerint látja el a munkáját, a lehető legjobb minőségben!”
 • 1. mugri 2008. február 26. 09:20
  „Csak a mávkargó elprivattizálássájér löhet fölnyalni kétmilliárdocskát éggy kamulobbista anyjafija álválalkozásnak. hamán a ménkűnagy etikkánál vónánk, he-he”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszovó, az előzmény?

"A határon túli magyar közösségek autonómiaügyéhez hasonló intézkedések szükségesek, mint amit… Tovább olvasom