Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

22 hónap börtön Kolompár Orbánnak első fokon

Egyetlen vádlott esetében sem jogerős a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen első fokon a Kecskeméti Városi Bíróságon csütörtökön kihirdetett ítélet; a per másodfokon a Kecskeméti Törvényszéken folytatódik.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró kisebb szünetek közbeiktatásával nyolc órán keresztül indokolta az ítéletet, majd az ügyész és a még jelen lévő vádlottak és védőik nyilatkoztak az ítélet elfogadásáról, illetve fellebbezés benyújtásáról.

A tárgyalási nap kezdetén kihirdetett ítélet kétrendbeli, részben társtettesként, részben folytatólagosan elkövetett, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntettében, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek társtettesként, folytatólagosan elkövetett megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek Kolompár Orbánt. Első fokon 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) egykori elnökét.

A bíróság a folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és a számvitel rendjének megsértése bűntette miatt emelt vád alól felmentette Kolompár Orbánt.

Ítélethirdetés Kolompár Orbán perében Kecskeméten. Fotó: MTI (galéria)

Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész Kolompár Orbán esetében súlyosbításért jelentett be fellebbezést, azoknak a vádpontoknak az esetében pedig, amelyek alól felmentették a vádlottat, a bűnösség megállapításáért.

Kolompár Orbán a két vádpont alóli felmentését tudomásul vette, a többi vádpont esetében pedig felmentésért nyújt be fellebbezést.

A szökésben lévő Kolompár László másodrendű vádlott esetében - akit 1 év 10 hónap börtönre ítéltek - az ítéletig érvényben volt lakhelyelhagyási tilalom kényszerintézkedést megszüntette a bíróság. Az elfogatóparancs azonban továbbra is érvényben maradt, mert két felfüggesztett szabadságvesztés büntetés hatálya alatt áll a vádlott.

Az ügyész az ő esetében is súlyosbításért nyújt be fellebbezést.

Az ügyész az ötöd- és a hatodrendű vádlottak esetében bűnösségük megállapításáért jelentett be fellebbezést. Őket a bíróság felmentette az ellenük emelt vádak alól.

A többi vádlott esetében az ügyész tudomásul vette az ítéleteket.

Mivel több vádlott és védő sem volt jelen az ítélethirdetésen, ők az írásos végzés kézhez kapása után dönthetnek arról, hogy elfogadják az ítéletet, vagy fellebbeznek ellene.

A Kolompár Orbán és nyolc társa ellen 2009 novemberében megkezdett, majd 2010 nyarán újrainduló perben három ügyet egyesítettek.

Korábban írtuk:

Első fokon 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, és 3 évre eltiltotta a  közügyek gyakorlásától Kolompár Orbánt, az Országos Cigány  Önkormányzat (OCÖ) egykori elnökét csütörtökön a Kecskeméti Városi  Bíróság.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró kétrendbeli, részben társtettesként, részben folytatólagosan elkövetett, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntettében, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek társtettesként, folytatólagosan elkövetett megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek Kolompár Orbánt.

A bíróság a folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és a számvitel rendjének megsértése bűntette miatt emelt vád alól felmentette Kolompár Orbánt.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat egykori elnöke áll az ülésteremben ítélethirdetés előtt az ellene és társai ellen folyó per tárgyalásán, a Kecskeméti Városi Bíróságon. A bíróság kétrendbeli jogosulatlan gazdasági előny bűntettében, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek Kolompár Orbánt, és első fokon 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte. MTI Fotó: Ujvári Sándor

A szökésben lévő Kolompár László másodrendű vádlottat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése miatt egy év tíz hónap börtönre ítélték.

Kolompár Orbánné harmadrendű vádlottat pedig ugyanezen két bűncselekmény miatt egy év börtönnel sújtották, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették.

Offenmüllerné Bozó Krisztina hetedrendű vádlottat egy év hat hónap börtönre ítélte a bíróság, a végrehajtást 3 év próbaidőre felfüggesztve. A negyed-, a nyolcad- és a kilencedrendű vádlottat pénzbüntetésre ítélték, míg az ötöd- és a hatodrendű vádlottat felmentette a bíróság az ellenük emelt vádak alól.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró az ítélet kihirdetése után megkezdte az ítélet indoklását, amely késő délutánig fog tartani. Az ítélet indoklása után nyilatkozhat Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész, valamint a vádlottak arról, hogy elfogadják az ítéletet vagy fellebbeznek az ellen.

A Kolompár Orbán és nyolc társa ellen 2009 novemberében megkezdett, majd 2010 nyarán újraindult perben három ügyet egyesítettek.

A második vádpontban szerepelt a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértésének a bűntette. A Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet és partnerszervezetei a vád szerint az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a magyar költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Olvasóink írták

 • 17. Fortis66 2012. július 06. 13:08
  „Pedig ő csak a hazai bodza-, makk és éticsiga ágazat eu-s versenyképességének javítására szánta ezt a pénzt......”
 • 16. lj510126 2012. július 06. 11:46
  „A "rászista" bírók a magyar Nelson Mandelát akarják börtönbe juttani.....:)))
  Ha tegnap este ő már Mindszenty Józsefhez és Nagy Imréhez hasonlította magát.
  Szegények mártírjaink forognak a sírjaikban, ha erre a Kolompár gyerekre és a lopására néznek és egy lapon emlegetik őket vele!”
 • 15. Együgyű 2012. július 06. 11:19
  „,,22 hónap börtön Kolompár Orbánnak első fokon"
  Azt szeretném, ha belátható időn belül pártállásra tekintett nélkül, bőrszíntől függetlenül, visszamenőleg az ezelőtti és mostani a néppel szembeni igazságtalanságokat teljes vagyonelkobzásokkal büntetnék. Természetesen úgy, hogy ha a vétkesek vagyonának bármilyen hányada másra íratódott az is el legyen rekvirálva az Állam Bácsi részére. A jogra senki nem hivatkozhatna, mert azt a mindenkori hatalmon levők alakították ki. Természetes tehát az is, hogy a jog nem azonos az igazsággal. Tehát úgy vélem igazság sosem lesz, csak a jog marad és módosul a mindenkori hatalmon levők igényei szerint. Reménykedni meg lehet, remélem a halálig!
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!
  OFF.”
 • 14. bambinaXX 2012. július 06. 06:51
  „13 :))
  6. nekem is ez jutott eszembe!”
 • 13. StencilAtya 2012. július 05. 23:19
  „a jámbor roma csak áldozat.

  raszízmús!!”
 • 12. klj...54 2012. július 05. 22:24
  „Tetszett az a mártíromság ahogy előadta magát.
  Amit nem árt tudni:
  Nagy Imre mint besúgó több magyar ember haláláért közvetlenül felelős volt, Moszkvai tartózkodása alatt.
  A kivégzését én utólagosan ennek tudom be , emiatt nem tartom őt mártírnak!
  De Kolompár is jó példát hozott ...”
 • 11. xenopus 2012. július 05. 20:56
  „CSAK ?”
 • 10. vélemény 2012. július 05. 20:06
  „Fletó újabb emberét ítélték el (Cusi és Hagyó után) "politikai okok" miatt.”
 • 9. kumisz 2012. július 05. 15:21
  „5. maci53 2012.07.05. 12:59 2.Megártott a meleg,te még a tolévajokat pártolod?
  A mi pénzünket lopta el a kisebbségi.

  mackó!!! Olvasd el még néhányszor az említett kommentet.........................”
 • 8. DobóI 2012. július 05. 14:40
  „Micsoda hatalmas polgárjogi harcost nyel el a börtön sötétje, kár hogy nem elég időre..”
 • 7. spiler 2012. július 05. 13:43
  „reméjük le is üli!!!!!!!! talán má is követi....”
 • 6. kakoszeged 2012. július 05. 13:16
  „145,5 m HUFért le is ülök 1 év 10 hónapot!
  Kezdhetjük!”
 • 5. maci53 2012. július 05. 12:59
  „2.Megártott a meleg,te még a tolévajokat pártolod?
  A mi pénzünket lopta el a kisebbségi.”
 • 4. Horthyszobor 2012. július 05. 12:44
  „Kevés...”
 • 3. Kraivan 2012. július 05. 12:08
  „Pedig ők csak integrálódtak.
  A baj az h nem a becsületesek közé hanem a politkai elithez.”
 • 2. pirosmedence 2012. július 05. 11:09
  „Csókolom, nem lehetne Kolompár nélkül és jogerősen?”
 • 1. deszkás 2012. július 05. 10:47
  „Oda kerültél ahol már voltál-nem keveset. De azért lehet itt még taktikázni ezt te is tudod.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karatékák táboroztak Kalocsán

Második alkalommal rendezte meg a kalocsai Shotokan Karate Klub a három napos edzőtáborát. Tovább olvasom